CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szenteczky János: Új munkahelyeket akarunk a csepelieknek

2014. május 01. 04:57 - csú

Csepel Vas- és Fémművek logóváltozás_1.PNG
1919. május elsején már csepeli munkások is részt vettek a felvonuláson. Egy újabb évszázad elteltével, 2014-ben azonban más problémákat találunk a világ, s rajta a saját térképünkön. A válság után immár nem a túl sok munkával van a gond. Ellenkezőleg: nincs elég munka, ráadásul nincs is elég fizetés. Csepel pedig különösen nehéz helyzetben van: már a Csepel Művek 1990-es megszűnése óta munkanélküliséggel sújtott övezetnek számít, de talán soha nem voltak ennyire magukra hagyottak és kiszolgáltatottak a kerületi dolgozók, mint ma.... 
A XXI. kerület jelenlegi irányítói fejlesztés helyett a poros múltba fordultak. Mi azonban nem új emlékműveket és utcaneveket, hanem új munkahelyeket akarunk a csepelieknek. - Többek között ezek a gondolatok olvashatók Szenteczky János írásában. Az Új ipari forradalmat Csepelen című cikket változtatás nélkül közöljük:

Most komolyan: van még értelme a május elsejének, vagy a munka ünnepe már csak a sör- és perecárusoknak fontos? Ez a kérdés jut eszembe most, hogy azon gondolkozom, mivel köszöntsem május elseje alkalmából a munkájukból élő csepeli családokat.

A munkaünnep-sztori az ipari forradalomig nyúlik vissza. Egy angol nagygyáros már 1817-ben a 12-14 órás munkaidő 8 órára csökkentését javasolta. Egy évszázaddal (meg egy világháborúval) később a nemzetközi munkásmozgalom keretében már milliók vonultak fel a dolgozók emberhez méltó munkakörülményeiért.

Régi kép a főbejáratról.PNG1919. május elsején már csepeli munkások is részt vettek a felvonuláson. Egy újabb évszázad elteltével, 2014-ben azonban más problémákat találunk a világ, s rajta a saját térképünkön. A válság után immár nem a túl sok munkával van a gond. Ellenkezőleg: nincs elég munka, ráadásul nincs is elég fizetés. Csepel pedig különösen nehéz helyzetben van: már a Csepel Művek 1990-es megszűnése óta munkanélküliséggel sújtott övezetnek számít, de talán soha nem voltak ennyire magukra hagyottak és kiszolgáltatottak a kerületi dolgozók, mint ma.

Akinek van munkája, az új Munka törvénykönyvének igazságtalan előírásai szerint kénytelen végezni azt, akinek pedig nincs, az a megalázó fizetséggel „kecsegtető” közmunka, vagy a külföldi állásajánlatok közül választhat. Jól van ez így? Talán ez a kérdés adja meg az elsőre a választ. Szerintünk ugyanis nem! Mi, szocialisták nem fogadhatjuk el, hogy Európa kellős közepén sem tisztességes állások, sem tisztességes bérek nincsenek!

Új látogatók a volt CSM-ben.PNGEzért hirdetjük, hogy az egykor tízezrek megélhetést adó Csepel Művek újjáélesztésére van szükség. Ha tetszik, fülkeforradalom helyett új ipari forradalomra van szükség. A XXI. századi elvárásokhoz és a XXI. kerületi igényekhez igazítva persze. És a panelprogram felélesztésére, hiszen az otthonaink fejlesztése nem csak szociális biztonságot jelent, hanem sok-sok új, csepeli munkahelyet is.

A XXI. kerület jelenlegi irányítói fejlesztés helyett a poros múltba fordultak. Mi azonban nem új emlékműveket és utcaneveket, hanem új munkahelyeket akarunk a csepelieknek. Mert csak ezekre építve tudjuk újjáépíteni Csepelt. Vissza fogjuk adni a munka becsületét, vissza fogjuk adni az itt élőknek a hagyományos értékeiket. Vissza fogjuk adni Csepelt a csepelieknek.

Szenteczky János,
az MSZP csepeli szervezetének elnöke
polgármesterjelölt

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr976100352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása