CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Átmenetileg Botka László vezeti az MSZP-t

2014. május 31. 12:25 - csú

Botka László.PNGJúlius 19-ére írta ki a tisztújító kongresszust az MSZP országos választmánya. A tisztújításig a pártot a kilenctagú országos választási bizottság vezeti, amelynek elnökévé Botka Lászlót választották.

Az egyhangú döntés rögtön a tíz órakor kezdődő ülés elején megszületett, mivel más megoldás nem is maradt azután, hogy Mesterházy Attilát követve tegnap az elnökségi tagok fele is lemondott.

Ez pedig elvette az esélyét annak, hogy a szocialista pártot – amint azt több korábbi, Mesterházyval elégedetlen pártvezető és Botka László választmányi elnök is szerette volna – átmeneti elnök irányítsa az év végéig.

Ez a kör Ujhelyi István EP-képviselőt látta volna szívesen az MSZP élén, aki azonban tegnap bejelentette: két évre nem vállalja a feladatot. A tisztújításig a pártot a kilenctagú országos választási bizottság vezeti, amelynek elnökévé Botka Lászlót választották.

A hét elején még úgy tűnt, a választmány arról dönt, hogy elfogadja-e Mesterházy és az elnökség vasárnap, az EP-választási kudarc után felajánlott lemondását. Mesterházy azonban csütörtökön – miután korábbi szövetségesei sorra kihátráltak mögüle – bedobta a törölközőt, az elnöki és a frakcióvezetői posztról is lemondott, majd másnap, a megyei elnökök értekezlete előtt bejelentették távozásukat a hozzá kötődő elnökségi tagok is.

Ezzel világossá vált, hogy a választmány ma nem tehet mást, mint hogy kiírja a teljes tisztújítást. Így a következő hónapban, június végéig előbb a helyi, majd a megyei szervezetek választanak új vezetőt. Minden aspiránsnak programot kell írnia, az elnökjelölteknek pedig háromezer támogató aláírást is össze kell gyűjteniük.

Azzal, hogy a választmány már az ülés kezdetén meghozta az egyetlen lehetséges döntést, a tanácskozást a továbbiakban a politikai vita, a választási kudarcok értékelése és a kiútkeresés uralja majd. A választmányi ülésnek így leginkább feszültséglevezető funkciója van.

Az élve boncoláson ott van Mesterházy Attila is, aki eddigi szolgálati Audija helyett piros Honda motorjával érkezett, de nem nyilatkozott az újságíróknak. A zárt választmányi ülés kezdetén köszönetet mondott a küldötteknek az eddigi támogatásért, akiktől – Botka elmondása szerint – vastapsot kapott.

Egyelőre kérdéses, hogy a két lehetséges elnökjelölt, Botka László és Tóbiás József mivel áll elő a választmányon. Botka a kongresszus kiírásáról szóló rövid sajtónyilatkozata után nem válaszolt arra, hogy elindul-e a posztért. Tóbiás érkezőben csak annyit mondott: dolgozni szeretne az MSZP-ért. Lapunk azonban úgy tudja, az országos párttanács pénteki ülésén nyilvánvalóvá tette, hogy vállalna az elnöki tisztséget, és lelkesen beszélt terveiről, elképzeléseiről.

Mesterházy Attila kevéssel 12 óra előtt már távozott is a választmányi ülésről. Egy munkatársa azt mondta, most várhatóan hosszú ideig nem nyilatkozik, nem akarja magyarázni lemondását.

Bita Dániel

Forrás: nol.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr716240014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása