CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

BŰNTÉNY AZ ÁLLATKERTBEN

2014. május 17. 04:56 - csú

Kékfény-156_1.pngÁllatkertből lopta az állatok elemózsiáját egy testvérpár - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. A két férfi a kerítésen átmászva éjjel hatolt be a Miskolci Állatkert és Kultúrpark területére, ahol a kenyeres kalodáról lefeszítették a lakatot, és elvitték a takarmánynak szánt száraz pékárut. (MTI)

Már egy álló napja azon gondolkodom, milyen emberek lehetnek azok, akik ellopják az állatok elől a kenyeret. Aztán rájöttem: éhesek.

Az éhség nagyúr. Ha valaki, hát én tudom, mennyire...

Három hónapja fogyókúrázom ugyanis. Előfordul, arra ébredek verítékben úszva az éjszaka közepén, hogy a konyhában állok a hűtőszekrény fogantyúját markolászva, és gigászi küzdelmet folytatok magammal, hogy ki ne nyissam. Mi van, ha egyszer nem ébredek fel időben, és álmomban kizabálok mindent a frizsiderből? Ezen szorongok elalvás előtt.

Lehet, hogy ez a két miskolci férfi is a fogyókúrájának lett az áldozata, és mint alvaevők, most magyarázkodhatnak a rendőrségen.

Ez persze a jobbik eset, mert az is előfordulhat, hogy az illetők nem fogyókúrázók, hanem folytatólagosan, többrendbeli eleségvágyból elkövetett éhezők voltak. Sajnos az előző kormányok idejéből maradtak még itt korlátozott számban deviáns gondolkodású és viselkedésű egyedek, akik visszautasítva pártunk és kormányunk segítő, gondoskodó kezét, magukat a nemzeti együttműködés rendszeréből kirekesztve nem hajlandóak rendesen lakni és/vagy táplálkozni. Fájdalom: egyik napról a másikra nem lehet megszabadulni ettől a rétegtől, amely sötét árnyékot vet egyre jobban teljesítő országunk sikereinek fényére.

Állatkerti.PNGPártunk és kormányunk eddigi hatékony lépéseinek azért már vannak kezdeti eredményei is. A hajléktalanságot büntető törvény következtében például már  megoldották. Egy minapi MTI jelentés szerint  eddig 39 otthontalant sikerült börtönbe zárni életvitelszerűen elkövetett hajléktalanság bűntette következtében. Még hátra van néhány tízezer jogcímnélküli lakcímnélküli, akit rács mögé kell juttatni, de ne legyünk türelmetlenek! A széleskörű, átfogó társadalmi változtatások nem kevés időt és kitartást követelnek úgy a hatóságok, mint az állampolgárok részéről. Lássuk be, igen nagy rendőrségi erőket köt le a hajléktalanok kergetése, menedékként épített kunyhóik ledózerolása és a bennük lakók elzavarása, hogy később rajta lehessen kapni őket azon, hogy életvitelszerűen nem laknak sehol. Sokkal kevesebb felesleges energiát pazarolnánk el, ha a meddő hajkurászás helyett egyből börtönbe lehetne csukni azokat, akik bármilyen ok miatt az utcára kerülnek.  Na, majd a választások után!

Nos, miközben úgy tűnik, a hajléktalan kérdés sínen van, az éhezés társadalmi problémájának megoldása sokkal nagyobb falatnak látszik! Az éhezők egyelőre, a hatályos, de már rég elavult törvények következtében csak akkor sittelhetők le, ha már lopni kezdenek. Bár ezen a téren is van némi haladás. A Három csapásnak elnevezett törvény következtében például ma már akár életfogytiglanra is lehet ítélni azokat a visszaesőket, akiket háromszor kaptak rajta, hogy mondjuk kenyeret loptak. De hát ehhez előbb háromszor kell őket elkapni, ami valljuk be, elég strapás csapás. Ha eleve börtönbe csuknánk a notórius éhezőket, akkor ezzel nagyon ok apró-cseprő bolti és állatkerti lopást tudnánk megelőzni és ez kétségkívül javítaná a többség társadalmi közérzetét.

A súlyos bűncselekmények elkövetői ugyanis eleinte kisebb lopásokkal kezdik. Némelyek még enyhítő körülményeket is képesek felfedezni az ilyen jelentéktelennek látszó bűncselekményekben. A konkrét esetben például az illetők nem emberek, hanem állatok eledelét lopták el, nem friss kenyeret, hanem már kidobott szárazat – sorolhatnánk a mentő körülményeket. De tudni kell, hogy aki ma száraz kenyeret lop, az holnap majd eleszi a majmok elől a banánt, kinyalja a medvék  mézes bödönjét, az egyszer majd kitépi az oroszlán meg a tigris szájából a félig megrágott húscafatot. Később pedig elkezd struccokat, tevéket, meg elefántokat is lopni. És akinek még ez sem elég, abból előbb utóbb ellenzéki politikus lesz, de ez már a horror kategóriájába tartozik.

A társadalom perifériájára történő szorulás büntetőjogi kezelése pártunk és kormányunk azon unorthodox törekvései közé tartozik, amelyekre ámulva tekint az egész világ. Ha az éhezést is sikerülne ily módon megszűntetni, vagy legalább is kordába, jobban mondva rácsok közé szorítani, akkor ezzel újabb követendő leckét adhatnánk fel humanizmusból az egész emberiségnek.

Kezdetben talán szankcionálni lehetne a folytatólagosan és visszaesőlegesen elkövetett gyomorkorgást. Pár tízezer forintos büntetés valószínűleg sokak kedvét elvenné az éhezéstől.

A miskolci állatkerti bűnténnyel egy időben szaladt körbe a glóbuszon az az információ is, hogy éheznek Ukrajna állatkertjeinek a lakói. Ebből is látszik, hogy Magyarország jobban teljesít, hiszen nálunk nincsenek állatkerti kenyérgondok. sőt, még egyes emberek is állatkertbe törnek be, hogy éhségüket csillapítsák. Egy igazán humánus társadalom ugyanis gondoskodik állatairól.

Forrás: ELLENKEZŐLEG blog

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr726172291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása