CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Vagdalkozás, perbeszédek helyett párbeszédet a csepeli közterület-felügyeletről és a közbiztonságról!

2014. május 18. 05:59 - csú

Egy blogozó gondolatai a közterület-felügyelet körüli vitáról, kérdések Borbély Lénárd alpolgármesterhez

Közterület-felügyelő.PNGAz utóbbi időben nagy port vert fel a közterület-felügyelet munkája és a felügyelet irodájában faliújságra kifüggesztett „Ne bírságold meg” feliratot kapott dokumentum, videofelvétel. Ábel Attila alpolgármester úr napok óta nem válaszol a médiában megjelent tényekre, inkább, szokásához híven, visszafelé mutogat, vagdalkozik, fenyegetőzik. Őrület! Lassan már senki sem veszi komolyan. Magam egyébként, igaz, teljesen más ok miatt, remélem, hogy sokáig, legalábbis az őszi önkormányzati választásokig, folytathatja ezt az ellenzék számára örvendetes, magas labdákat feladó ámokfutást. Bízom abban is, hogy pártja és kedvenc főnöke sem ismeri fel, hogy az április 6-i csepeli vereségük egyik oka, maga Ábel Attila.

Amiért fontosnak tartom, hogy a közterület-felügyet körüli botrányban „megszólaljak”, az mégsem ez. A probléma lényege, meglátásom szerint, maga a közterület-felügyelet egészének működése. A kirobbant skandalum csak a felszín. Az anyagilag a Gazdasági Szolgáltató Igazgatósághoz csatolt, mégis közvetlen vezetői irányítás alatt  álló, kézi vezérelt szervezet vezetése, az ellenzék által sokat bírált vezető ténykedése, amiről elsősorban beszélni kellene. Az önkormányzati vezetés ezt természetesen „észre sem veszi”, nem hiszi el, politikai, választási támadásként, kampányfogásként fogja fel, és gondolkodás nélkül lesöpri az ezzel kapcsolatos, többnyire szakmai véleményeket. Hogy miért, az már érdekes kérdés, de valószínűleg erre sem fogunk választ kapni. Talán, mert mindig „fejétől bűzlik a hal”. Pedig a közbiztonság kérdése, a csepeli, felduzzasztott közterület-felügyelet működése, működtetése, mind szakmailag, mind költségvetési szempontból, megérne egy misét. Arról nem is beszélve, hogy a csepeliek is jó néven vennék, ha javulna a felügyelet munkájának hatékonysága. Vélem ugyanis, a vezetés is tudja, hogy a kérdéskör komoly kritikákat kapott és kap jelenleg is a csepeliektől.

A témához nem értő, de érdeklődő emberként, már én is többször foglalkoztam például a térfigyelő rendszer kérdésével, olvastam és olvasom az ezzel foglalkozó testületi előterjesztéseket. Számomra ma sem érthető, ami azonban ennél fontosabb, hogy hozzáértő szakemberek számára sem: miért vette át az önkormányzat a kerületi térfigyelő kamerarendszer működtetését, felügyeletét a kerületi rendőrkapitányságtól? Nem a kidobott milliók miatt kérdezem, bár a milliókba került rendszer technikai eszközparkjának leszerelése, évekig való tárolása stb. sem utolsó dolog, hanem a rendőrségnél rendelkezésére álló, azonnal mobilizálható, minden technikai eszközzel felszerelt, felkészített állomány, valamint a részére „biztosított” törvényi háttér miatt. Szerintem a mindent maga alá söprő hatalmi gőg az oka. A nyertem, tehát a „magam portáján én vagyok az úr” elve irányította és irányítja most is a fiúkat. És ez az, ami a bevezetőben említett szituációkat, halommal való visszaélést alátámasztó ügyeket hozza, ha lassan is, a felszínre. Véleményem, lesz még több, hasonló eset is. Ráadásul Ábel Attila fejvesztett kirohanásai, szakmailag cáfolható csúsztatásai, az ellenzéket megfélemlíteni szándékozó törekvései, írásai sem állíthatják meg a folyamatot.  A bili egyszer úgyis felborul, s a következményekkel mindenkinek számolni kell.

Borbély Lénárd, a felügyelet munkájáért felelős alpolgármester úr, éppen a fentiek miatt, korábban több kérdést is kapott a közterület-felügyelet egésze, ezen belül a térfigyelő rendszer működtetésének tárgyában. A konkrét válaszok, érvek helyett, legutóbb a Csepeli Hírmondóban, ha nem is Ábel Attila stílusában, de megismétli korábbi „vádjait”. Idézem: 

„2010 októberében a negyven kamerából csak kilenc volt kifogástalan állapotban (korábban még arról beszélt, hogy csak kilenc működött, szerző). Ma már valamennyi működik.” (Csepeli Hírmondó, 2014. április 28., 3. oldal) 

A 2010 előtti működésre vonatkozó megállapítást már többen cáfolták. A sokáig húzódó „válaszokból” azonban lassan kiderül, hogy kb. 2013 vége felé, tehát leszerelés után majd három évre(!) kezdődött el ez a „működés”. Arra viszont még mindig nincs válasz, hogy

> a térfigyelő rendszer rendőrségtől való átvételére, a kamerák „javítására”, működtetésére kétszer is kiírt közbeszerzési eljárás valójában miért húzódott évekig?

> hány pályázó volt, s végül ki nyerte el a megismételt eljárás eredményeként a térfigyelő rendszer felújításának, működtetésének lehetőségét?

> mindezért mennyit fizetett az önkormányzat?

> mi lett a rendőrségnél leszerelt és elszállított monitorok, technikai eszközök sorsa?

Eddig sem kaptam, kaptunk korrekt, szakmai, konkrét tényeken nyugvó válaszokat. Most sem vagyok bizakodó, nem hiszek abban, hogy a kerület vezetői függetleníteni tudják magukat rövidtávú politikai érdeküktől (eddig sem tudták), s valóban szembenéznek az egész kérdéskörrel, mondjuk a fentiekben megfogalmazott gondolatokkal. Pedig a kerület közbiztonsága megérné, hogy legalább párbeszéd legyen e közérdeklődésre számot tartó témában. Párbeszéd, a kerületért dolgozó, döntési helyzetben lévő politikusok, a különböző szervek, szervezetek, a hozzáértő szakemberek és a téma iránt érdeklődő csepeliek között. Szerintem kedvenc blogom, a csepeliek.blog.hu teret is adna a vitának. 

V O X

A CSÚ-szerkesztőség megjegyzése: A vox által javasolt vitának szívesen adunk helyet és teret a Csepeliek Újságában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr46177810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása