CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A rendszerváltás hiteltelenítése nem árnyékolhatja be azt a napot!

2014. június 16. 05:59 - csú

Nagy Imre_3.PNGJánosi Katalin: új dogmák vannak születőben, ám a rendszerváltás hiteltelenítése nem árnyékolhatja be azt a napot

56 évvel ezelőtt, 1958. június 16-án végezték ki Nagy Imrét, az 1956-os kormány miniszterelnökét és mártírtársait. 

31 évvel később, 1989. június 16-án érkezett el a rendszerváltás meghatározó pillanata, Nagy Imrének és mártírtársainak újratemetése.

Ennek már 25 éve...

Jánosi Katalin, a mártírhalált halt miniszterelnök unokája Nagy Imre újratemetésének közelgő negyedszázados évfordulója alkalmából arról beszélt, hogy 1989. június 16. egy hazugságra épített rendszer összeomlásának szimbóluma.

A Nagy Imre Alapítvány emlékkonferenciáján Jánosi Katalin - az alapítvány létrehozója - azt mondta, hogy új dogmák vannak születőben, ám "a rendszerváltás hiteltelenítése" nem árnyékolhatja be azt a napot.



Arra is felhívta a figyelmet, hogy 1956 és 1989 nem vált társadalmi méretekben pozitív élménnyé, holott a nemzet emlékezetének darabokra tördelése nem lehet előrevivő. Nagy Imre élete és halála azt üzeni, hogy "ki kell tartanunk a saját igazunk mellett, mert a hazugságra épített rendszer előbb-utóbb összeomlik" - figyelmeztetett Bibó István gondolkodót, Nagy Imre utolsó kormányának államminiszterét idézve Jánosi Katalin.

Mink András történész előadásában azt emelte ki, hogy egyelőre nincs kézzelfogható politikai öröksége 1956-nak. Hozzátette: Nagy Imre azon ritka politikai vezetők egyike, aki nem félt a néptől, nem félt arra menni, amerre a nép, nem félt azonosulni a nép vágyaival, és a nép sem félt tőle.

Rainer M. János történész előadásában kifejtette: a negyed századdal ezelőtti újratemetés jelentősége az ellenzék szempontjából egyéni szinten a gyászhoz, nemzeti szinten a múlthoz való jog volt, ugyanakkor az akkori állampárt, az MSZMP szerette volna azt a megbékélés napjává tenni. Végül azonban 1989. június 16. az átmenet lélektani fordulópontjává, egy korszak temetésévé vált.

A történész felidézte: 1956 harmincadik évfordulóján Kis János vetette fel, hogy vajon a magyarság miért adta fel rendre az ügyeit, és milyen szerepet játszott ebben az értelmiség, amely nem adott eszközöket a társadalomnak, hogy a valósággal megbékélve is hű maradhasson eszményeihez.

A Nagy Imre Alapítvány idén először nyolc középiskolának adományozott okleveleket Nagy Imre és 1956 emlékének ápolásáért végzett munkájuk elismeréseként.           

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr226303718

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Június 16: gyásznap vagy örömünnep? 2014.06.16. 14:22:10

Egy olyan tiltakozás látott ma napvilágot, amellyel az aláírók iránti minden tiszteletem ellenére nem tudok egyetérteni:  Ötvenhatos mártírok több hozzátartozója tiltakozik az 1956-os mártírok emléknapján a Hősök terén hétfő este megrendezendő Omega...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejesrob 2014.06.16. 13:06:01

Nagy Imre unokájának, akinek nem kell a Scorpions, senki sem szólt, hogy az egész megemlékezés lényege nagyon nem a kommunista Nagy Imre.

Nem Nagy Imrét ünnepeljük, hanem a kommunizmus bukását, amelyre az apropót akkoriban Nagy Imre újratemetése adta.

vezér01 2014.06.16. 15:38:58

Jánosi Katalin és a többiek rendre együtt koszorúztak apjuk,férjük,nagyapjuk gyilkosaival,és erre még büszkék is. Hiába,a kommunista már csak ilyen. Ahogy a vicc mondta : a túlvilágon Rákosi bocsánatot kér Rajktól,amiért kivégeztette. Mire Rajk :semmi gond,Rákosi elvtárs! Fordítva is történhetett volna !

Netuddki. 2014.06.16. 15:41:43

@Fejesrob: Ja, laza 300 milkás utcabált rendez közpénzből a fidesz. Az orbán is ott lesz? Vagy csak a parasztoknak szervezik?

Trackers 2014.06.16. 16:07:42

Valóban nem jó ha hiteltelenítjük a rendszerváltást.

Ha hiteltelenítjük pl Nagy Imre családjával, akiket a kommnunista diktatúra sikeresen átnevelt.
Mondjuk ebben nincs semmi különös.
Mindannyian feladtuk volna az elveinket, mikor Apró Antal és csapata megöleti a családfőt az otthonunkban, és elmagyarázza a családnak a kutyáival érthetően, hogy mostantól csak a Párt szolgálatába, vagy mentek apu után.

Így fordulhatott elő, hogy a család rendszerváltás óta, hol Horn Gyulával, hol Apró Antal házának lakóival ünnepel, amit azért kapott, mert Apró Antal megölette apjukat, nagyapjukat.
süti beállítások módosítása