CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ha Jézusnak bizonyítania kellett volna együttműködési szándékát a Római Birodalommal...

2014. július 12. 05:47 - csú

Iványi Gábor.PNGNincs kétségem, a parlamenti szavazógép ősszel el fogja utasítani az Iványi Gábor vezette gyülekezet, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) - és másik kilenc felekezet - egyházi elismerését. Mindezt megelőlegezi a parlament igazságügyi bizottságának - hisz egyházügyi és persze emberi jogi bizottság ma már nincs - e heti döntése.

A tekintélyes testület kormánypárti többsége szerint a MET hiába felel meg a törvényi elismerés összes formai feltételének, amit Balog Zoltán miniszter is kénytelen volt rögzíteni.

Iványi gyülekezete a verdikt szerint nem bizonyította "a közösségi célok érdekében történő együttműködés iránti szándékát és annak hosszú távú fenntartására való képességét".

Az új alaptörvény szerint ugyanis az "állam és a vallási közösségek a közösségi célok elérése érdekében együttműködhetnek". De bevett, azaz elismert egyházak azok és csak azok lehetnek, amelyek együttműködnek az állammal. Ezt kellene most a MET-nek bizonyítania, szemben mondjuk a katolikus egyházzal, vagy különféle zsidó feleletekkel, de a Hit Gyülekezetével is. Ők ugyanis már eleve bevett egyháznak minősültek az állam, pontosabban a Fidesz-KDNP, még pontosabban Orbán Viktor kegyelméből. Nagy ugyanis az ő szíve, sok minden(ki) belefér.

Szögezzük le tehát, az egyházi elismerés nem jog, hanem kegy.

És lehetne most azon élcelődni, hogy mi lett volna ha, mondjuk Jézusnak bizonyítania kellett volna együttműködési szándékát a Római Birodalommal. A tízezer fős tagságot, a nemzetbiztonsági kockázatot és egyéb kritériumokat most ne is említsük. A Mester beérte 12 tanítvánnyal, nem választott ügyintézőt sem képviseleti szervet, és arról sem nyilatkozott, hogy "tanai és tevékenységei nem sértik az ember testi-lelki egészséghez való jogát, az élet védelmét, az emberi méltóságot".

Mert egy felekezet, egy vallási közösség nem azzal jön létre, hogy az állam elismeri. Sérti az emberi méltóságot és természetesen a vallásszabadságot, ha az állam különbséget tesz az egyházak között: egyesek felemel, másokat viszont megfoszt jogaitól. Balog miniszter úr, lévén református lelkész, talán még emlékszik erre. A hol Szent György, hol Gábriel arkangyal maskaráját magára öltő kegyúr nyilván nem.

Simon Zoltán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr256487663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása