CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kinek higgyek?

2014. február 19. 04:56 - csú

Somfai Péter_4.jpgAmikor a Fidesz négy éve hatalomra került, azt ígérte, hogy mindenkinek csökkenteni fogja az adóterhelését, a zsebünkben maradó temérdek pénzből aztán sok-sok hűtőgépet vehetünk majd, ígérte Vargha Mihály. Ebből az lett, hogy aki amúgy is sokat keresett, annak sok pénze maradt, aki keveset, attól még abból is elvettek az adójóváírás megszüntetésével.

Amit egyik kézzel adtak, a másikkal azonnal vissza is vették, mert olyannyira megcsappantak az szja bevételek, hogy a jókora lyukat jókora adó emeléssel kellett betömni. Az NGM adatai szerint 2009 és 2014 között a kormány 16,7 százalékot szorított az adóprésünkön. A sebtiben 27 százalékosra növelt áfa kulccsal világrekorderek lettünk. Mondják, Magyarország jobban teljesít!

Az "átkos" gyurcsányi időszakhoz képest 2013-ra 1216 milliárd forinttal nőttek fogyasztáshoz kapcsolt adóbevételek, de nem a hűtőgépek, plazma tévék, vagy a drága autók eladása nyomán. Az áfa-emelésnek ellenben lett egy másik hozadéka: a nagy összegű, határon átívelő áfa-csalásokban európai szintén rekordereknek számítunk. Állítják, Magyarország jobban teljesít! Európa motorja vagyunk.

Büszkén hirdeti a kormány, hogy az intézkedései nyomán 2013-ban több pénz maradt a zsebünkben. A KSH egyik friss kimutatása szerint egy évben az adócsökkentések nyomán 367 milliárdot hagytak a pénztárcánkban, s itt Orbán Viktor általában pontot tesz a mondatai végére, mert ezután annak kellene következnie, hogy a megemelt áfa miatt 785 milliárddal többet hagytunk ott a boltokban, 78 milliárddal nőttek a jövedéki adó miatti kiadásaink, a távközlési adó 15,5 milliárddal, a pénzügyi tranzakciós illeték - lánykori nevén a csekkadó - majd 260 milliárddal többet vett ki egy év alatt a szebünkből.

És ha ehhez hozzáadjuk a biztosítási adó növekményét, azt a durván 26 milliárdot, akkor kiderül, hogy majd 1170 milliárddal nőttek az adóterheink pusztán egyetlen év alatt. Legyünk igazságosak, vonjuk le ebből azt a 367 milliárdot, ami feltehetően tényleg nálunk maradt, az egyenleg így is mínusz 797 milliárd - a zsebünk terhére.

Szóval, kinek is higgyek?

Somfai Péter

Forrás: Népszava

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr75821524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása