CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh Szilárd fohásza Ságvári Endréhez?

2014. március 27. 04:24 - csú

NémSzil-golyó-1.PNGNéhány percig szünetelt a rezsiharc Csepelen, ami így a választáshoz közeledve nem akármi. A kerület fideszes polgármestere, országgyűlési képviselő-aspiránsa, Németh Szilárd felöltötte ájtatos ábrázatát, és fohászkodásba kezdett. Most nem Orbán Viktor volt a célpont mint 2012. januárjában. Akkor a rezsikommandósként elhíresült politikus a közpénzből fenntartott helyi médiában a Kedves Vezető melletti áldóimára buzdította a honfitársait, köztük a csepelieket is, hogy így védjék meg népünk vezérét az ellenzék "brutális támadásától". Az ügyből országra szóló kabaré lett. 

Németh Szilárd most saját maga állt a közpénzből ácsolt szószékre és saját maga fohászkodott többek között így:

„Neved és sorstragédiád immár elválaszthatatlanul összefonódik a XX. század Kelet-Európájának kálváriájával….Az én nemzedékem számára meggyilkolásod híre, az értelmetlen halál és a minket körülvevő politikai rendszer teljes erkölcsi bukottságának visszaigazolását jelentette elsősorban… helyettünk is szóltál, akkor, amikor mi gyáván hallgattunk….Köszönettel tartozunk azért is, hogy egy eljövendő jobb, igazságosabb világ reményében, vállaltad a provokációk, kihallgatások, bíróság elé állítás és börtönbe zárás szenvedését, s akkor is folytattad szolgálatodat, amikor az egyre jobban eldurvuló fenyegetésekből már nyilvánvaló volt, hogy az életedet akarják kioltani…Tudjuk a Te áldozatod beteljesülése értünk, magyarokért is történt, a mi életünkre is kihatott, még akkor is, ha magyar társadalom akkori tömegeinek nagy része erről, akkor még nem vett tudomást….Senkiben sincs nagyobb szeretet annál, mint aki életét adja barátaiért…Kívánjuk, hogy találj otthonra minél több magyar ember lelkében. Taníts meg minket arra a felelőségre, amivel Te tekintettél a társadalom állapotára, gondjaira, bajaira…Indítsd meg szíveinket, hogy mi is szolidaritást tudjunk vállalni minden testi, lelki rászorulóval, hogy ne hagyjunk magára egyetlen szegényt és szenvedőt sem…Segíts, ha kell mindig újrakezdeni, száz elrontott próbálkozás után is hinni. Hinni mindenekelőtt abban, hogy van kiút, s van jövő. S ezért a jövőért érdemes élni, küszködni, s ha kell áldozatot vállalni is. Segíts reménykedni és építkezni. Régi romok felett, megújult lelkülettel új hazát teremteni.”

A rezsiharcos fohászát felületesen hallgatók először arra gondolhattak, hogy Ságvári Endréről, a nácizmus elleni harcban mártírhalált halt kommunistáról van szó. Halálának 70. évfordulójáról az idén emlékezhetnénk meg. De éppen Németh Szilárd? Az egykori vörös Csepel KISZ-titkárból lett, SZDSZ-t is megjárt, de annak (is) hátat fordító Fidesz-politikus kommunista-gyalázó polgármestere? Persze, miért ne, hiszen Csepelen utca is viselte Ságvári nevét. Ez persze már a múlt. Németh Szilárd kezdeményezésére Ságvári Endre helyett Jerzy Popiełuszkónak, a 80-as évek Lengyelországában elrendelt rendkívüli állapot idején meggyilkolt katolikus pap neve került fel ugyanarra az utcára, amelyik a minap még a szintén meggyilkolt Ságváriét viselte. Közép-Kelet-Európában, Csepelen vagyunk. Ez a mi történelmünk, a mi drága választott vezetőink szószéke. 

A polgármesteri fohász nem az utca első, hanem a második névadójáért, Popiełuszkó atyáért szólt. Németh Szilárd persze ahhoz és azért fohászkodik, akihez és amiért csak akar. Szíve joga, különösen akkor, ha ezt a jogosultságot másoktól sem vonja meg. A fohászkodását azért mégsem kellene a köz elé tárnia, és közpénzből hírdetni a fohászt a közpénzen fenntartott közösségi, önkormányzati médiában. A csepeliek viszont egyelőre csak reménykedhetnek és bízhatnak abban, , hogy minél előbb vége lesz a pénzszórás sok-sok formájának. Áldás nincs ezen, és még csak az áldó ima sem segít rajta. Talán a fohász? Vagy egy jól irányzott X április 6-án!

L U X 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr915879863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása