CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Borbély Lénárdot leleplezték az Átölelő védelemben

2014. július 01. 05:57 - csú

Borbély Lénárd-OK.PNGBorbély Lénárd Csepel fideszes alpolgármestere, a Fidesz-KDNP Csepeli Szervezetének polgármesterjelöltje kampánya fontos állomásának érezte, hogy beszédet mondjon az „Átölelő védelem” projekt csepeli átadásán. Meg is tette. (csepel.hu, 2014. június 24.) A beszéd körülményei, a jelölt úr kiállása, beszéde kinyomtatott változatának mappába való elhelyezése, előadásmódja (a Tőle megszokott papírból beszélés, a szövegből való kitekintés és a hallgatósággal való kapcsolat hiánya), a kampánybeszéd tartalma, mind-mind mutatja, komolyan veszi a kampányt. Beszéde azonban, ahogy mondani szokták, több sebből vérzik. Nem formai dolgok, vagy a beszéd előadójának átlag alatti szónoki teljesítménye miatt. Tartalma az, amit érdemes a választóknak végiggondolniuk. Néhány konkrét megjegyzés az olvasáshoz:

> „2010-ben egy olyan önkormányzat vezetését örököltük meg, amely a csőd küszöbén állt.”mondja apolgármester jelölt. Ha valaki győzni szeretne egy választáson, azaz a jövőt akarja megnyerni, akkor nem elsősorban a négy évvel korábbi múlttal kellene foglalkoznia. Már csak azért sem, mert négy éve, folyamatosan ezt csinálja. Ez azonban szíve-joga, pontosabban kampányfőnökének a dolga is, aki úgy gondolja, hogy ezzel nyerni lehet. Április 6-án nem tudtak...  Az aztán már tényleg felettébb kínos, ha a Borbély-jelölt, a múltról, finoman szólva is, nem mond igazat:

Nem igaz, hogy a 2010-es önkormányzati választások előtt az akkori önkormányzat „a csőd küszöbén állt”. Csak egy példa: az előző szocialista vezetés, az ún. északi pénzből, 3,6 milliárd forintot hagyott örökül, amelyet a Németh Szilárd által is aláírt átadás-átvételi jegyzőkönyv rögzített, s amelyből tavaly év végén 1,9 milliárd még megvolt, az idei költségvetésben pedig több százmillió forint kerül felhasználásra. (csepel.hu)

Az is ismert a június 26-i, képviselő-testületi előterjesztés birtokában, hogy az idei költségvetés módosításakor jóváhagyott költségvetési hiány 4,3 milliárd forint, amiből 1,1 a működési, 3,2 pedig a felhalmozási hiány nagysága (csepel.hu).  Íme, igaz az a mondás, mindig az kiabál a legjobban, akinek a háza ég. Ez egyébként a módosított bevétel több mint 31 %-a! Akkor ez most csőd vagy nem csőd? Hogyan jöhetett létre ez a helyzet? Ki ezért a felelős?

> „Csak folyószámla hitelből lehetett kifizetni….az orvosok bérét… Egy polgármesterjelöltnek, aki 2010 előtt, négy éven át a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke volt, 2010 óta pedig alpolgármesterként „felügyeli” a pénzügyi, gazdálkodási szakterületet, tudnia kellene, hogy az orvosok bérét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár biztosította. Ha ennyi gyakorlat után nem tudja, akkor alkalmatlan a jelöltségre, ha pedig tudja, akkor nem mond igazat.

> „évi kétmilliárd forintot tudunk megtakarítani minden évben 2010-hez képest”  Borbély úr nem fog közgazdasági Nobel díjat kapni… Három év alatt évi két milliárdot, összesen 6 milliárdot megtakarított, a végén meg 4,3 milliárd hiánya lett. Érti ezt valaki? Szerintem Borbély úr biztosan nem.

> „Ma már a működést úgy tudjuk finanszírozni, hogy százmilliók maradnak meg különböző fejlesztésekre.”  Miből maradnak százmilliók? A fentiekben jelzett 1,1 milliárdos működési hiányból? (csepel.hu)

> „…saját erőből tettük tisztábbá közterületeinket, teljesen megújult a Tamariska domb, a Kiserdő, a Daru domb, és a teljes Kis Duna parti sétány, épülnek a királyerdei utak, csapadékvíz elvezetők is.”  Ezeket is a hiányból megmaradt százmilliókból? Mire költötték akkor az előző önkormányzat 3,6 milliárdos örökségét?

> „…a fővárosnak köszönhetően megépült a gerincút, több fontos kerékpárút és földbe

került 54 km csatorna is.”  Korábbi beszédeiben, a vele készült riportokban ezeket a fejlesztéseket – amelyek előkészítése már az előző önkormányzatnál befejeződött, illetve elkezdődött –, teljesen kisajátította, a jelenlegi vezetés hatalmas munkája eredményeként feltüntetve, a fővárosról nem is beszélt.

> „Néhány évvel ezelőtt kerületünknek még nem volt önálló közterület-felügyeleti csoportja, volt azonban egy 40 kamerából álló térfigyelő rendszerünk, amelyből csupán 9 volt teljesen működőképes”. Egy mondatban két hazugság: volt, igaz a jelenleginél kisebb létszámú közterület-felügyeleti csoport, és a 40 kamera döntő többsége is működött az átadás időszakában. Ezt követően leállították a fejlesztést, elvették a kerületi rendőrkapitányságtól a térfigyelő kamerarendszer rendőrségen felszerelt központi megfigyelő monitorait, közbeszerzési írtak ki, s állítólag 2013 vége óta működik az új rendszer.

> „Mától önálló közterület felügyelete van a kerületnek, amely tetemes létszámmal lát el járőrszolgálatot, a nap 24 órájában”. Ez az „önálló” közterület-felügyelet korábban közvetlenül a polgármesterhez tartozott, jelenleg az alpolgármesterhez. (csepel.hu) A létszám ugyan valóban „tetemes”, azonban június 26-án, a költségvetés módosítási javaslatban, valószínűleg már a 4,3 milliárdos hiány csökkentése érdekében, az 53 fős létszámot 30 főre csökkentették.  Nem igaz, hogy két nappal előbb erről Borbély Lénárd nem tudott.

> „A mai nap azonban Csepel közbiztonságának mérföldköve”. A kerületi rendőrkapitány úr ez év április 24-én számolt be a képviselő-testületnek, a kapitányság 2013. évi munkájáról. A beszámoló 1. sz. mellékletében táblázatban mutatja be a tavalyi bűncselekmények számszerű alakulását. Ezek szerint 2013-ban a regisztrált bűncselekmények száma 2640 volt, míg a személygépkocsi lopások száma 108, ami 4,09 %-nak felel meg. Fontos egy ilyen védelmi hálózat kiépítése, de, hogy ez jelentené Csepel közbiztonságának mérföldkövét? Akkor, amikor ugyancsak tavaly, 285 lakásbetörés (10,79 %) volt a kerületben. Nemcsak valótlant állítani nem szabad szerintem egy polgármester jelöltnek, da arra is vigyázni kellene, hogy ne árulja el hozzá nem értését, ne nevettesse ki magát.

Egyetértek ugyanakkor Borbély Lénárddal, valóban fontos, hogy a csepeliek nyugodtabban alhassanak, biztonságban érezhessék értékeiket. Az ilyen beszédek azonban nem segítik ezt elő. Sőt, szerintem arról győzik meg a lakosság közügyek iránt érdeklődő részét, hogy nagy bajban van a Fidesz Csepelen, ha négyévi helyi „kormányzás” után polgármesterjelöltjük hozzá nem értéséről győződhetnek meg.

V O X

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr26451953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása