CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A célkeresztbe Budapestet állították Parlamenti napló Szabó Szabolcstól

2014. június 04. 05:57 - csú

Célkereszt.PNGDr. Szabó Szabolcs, Csepel és soroksár baloldali összefogással megválasztott Együtt2014-PM-es országgyűlési képviselője folyamatosan beszámol parlamenti munkájáról. Ezt írja:

Újabb parlamenti ülés volt hétfőn. A Fidesz folytatta az előző négy év gyakorlatát, és újabb sürgősségi eljárással tárgyalt törvénymódosítást terjesztett elő. Na de nézzük sorban az eseményeket. 

A ülés elején a szokásos napirend előtt felszólalásokkal kezdtünk. Schiffer András (LMP) Paksról, Gyöngyösi Márton (Jobbik) a nemzetközi összeesküvésekről, Harangozó Tamás (MSZP) a választási rendszer átalakításról, Rogán az „elmúltnyolcévről”, Hoffmann Rózsa (KDNP) meg voltaképpen a saját „sikereiről” beszélt. Ez utóbbi már a kormány képviselőinek sem keltette fel a figyelmét, mert nem reagált rá senki. 

Ezt követően jött a Házszabály módosítása. A bizottságok által benyújtott összegző módosító javaslatok kapcsán furcsa egyetértés alakult ki a házban, mert még a Fideszes képviselők is elismerték, hogy az általuk javasolt egyik módosító javaslat kifejezetten ellentétes a házszabállyal, így azt nem is fogadták el. 

A minisztériumok felsorolásáról szóló törvény már simán átment a házon, a kormánytöbbség megszavazta az új miniszteri struktúrát, valamint azt a megoldást, hogy a miniszterek feladatait ezentúl a kormány rendeleti úton határozza meg. És persze Lázár János is elérte, hogy egyfajta árnyékminiszterként irányítsa a kabinetet. 
Közvetkező pontként a Jobbik törvénymódosító javaslatot nyújtott be az ügyben, hogy egy az egyben töröljék el a képviselők mentelmi jogát. Ezt a javaslatot a Jobbikon kívül senki sem támogatta. (a napokban majd leírom, hogy miért nem lehet eltörölni a mentelmi jogot). 

Ezt követően jött az általános vita a helyi önkormányzati törvény módosításáról (a fővárosi testület újfajta megválasztását szeretné a Fidesz, vagyis hogy a jövőben döntő többségben a kerületi polgármesterek adnák a fővárosi képviselők nagyobb részét). Előterjesztő Németh Szilárd volt. Elég érdekes expozé volt, többek között kifejtette pl., hogy „a pártalapon megválasztott testület rossz szisztéma”. Ezen kívül a listás képviselőket pártkatonáknak minősítette (jóllehet az országgyűlésbe ő maga is így került be, hiszen én lettem az egyéni győztes). A helyzet komikumát mutatja, hogy a kormánynak nem volt álláspontja a törvénymódosítással kapcsolatban, mert azóta még nem ült össze (mondta Répássy úr). Mi a fő probléma ezzel a törvénymódosítással: 

1, Semmi másról nem szól, mint hogy félnek Budapesten a választási vereségtől, ezért megint a gombhoz varrják a kabátot
2, Alkotmányellenes, hiszen Soroksáron van 15 ezer szavazó, Csepelen 60 ezer, vagyis egy soroksári szavazat négyszer annyit ér, mint egy csepeli. (sem a soroksáriakkal van a baj, hanem az elvvel!) Ez még egy olyan jogi csűrcsavarra sem lehet megnyugtató módon kezelni, ahogy azt Gulyás képviselő úr szóban előterjesztette (azt mondta, hogy majd be fognak nyújtani egy módosítót a módosítóhoz, és akkor az majd egy kompenzációs szorzószámmal rendezi a problémát. Ha nem érti a dolgot, akkor a hiba nem az ön készülékében van!). 
3, Végül terület- és településfejlesztő szakemberként egy nagyon fontos érv: a fő gond, hogy a főváros maga szét fog esni, és a kerületi lobbi miatt ebből soha az életben nem lesz egységes fejlesztési koncepció, egységes városvezetés, egységes jövőkép. A Budapestet világvárossá alakító elődeink, a Fővárosi Közmunkák Tanácsát létrehozó őseink forognak a sírjukban. Kicsinyes céljaik miatt szétverik a fővárost. Ez szégyen. Kicsinyes, szakmaiatlan, szánalmas. 

Egyebek: bejelentették, hogy már nem Mesterházy Attila az MSZP frakcióvezetője; a Fidesz cserélgette a tagjait néhány bizottságban; Pócs János helyett Tiba Istvánt ültette az Országgyűlés jegyzői székébe a Fidesz

Kedden miniszteri meghallgatás volt. Beszámolok a fejleményekről.

Forrás: Szabó Szabolcs facebook oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr516264245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása