CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelig érő fideszes úri buli, amiben ismét felbukkan Werner Péter

2014. április 25. 05:05 - csú

Joker.PNGA Belvárosban, Budapest V. kerületében kezdték a szálak bogozását, és néhány lépés után elérkeztek Csepelre. A CSÚ korábban még a Magyar Narancs oknyomozó riportját közölve a Csepel-Pestlőrinc tengelyről írt. Ott Németh Szilárd egyik bizalmi embere, a prémiumokkal és ingyenes használatra kapott Chevrolettel kistafírozott figurája, a rezsikommandós fideszes polgármester által vezérigazgatóvá ütött Werner Péter volt a főszereplő, az összekötő kapocs. A Csepeli Városgazda Zrt igazgatója most ismét képbe került a bevezetőben említett belvárosi ügy apropóján. A csepeliek akár büszkék is lehetnek arra, hogy az úri buliban Wenert olyan jeles személyiségekkel említik egy lapon mint Habony Árpád,  Orbán Viktor kommunikációs bizalmasa vagy Giró-Szász András kormányszóvivő. Hozzájuk képest a többszörös vagyonbevallási zavarban lévő Rogán Antal  polgármester, fideszes parlamenti Jolly Joker már csak hab a tortán. A Csepelig érő fideszes úri buliról a következőket tudhattuk meg:

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, az V. kerület polgármestere saját ingatlanvagyonának gyarapodása miatt kényszerült magyarázkodásra, de találni érdekességeket az általa vezetett önkormányzat ingatlangazdálkodásában is.

A Magyar Narancs egyik tavalyi írásából tudható, hogy Belváros-Lipótváros önkormányzata 2010-ben, vagyis az ingatlanpiac pangásának idején eladta Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztő és Vagyonkezelő Zrt. nevű cégét, benne hét értékes (például Dorottya utcai, Nyári Pál utcai, Zrínyi utcai) ingatlannal, vagyis a cég portfóliójába tartozó ingatlanokat mintegy „csomagban” értékesítette. A vevő egy az offshore-paradicsomként számon tartott Luxemburgban bejegyzett, ismeretlen tulajdonosi hátterű vállalkozás volt.

Az önkormányzat a cég vételárát még elárulta (2 milliárd 680 ezer forint), de arra, hogy készült-e valamiféle értékbecslés az ingatlanokról az adásvétel előtt, s ha igen, akkor az megtekinthető-e, illetve hogy hány ajánlat érkezett be az értékesítést célzó pályázatra, hónapokon át semmiféle válasz nem érkezett, hiába tették fel nekik újra és újra ezeket a kérdéseket. Lapunk tegnap is megpróbálta megtudni, lapzártáig nem kaptunk választ.

A cég 2012-ben közvetve egy akkoriban a szintén adóparadicsomként ismert Seychelle-szigetekre bejegyzett cég birtokába került, székhelyének címe és ügyvezetőjének személye azonban azóta is változatlan maradt. S bár a vagyonkezelő cég és a hozzá tartozó ingatlanok átkerültek önkormányzati tulajdonból az ismeretlen tulajdonosi hátterű vállalkozáshoz, vezérigazgatójuk, az üzleti életben kissé szokatlan módon, végig Serfőző Péter volt, aki ezek szerint maradéktalanul bírja mind az előző, mind az új tulajdonos feltétlen bizalmát. Serfőző, mint lapunk megtudta, Giró-Szász András kormányszóvivő sógora. Az önkormányzati cég székhelye az eladás után a budapesti Márvány utca 16. lett, ide van bejegyezve két másik, Serfőző Péter résztulajdonában lévő vállalkozás is.

Megkértük Giró-Szász Andrást, hogy tudassa, valóban a sógora-e annak a titokzatos ügyletnek az egyik kiemelt szereplője, amellyel kapcsolatban Rogán Antal kerülete egész egyszerűen nem hajlandó tájékoztatni a közvéleményt. A kormányszóvivő megerősítette értesülésünket, de megjegyezte, hogy sógora „feleségemmel kötött házasságunk előtt is már egy sikeres vállalkozó volt”, továbbá hogy a cégvásárlás tudomása szerint „a szocialista kormány idején történt”, ezért az ő családi érintettsége, sógorsága Serfőzővel nem közügy, így aztán nem is érdemel nyilvános figyelmet.

Giró-Szász András 2000-től dolgozott a Századvég Alapítványnál, ahol Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere egyengette az útját, 2005-ben lett az alapítvány ügyvezetője, a 2006-os választások előtt közreműködött a Polgári Kormányzás 2006 stratégia kimunkálásában, amely a Fideszt készítette volna fel a 2006 és 2010 közötti kormányzásra. Strategopolis nevű, 2006-ban alapított cégét a kormányváltás előtt tízmillió forintos nagyságrendben foglalkoztatták fideszes irányítású önkormányzatok, a Lázár János vezette Hódmezővásárhely és a Meggyes Tamás vezette Esztergom. Sajtóhírek szerint egy idő után az a Habony Árpád támogatta Giró-Szász karrierjét, aki köztudomásúan jó viszonyt ápol az ingatlanügyben érintett önkormányzat vezetőjével, Rogán Antallal is.

Serfőző kapcsolatait követve egyébként még egy családtaghoz eljuthatunk: a kormányszóvivő sógora 2010-ben ugyanis még együtt volt vezető tisztviselője egy a fő tevékenységeként ingatlanok adásvételét megjelölő cégnek azzal a Werner Péterrel, aki jelenleg a csepeli önkormányzat „városgazda” cégének élén áll. Az általa irányított önkormányzati cég pedig 2011 óta foglalkoztatja Giró-Szász András egy másik rokona, Giró-Szász János ügyvédi irodáját, a Giró-Szász és Társait.

Vári György

Forrás: Népszabadság

  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr686075783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása