CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Legyőzte a rezsiharc mindenható urát, javítani akar a csepeliek életén

2014. április 21. 05:55 - csú

Szabó szabolcs-portré.PNGMiközben a rezsicsökkentésnek meghatározó szerepe van a Fidesz-KDNP kétharmados választási győzelmében, Németh Szilárd rezsikommandós parancsnok és polgármester Csepelen vereséget szenvedett a politikai életben eddig teljesen ismeretlen egyetemi oktatótól, Szabó Szabolcs geográfustól. A győztest, az Együtt-PM országgyűlési képviselőjét a 168 óra című hetilapban KARDOS ERNŐ kérdezte.

- A választás egyik nagy meglepetése, hogy legyőzte a rezsiharc mindenható urát, a csepeli Németh Szilárdot, Orbán talán legerősebb gladiátorát. Mi volt a „titkos” fegyver?

– Titkos fegyver nincs. A legfőbb harci eszköz a jó kampánystáb, amely az utolsó pillanatig kitartóan hajrázott. Természetesen átvettük pártjaink központi üzeneteit; a szóróanyagokat, amelyek leleplezték az Orbán–Simicska-rezsim összes visszaélését a nyugdíjvagyon ellopásától a trafikmutyin keresztül a földbérletek elcsalásáig. De a demokratikus erők programjához mi hozzátettük a saját helyi terveinket. Településfejlesztőként mindenki által érthető, megvalósítható elképzelést vázoltam a választókerület, Csepel-Soroksár bővítésére. Ezt a programot borzasztóan fontosnak tartom, és a választóim is érezték: ismerem az életüket, és javítani akarok azon. Ezért nyerhettem.


Szabó szabolcs-168 óra_1.PNG– De ha az egész ország „benyelte” a rezsicsökkentést, az a „vörös Csepelen” sem maradhatott hatástalan. Mivel védte ki a gáz és villany árának folyamatos csökkentésére tett, aduásznak bizonyuló ígéreteket?

 

– Kértem, vegyék elő a korábbi közmű-befizetéseiket és a rezsicsökkentés utáni számlákat. Miután összehasonlították a kettőt, rendre bebizonyosodott, hogy a hangzatos szólamok ellenére az előző kormány ideje alatt a mainál kevesebbet fizettek. Felhívtam a figyelmet arra is, hogy a rezsimanipuláció révén látszólag csökken a fizetnivaló, amit azonban folyamatosan visszavesznek, például az Orbán Viktor által 27 százalékosra emelt áfa révén. A bankadó miatt pedig drágulnak a pénzügyi szolgáltatások díjai, tehát szinte minden területen kiderült, hogy a „rezsicsökkentésnek” hazudott akció drágulással járt! Az emberek pedig nem hülyék, a szemüknek azért még hisznek. Csak a meggyőzésükre nem szabad sajnálni az időt.

– Ami Csepelen meggyőzően hangzott, azt miért nem hitték el Szolnok környékén, Szabolcsban vagy Borsodban, ahol komoly vereséget szenvedett az ellenzék?

– Mert az üzeneteinket sajtó híján nem sikerült eljuttatni.

– Egyetemi oktató létére ön kiállt az utcára.

– Valóban, de egy száz települést is felölelő körzetben sajtó nélkül mindez nehezebb.

– Főleg, ha a közrádióban és a köztévében mindennek az ellenkezőjéről győzködte az embereket Németh Szilárd. Ráadásul vitapartner nélkül, „mikrofonállványként” használt riporterek társaságában.

– Úgy éreztem, szereplései ennek ellenére „taszították” a normális embereket – a csepelieket biztosan –, mert ő a klasszikus fideszes pártkatona prototípusa, aki mindent azonnal és erőből akar megoldani. Ez lerítt róla. A normális többség pedig gyűlöli feljelenteni azokat a házmestereket, akik elfelejtik kitenni a rezsicsökkentést hazudó számlákat.

– Ellenzéki társaihoz hasonlóan alig jutott be az országos sajtóba, bár választókörzetében vannak ellenzéki blogolók. A Csepeliek Újságának szerzői is kiálltak ön mellett, folyamatosan jelen volt az interneten is. Emiatt nem tudta eltaposni a fideszes nyilvánosság úthengere?

– Valóban, a kerületben évek óta működik a helyi nyilvánosság több civil fóruma, így mondanivalóm eljutott a választókhoz. Ezt bármelyik választókörzetben meg lehetne szervezni. A közmédia persze ellenségesen viselkedett, ami az ellenzék erejét megtizedelte, pártszövetségünk szervezeti rendszerét nem sikerült ugyanis úgy kialakítani, hogy azzal hatékonyan „lefedjük” az egész országot. Képtelenek voltunk mindenütt végigjárni a családokat, és az igazunkról meggyőzni a még racionálisan gondolkodókat. A bizonytalanok egyértelmű üzeneteket vártak volna tőlünk, de mi ezeket sem tudtuk tömören megfogalmazni. A vidéki Magyarországnak végképp nem tudtunk megfelelő ajánlatot tenni, elsősorban a nagyvárosokra koncentráltunk.

– A kormánypárti sajtó önt nem próbálta lejáratni azzal, hogy zöldfülűként köze sincs a nagypolitikához?

– Ismeretlen voltam, ez vált előnyömre. A baloldal korábbi politikusainak egy részét súlyos bűncselekmények vádjával a kerületben is félrelökték, ezért nyerhetett korábban nagy fölénnyel a Fidesz. Más kérdés, hogy a „feltárt” ügyekben ma is csak gyanú van, ítélet nincs. Ez a Fidesz-recept, amit velem szemben nehéz lett volna alkalmazni, mert legfeljebb az egyetemi óráimat kritizálhatnák. Őszintén meg kell mondanom: engem nem vettek komolyan. Csak amikor már heteket kampányoltam, amikor társaimmal folyamatosan kint voltunk az utcán és benn a postaládákban, amikor a sokadik fórum után tömegeket tudtunk mozgósítani, akkor ijedtek meg, de már késő volt. Személyeskedően mocskolódtak, gyerekgázolással vádoltak. Ez a durva hazugság végleg kiverte a biztosítékot a szavazóknál. Ráadásul – ahogy az országban – a Fidesz a kerületben sem programmal kampányolt. Ez a bizonytalanokat elindította felénk, a sajátjainkat pedig tovább erősítette, mert ismétlem: a választó nem hülye, csak tájékozatlan.

(A teljes interjú a 168 Óra hetilap legfrissebb számában olvasható.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr316053539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása