CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szabó Szabolcs első felszólalása a Parlamentben: a szörnyszülöttekről

2014. május 27. 05:59 - csú

Szabó Szabolcs ATV-s-255-OK.pngSzabó Szabolcs Csepel és Soroksár baloldali összefogással megválasztott országgyűlési képviselője  facebook oldalán újabb fejezetet írt saját parlamenti naplójába a T. Ház tegnapi üléséről, amelyen elhangzott első felszólalása. Szerkesztőségünk túlzás nélkül állítja:  Szabó Szabolcs kezdeményezése, beszámolója, annak tartalma és stílusa egyedülálló. Élvezetes olvasmány, mert objektív beszámoló, de szubjektív írás. Ezért ajánljuk most is olvasóink figyelmébe:

A mai nap elég érdekesre sikeredett, így a beszámoló is hosszabb lesz a szokásosnál. Szóval szavaztunk mentelmi ügyekben (senkit nem adott ki az Országgyűlés, pedig szerintem ha valaki hazudozik a kampányban, akkor azért nyugodtan ki lehetne adni, akármennyire is magánvádas az ügy). 

Ezt követően szavaztunk a misztériumok felsorolásáról szóló törvényhez érkezett összegző módosító indítványokról (T/106). Most megint kiderült, hogy mi a rákfenéje az új törvényalkotási folyamatnak: a módosító javaslatokról egyenként csak a törvényalkotási bizottságban megy a vita, a plenáris ülésen nem. Szóval a képviselők 90%-a nem szólhat hozzá a részletes vitához.

Ez van. Majd jött a zárószavazás. Sem mi, sem a többi ellenzéki párt nem támogatta a törvényt. Ennek oka alapvetően az, hogy egyrészt semmit nem tudunk a miniszterek feladatairól, ráadásul ezeket a feladatokat rendelettel akarja meghatározni a kormány (magyarul a rendeleti kormányzás felé tolódunk el), végül pedig kifogásoljuk azt, hogy minisztérium lesz a Miniszterelnökségből (Lázár lesz a miniszter). 

Azért volt vicces a dolog, mert a törvényjavaslatról lement a zárószavazás, majd nem sokkal később jött Lázár ugyanazon törvényt módosító újabb javaslatának általános vitája. Voltaképpen azokat a módosító javaslatokat vezették át a módosító javaslatban, ami ahhoz kell, hogy az új minisztériumi struktúra értelmezhető legyen. Hogy ezt miért nem egyszerre oldották meg, az örök rejtély. 

Ezen a ponton szóltam hozzá. Nagyjából azt mondtam el, hogy az Együtt-PM nem ért egyet a rendeleti úton történő kormányzással, nem ért egyet a Miniszterelnökség minisztériummá szervezésével (hiszen e javaslatok fő célja, hogy Lázáron keresztül Orbán kézi vezérléssel irányítsa az egész rendszert). Végül felvetettem néhány olyan kérdést, ami sajnálatosan nem derül ki a módosító javaslatból: 
- Melyik miniszterhez fognak tartozni a megyei és a fővárosi kormányhivatalok?
- Problémát fog okozni, hogy mostantól tárca nélküli minisztert a szakminiszterhez is lehet rendelni. A tárca nélküli miniszter pedig utasítást adhat a feladatkörébe tartozó államtitkárnak, helyettes államtitkárnak. Na de mi van akkor, ha a tárca nélküli miniszter, valamint a szakminiszter egymásnak ellentmondó utasítást ad? Kockát vetnek?
Szóval megvolt a szűzbeszéd, és megkaptam az első ásványvizemet 

Közben még megtárgyaltuk a házszabály módosítására vonatkozó Fideszes javaslatot is. Még véka alá sem rejtették, hogy azért kell átszabni a néhány hónapja elfogadott majdnem gránitszilárdságú házszabályt, mert a választási eredmények miatt épp’ csak 1 fővel van meg nekik a kétharmad. Szóval úgy jártak, mint az LMP az 5 százalékos küszöbbel most hétvégén. A probléma az, hogy ha Kövér vezeti az ülést házelnökként, akkor nem szavazhat, így nincs meg a kétharmad. Elvileg átadhatná a vezetést egy ellenzéki elnöknek (és akkor beülve a képviselők közé szavazni is tudna), csak ha azok megtagadják az ülés vezetését, akkor továbbra sincs meg a kétharmad. Erre most előterjesztették, hogy ez a 24 éves hagyomány szar, és a legtöbb nemzetközi példa nem támasztja alá az eddigi gyakorlatot.

A probléma ezzel kapcsolatban csak az, hogy mindig csak szemezgetnek a nemzetközi példákból. Aztán midig olyan szörnyszülöttet raknak össze, aminek egyes részei megvannak itt-ott, de komplex formájában sehol. Ráadásul emlékeim szerint a Velencei Bizottság javaslatait anno úgy dobták ki az ajtón, mint Gaudi-Nagy Tamás az uniós zászlót a parlament ablakán. Akkor nem számított a nemzetközi gyakorlat. Az ellenzéki heves bírálata után ráadásul az előterjesztő (Balla György) kijelentett, hogy ő nagyon szeretett volna érdemi vitát folytatni, de itt csak a hisztériakeltés megy. Hát ennyire demokraták ezek a fiúk.

Forrás: Szabó Szabolcs facebook oldala

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr726211952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása