CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Megtévesztő és csaló

2014. április 15. 09:08 - csú

Orbán a lesajnáló.PNGOrbánt  nem támogatja a magyarok kétharmada, a választási eredmény a közelében sincs ennek. A szavazók többsége nem a Fideszre, hanem más pártra vagy pártszövetségre adta le a voksát. 

A magyarországi választási kampány törvénybe foglalt inkorrektsége komoly kétségeket ébreszt az eredmény érvényességével kapcsolatban – olvasható a The New York Times cikkében. 

A kétharmados győzelem  megtévesztő és csaló jogi megoldások eredményeként jött létre -írja  a cikk szerzője, Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora.

Orbán választási rendszere óriási különbséget tesz a pártok között abból a szempontból, hány szavazatra van szükségük egy parlamenti hely elnyeréséhez – ismétli meg Scheppele a bírálók kifogását, ám ki is számítja, hogy a mostani választás esetén ez mit eredményezett. Ha összeadjuk az egyéni választókerületi és a listás szavazatokat, majd szétosztjuk ezt azok között a képviselői helyek között, amelyeket a parlamentbe jutott pártok megszereztek, akkor azt láthatjuk, hogy a szavazatok nem egyenértékűek.

Visszaszámolva az egy képviselő helyre eső szavazatokat azt az eredményt kapjuk, hogy egy Fidesz-szavazat egyenlő 2,1 kormányváltókra leadott, 2,6 Jobbikra leadott, illetve 3,1 LMP-re leadott szavazattal.  (napi.hu) 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr146038388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogyó 2 2014.04.15. 09:37:11

"azt láthatjuk, hogy a szavazatok nem egyenértékűek"

Ez mondjuk nem egy korrekt megállapítás, mert soha nem is volt az és másutt sem az. Félrevezető ezt így kijelenteni. Ahol létezik parlamenti küszöb, ahol létezik egyéni választókerület-amelyek nyilván nem főre pontosan egyformák - ott sosem lesz, nem is lehet egyenértékű két szavazat. Egy 57 ezres kerületben nyilván nem annyit ér, mint az 57 ezer+ 1 fősben. Nem az a probléma, hogy van különbség, hanem az, hogy meglehetősen durvák, és hogy az eddig meglévőket a kiegyensúlyozás helyett inkább tovább növelték annak tudatában, hogy nagy pártot vezetnek. A nagy pártoknak túlzott előnyöket biztosít a rendszer, holott eleve a kisebbséget szokták a demokratikus rendszerekben kedvezményezni, hogy ne legyenek elnyomottak.

CsepeliBlogos 2014.04.15. 14:25:33

Valahol azt hallottam, hogy Nagyon Nagy Brittaniában 90%-os mandátumot jelentett volna ez a győzelem./A baj csak az,hogy az eredmények ismeretében lett fontos a vesztes félnek./
Az ellenzék győzelme esetén is így értékelt volna a szakértő?
Egyébként egyfolytában Orbánt szidja.
süti beállítások módosítása