CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Bűnüldözők nyitogatják Horváth András lefoglalt zöld dossziéját

2014. január 15. 04:24 - csú

Horváth András-jó kép-333.pngIsmét meghallgatta a NAV-botrányt kirobbantó Horváth Andrást (képünkön) a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya, amely feljelentése alapján nyomoz. Mint ismeretes, ugyancsak az NNI a gazdája a Horváth elleni eljárásnak, amelynek keretében decemberben házkutatást tartottak az adó-ellenőrzési szakértő lakásán, és iratokat vittek el, többek között a híres zöld dossziét.

"Az első, amit észrevettem az asztalon, a zöld dosszié volt” – mondta a múlt heti, kétnapos tanúmeghallgatásról Horváth a Népszavának. A feljelentésében szereplő hivatali visszaéléses ügyeket tekintették át részletesen, konkrét adatokkal. Néhány papír a zöld dossziéból is előkerült, vagyis ebben az eljárásban is fölhasználják bizonyítékként. 

Azt is kifejtettem, hogy olyan kérdések is szerepelnek az óriási adócsalások ügyében, amelyeket nem nyomozóhatóságnak, hanem állami ellenőrzési szerveknek, például az Állami Számvevőszéknek vagy országgyűlési bizottságnak kellene vizsgálnia – mondta Horváth András. A rendőrség, ügyészség ugyanis azt nézheti, hogy konkrét ügyekben megszegik-e a jogi normákat. De arról is szó van – hangsúlyozza az adóhivatal volt alkalmazottja -, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felépítése, működése okozza a problémákat, azt, hogy a kiemelt adózók szerepét nem vizsgálják az áfacsalásokban és hasonló ügyekben. 

A Horváth ellen folyó ügy már bíróság elé is került. Az egykori NAV-dolgozó és jogi képviselője ugyanis panasszal élt az eljárás és a házkutatás miatt. Álláspontjuk szerint a feljelentés megalapozatlan, a házkutatás pedig törvénytelen volt. A Fővárosi Főügyészség (FF) megállapította ugyan a tavalyi év utolsó napjaiban, hogy az eredeti feljelentésben szereplő bűncselekményt, a személyes adattal visszaélést nem követte el Horváth András (ehelyett most már információs rendszer vagy adat megsértéséről van szó), ám a panaszt elutasította. Így Horváthék most a Budai Központi Kerületi Bíróságon fölülbírálati kérelmet indítványoztak.  Úgy tudni, a bíróság hamarosan dönt a panasz jogosságának ügyében.

Tevan Imre

Fotó: Vajda József

Forrás: Népszava

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr825757692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása