CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Megtudtuk, hogy mennyi közpénzt fogyaszt a polgármester gépkocsija

2014. március 25. 05:05 - csú

Tankolás.PNGArra a kérdésre, hogy mennyibe kerültek az önkormányzatnak a polgármester utazásai, a  jegyző annyit válaszolt, hogy a kérdéses időszakban  a polgármester összesen 10 943 liter benzint használt fel. Ez az Index becslése szerint 4-4,5 millió forintos kiadást jelenthetett....2013-as vagyonnyilatkozatában... a hivatali autó milliós költségeinek azonban nincs nyoma...

Ha valaki most arra gondol, hogy Németh Szilárd csepeli polgármester közpénzből fizetett gépkocsihasználatának eddig ismeretlen költségeiről beszélünk, akkor az téved. Nem róla, hanem fideszes társáról, kollégájáról, a párt egyik szóvivőjéről, Baja polgármesteréről, Zsigó Róbertről van szó. Németh Szilárd még hallgat. A környezete - különösen a három alpolgármester, aki  adott keretek között ugyancsak közpénzből, ingyen és bérmentve használhatja a gépkocsit - szintén néma, ha a gépkocsihasználat összegeiről van szó. Talán hamarosan itt Csepelen is többet tudhatunk a közpénzes költekezésnek erről az ágazatáról. Olvasóink addig érjék be Zsigó Róbert millióival. Ha a most következő indexes esetleírásban mégis a csepeli helyzetre ismernének, akkor az nem a véletlen műve: 

Jól meghajtotta hivatali Škodáját Zsigó Róbert Fidesz-szóvivő az elmúlt három évben. A legjobban kereső parlamenti képviselők felső 10 százalékába tartozó Zsigó Róbert nemcsak az országgyűléstől kapott jelentős támogatást az utazásaira, hanem Baja városától is. A Zsigó vezette önkormányzat 2010-ben engedélyezte, hogy a Superbet magánútjaira is használhassa: 2013 végére össze is jött 163 000 kilométer. A több mint 4 milliós üzemanyagszámla nem szerepel a vagyonnyilatkozataiban.

Párhuzamosan finanszíroztatta utazásait Zsigó Róbert Fidesz-szóvivő, aki Baja polgármestere is egyben.
Zsigó az elmúlt években az egyik legjobban kereső országgyűlési képviselő volt. Havi 1,66 millió forintos jövedelmével benne volt a felső 10 százalékban. A magas jövedelméhez hozzájárult az is, hogy választókerülete, Baja távol esik munkahelyétől, a Parlamenttől. A képviselői fizetés egyik jelentős összetevője az úgynevezett választókerületi pótlék, ami a politikusok utazási költségeit hivatott kompenzálni. Zsigó az elmúlt években az egyik legmagasabb pótlékösszeget kapta: az országgyűlés honlapja szerint több mint 556 000 forintot havonta.

Zsigó utazási költségeihez azonban az Országgyűlés mellett Baja is hozzájárult. Ráadásul korlátlan kerettel.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a város ügyrendi és jogi bizottsága 2010 novemberében engedélyezte, hogy a polgármester magánhasználatra is igénybe vehesse hivatali autóját. A Škoda Superb után az önkormányzat fizette a cégautó adót, ezért Zsigónak a fennálló jogszabályok szerint sem kellett vezetnie útnyilvántartást.
A bajai önkormányzat közérdekű adatigénylés után kiadott összesítése alapján 2011. január 1. és 2013. december 31. között 163 000 kilométert tett meg a Škoda. Zsigó tehát három év alatt – átlagosan napi 150 kilométer körüli távot autózva – négyszer megkerülhette volna a Földet.
Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerültek az önkormányzatnak a polgármester utazásai, a város jegyzője annyit válaszolt, hogy a kérdéses időszakban Zsigó összesen 10 943 liter benzint használt fel. Ez az Index becslése szerint 4-4,5 millió forintos kiadást jelenthetett.
Zsigó Róbert januárban leadott 2013-as vagyonnyilatkozatában feltünteti saját Toyota Yaris gépkocsiját, valamint felsorol jó néhány pár ezer forintos ajándékot is, a hivatali autó milliós költségeinek azonban nincs nyoma.
Megpróbáltuk megkérdezni Zsigó Róbertet is az üzemanyagköltségek elszámolásáról, de ő ismét Baja jegyzőjéhez irányított minket kérdésünkkel.
Papp Zoltán jegyző az Index kérdésére megerősítette, hogy az üzemanyagért nem Zsigó, hanem az önkormányzat fizetett. A Mol havonta kétszer kiküldött számláit a polgármesteri hivatal banki átutalással egyenlítette ki.

SPIRK JÓZSEF

Forrás: INDEX.HU

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr985877604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása