CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Magyarország ROSSZABBUL teljesít!

2014. január 05. 04:56 - csú

Rálbércsökkenés-529.jpgSzerkesztőségünk új rovatott indít, bizonyítandó, Magyarország nem teljesít jobban. Nem azért, mert örülnénk annak, hogy hazánk az elmúlt három évben egy sor mutatóban jelentősen lemaradt a kormány által kitűzött céloktól, illetve a nemzetközi eredményektől. Az új rovat célja, hogy tényekkel bizonyítsa, hazugság az a  hónapok óta folytatott sikerpropaganda, ami kitalálóitól a „Magyarország jobban teljesít!” címet kapta, és amelyre 2013-ban közel 800 millió forintot költött a kormány. Rovatunk negyedik számában a kultúrával, az egészségüggyel és a vállalkozásokkal foglalkozunk:

1) Jelentősen visszaesett a magyarok kulturális aktivitása. A Magyar Narancs karácsonyi dupla számában Inkei Péter, a Budapesti Kulturális Obszervatórium vezetője hívta fel a figyelmet egy nemrégiben készült EU-felmérésre. A felmérés kérdése az volt: az elmúlt egy évben ön hányszor volt színházban, múzeumban, hány könyvet olvasott? Ha azokat számítjuk kulturálisan aktívnak, akik legalább három kulturális tevékenységet végeztek egy év alatt, akkor a magyarok a portugálokkal, a görögökkel és a ciprusaikkal a sor végén kullognak. Ha azonban a 2007-es számokkal hasonlítjuk össze, akkor tök utolsók vagyunk. Messze nálunk a legnagyobb a zuhanás: a 2007-es 18 %-ról 11 %-ra estünk vissza. (Népszava, 2014. január 2.) Magyarország ROSSZABBUL teljesít!

2) Megdöbbentő számok a daganatos megbetegedésekről, a kórházakról – újabb listán került hátra Magyarország. Az EUROCARE-5 HealthOnline-on publikált jelentésből kiderül, hogy a daganatos betegségek diagnózisában és kezelésében jelentős fejlődés következett be az elmúlt években, Európában. Az OECD októberi jelentése szerint ugyanakkor hazánkban a legnagyobb a rák halálozási aránya. Magyarországon évente 70.000 új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, ami a lakossághoz viszonyított legnagyobb megbetegedési arány. Ráadásul a diagnosztizáláshoz szükséges kórházi infrastruktúra elmarad a más OECD tagországokétól, miután egymillió lakosra 14-szer kevesebb a PET-CT vizsgálati lehetőség, mint például Dániában. (napi.hu, 2014. január 2.) Magyarország ROSSZABBUL teljesít!

3) Csúcson a megszűnt cégek száma 2013-ban. Több, mint 33 ezer céget töröltek 2013-ban a cégbíróságok Magyarországon, ami 16 százalékkal meghaladja a 2010-es negatív rekordot és 22 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az Opten céginformációs szolgálat szerint tavaly mindössze 32.481 új vállalkozás alakult, így az újkori cégtörténelemben először kevesebb működő céggel zárta az évet az ország, mint amennyivel indította. A kft-k kötelező törzstőke-emelése 2013-ban még nem befolyásolta érdemben a folyamatot, idén, illetve 2015-ben már biztosan érezteti hatását a cégstatisztikában, mivel várhatóan több tízezer vállalkozás fog az átalakulás vagy a végelszámolás mellett dönteni. (Népszava, 2014. január 2.) Magyarország ROSSZABBUL teljesít!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr45730217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása