CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kipukkadt a rezsilufi és a közmunkáslufi is

2014. május 20. 03:21 - csú

Fityisz-156_1.pngNem lesz olcsóbb az orbáni szolgáltatás. Leáll a rezsiharc - olvastuk ki a programból. 
Folytatjuk! – ennyit volt hajlandó elárulni programjáról a miniszterelnöknek esküdő Orbán Viktor. Így egyedül az április végén elfogadott, úgynevezett konvergenciaprogram (ezt évente kötelező benyújtani az EU-nak) szolgálhat iránytűként – legalábbis, ami e ciklus gazdaságpolitikáját illeti.

Ebből az olvasható ki, hogy vége a rezsiharcnak (noha őszre a kormány ígért még egy árcsökkentést). Ám a konvergenciaprogram azt írja, hogy „a családok 2014-ig 300 milliárd, 2015-től kezdődően pedig évente közel 340 milliárd forint kiadásától mentesülnek”. (A 2012–2014-es időszakra összesen 340 milliárd vonatkozik; a kormányzati várakozások szerint ez a pénz az üzletekben landol, így felpörög a fogyasztás és startol a gazdasági növekedés.)

A Policy Agenda szerint viszont kimondható: a kormány nem számol további rezsicsökkentéssel.

Sőt azt sem tervezi, hogy az állami közműszolgáltatás olcsóbb lesz, mint a jelenlegi rendszer. Ugyanis ha így kalkulálna a kabinet, akkor az olcsóbb állami szolgáltatás generálta lakossági megtakarításokat biztosan feltüntette volna a konvergenciaprogramban, hiszen a kormányzati logika szerint ez még inkább ösztönözné a fogyasztást.

A konvergenciaprogram kipukkasztotta a közmunkáslufit is: a kabinet hivatalosan havi átlagban 200 ezer közmunkást akar nyolc órában foglalkoztatni, ám ehhez mintegy 100 milliárd forint pluszpénz kellene, ami sehol nem szerepel a dokumentumban.

Pedig ekkora összeg alapvetően érintené az idei költségvetés fenntarthatóságát és a jövő évi terveket, figyelmeztet a Policy Agenda. És az is kiderült, hogy mese volt a 9 százalékos szja: az adócsökkentés fedezete sehol nem szerepel. Pedig ez a lépés 500 milliárd forintot húzna ki a büdzsé zsebéből, éppen ezért a költségvetés csak akkor maradna egyensúlyban, ha a kieső bevételeket vagyonadó kivetésével pótolná a kabinet. Ezt pedig nem vállalja fel a kormány. Egyelőre ennyit tudni arról a bizonyos, esküben ígért a folytatásról.

Forrás: Vasárnapi Hírek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr926178893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása