CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A képmutatásról készült képek

2013. december 23. 14:58 - csú

Képmutatás-3.PNGKedves szegény gyerekek! Ízleljétek meg a luxust!

A fenti kép a Hilton Szállóban készült.  A szeánsz rendezői más fotókra vágynak.  Rettegve várják a mai hatalom vezetői, országos és helyi (például a csepeli) képviselői, hogy milyen képek jelennek meg majd holnaptól kezdve a karácsonyi ételért, adományokért sorban állókról. Találgatják, méricskélik: rövidebb vagy hosszabb lesz a sor? A mérhetetlen szegénység, kiszolgáltatottság leplezetlenül mutatja meg az arcát ilyenkor, és nem az aluljárókban, hanem a főváros legforgalmasabb terein. A lesújtó kép kozmetikázását már napok óta elkezdték például Csepelen, és folytatják  egy szállodában is, mindenütt, ahol csak lehet, hogy a rendszer szégyenét elrejtsék. Amiről azonban  Fábián Tamás  Origóban megjelent most következő tudósítása szól, az minden elképzelést felülmúl. Csak a karácsony közeledte miatt nem beszélünk politikai pedofíliáról. Akkor is tény: gyerekeket, nagyon szegény, nagyon kiszolgáltatott gyerekeket használnak fel politikai célokra az Orbán-kormány emberi forrás miniszterének dicstelen közreműködésével. Lássuk, mi történt?!

Lúdgége és joghurt torta a Hiltonban. Milyen rendezvényen lehet, amit egy ötcsillagos szállodában tartanak, ahol megjelenik egy miniszter is, és ilyen hivalkodó a menü? Negyven mélyszegénységben élő gyereknek villantott fel valamit a luxusból az emberi erőforrás miniszter.

Libaerőleves zöldséggel, lúdgége tésztában, csirkemellfilé calvadossal ízesített gombamártással, zöldséges lasagne-val, brokkolirózsával és párolt rizzsel, desszertnek pedig joghurt torta eper öntettel. Ezzel kínáltak meg ma negyven mélyszegénységben élő gyereket az ötcsillagos Hilton Budapest Hotelben rendezett vacsorán. A gyerekeket nem castingolták a rendezvényre, mindegyikük a Református Szeretetszolgálat oltalma alatt áll: volt köztük devizahiteles hétgyerekekes család a X. kerületből, nevelőszülőknél élő ceglédi tinik és otthonban lakó miskolci tízévesek is.

Képmutatás-4.PNGTöbbségük örült a meghívásnak, és átélheti egy estére a pompázatos rongyrázást, de olyan is akadt, akinek semmi kedve nem volt eljönni. "Az anyukám mondta, hogy kötelező jönni, ezért itt vagyok. Magamtól inget és nyakkendőt sem szeretek hordani, de hát ez van" - mondta egy fiú, aki régóta nevelőszülőknél él. "Édesapám alkoholista, anyukám pedig szellemileg beteg, így kerültem nevelőszülőkhöz, akiket nagyon szeretek" - mondta. Általában szendvicset szokott vacsorázni, de nagyon szereti a pizzát, a hamburgert és a gyrost is. Ha megengedheti magának, akkor ilyeneket szokott enni.

"Nem szeretem a gombát", "nem ismerem ezeket az ételeket", "én már az epertortát várom" - ilyen és ehhez hasonló kommentek kísérték az étlapot. A 12 éves miskolci Zsófi a túrós tésztát és a lekváros kenyeret szereti a legjobban, de azt mondta, hogy "ez is le fog csúszni, csak még nem tudom, hogyan".

"Örülök, hogy ilyet is láthatnak, mert egyébként nem jutnának el ide" - mondta a gyerekeit elkísérő Bernadett, aki szerint nem válogatósak az övéi, mindig meg szokták enni, amit otthon főznek. Holnap töltött káposzta és húsleves lesz, szerinte nem lesz nagy a kontraszt a mai vacsorával, a gyerekei így is nagy dolgok után vágyakoznak, de tisztában vannak a realitással. A 9 éves Krisztián egy Ferrarit szeretne karácsonyra, a 16 éves Roland kisebb igényű: "nekem elég lesz egy Porsche is" - mondta nevetve.

A gyerekektől láthatóan távolt állt a közeg és a média kereszttüze. A hallban várakozva és a teremben ülve sokuk csak meredt maga elé, még a narancslevelet is alig merték elfogadni (többszöri tukmálás után azért sikerült), de nem igazán volt laza a hangulat, hiába szólt bemelegítésnek a Whamtől a Last Christmas.

Képmutatás-2.PNGJól esik nektek, hogy ennyit fényképeznek? - kérdezte Balog Zoltán miniszter, a rendezvény fővédnöke, mire a vele szemben ülő 9-10 év körüli fiú mosolyogva ingatni kezdte a fejét. Balog vette a lapot, nem feszegette tovább a témát, inkább az állatkerti élményeikről faggatózott. Az advent arra való, hogy világosabb legyen. Ebben a világosságban pedig látszik, hogy vannak szegények és gazdagok, a szegénység pedig igazságtalanság - mondta Balog, aki utána a köztévének kijelentette, "jót tesz a gyerekeknek, hogy itt lehetnek".

Képmutatás-1.PNGA gyerekek nem távoztak üres kézzel és szívvel. Szájtátva figyelték a vacsora előtti bűvésztrükköket, mosolyogva hallgatták a karácsonyi dalokat, és a stand up comedy-szerű attrakció is tetszett nekik. Evés után pedig átvehették az ajándékokat. Név egyiken sem volt, csak cetlik: "6-7 éves fiúnak"; "10-14 éves lánynak"; "5-10 éves fiúnak".

FÁBIÁN TAMÁS

Forrás: ORIGÓ

Fotó: Hajdú D. András

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr65705610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása