CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csak a tehetség és a teljesítmény lehet a mérce!

2014. július 19. 05:57 - csú

MSZP-új_3.PNGA mai MSZP-kongresszusnak meg kell erősítenie a változtatás szándékát és jeleznie kell annak irányát, főbb területeit. Első lépésként pedig, a hetek óta tartó tisztújítás befejezéseként, meg kell választania az országos testületeket és tisztségviselőket. Az alkukat és a személyes kötődéseket félretéve olyanokat kell megválasztani, akiknek megvan a szükséges tudásuk, tapasztalatuk, meggyőző képességük, akik ismertek és elismertek, hitelesek. (K.L.)

Nehéz helyzetben van az ország, a társadalom nagyobb része és természetesen nehéz helyzetben van a választásokon súlyos vereséget szenvedő Magyar Szocialista Párt is. A második Orbán-kormány négy éve alatt egyre feszítőbb lett a különbség, kevesek kétes úton, közpénzekből szerzett kirívó gazdasága és sokak reménytelen szegénysége között. Egyre kevesebb pénz jut fontos társadalmi célokra és egyre több presztízs beruházásokra, illetve az Orbán-kormányhoz közel álló klientúra zsebébe.

Magyarország gazdasági teljesítménye és állampolgárai nagy többségének életminősége egyre inkább leszakad az Európai Unió többi tagállamáéhoz képest. A korábban az új tagállamok között éllovasnak számító Magyarország nem csak gyenge gazdasági teljesítményével tűnik ki, hanem azzal is hogy egyre korlátozottabban érvényesül a demokrácia és a jogállamiság.

Tovább rontja Magyarország megítélését, hogy a kormány nyilvános szabadságharcot kezdett az uniós intézmények állítólagos gyarmatosító törekvéseivel szemben. Az évtizedek alatt kiépített és az ország számára egyértelműen előnyös nyugati kapcsolatokat az Orbán- kormány tudatosan igyekszik elsorvasztani, helyettük egyes tőlünk keletre fekvő, demokratikusnak aligha nevezhető országokkal próbál semmilyen előnnyel nem járó együttműködést kiépíteni.

Az elmúlt években a közvélemény kutatások folyamatosan jelezték, hogy a társadalom többsége elégedetlen az Orbán-kormánnyal, kormányváltást szeretne. Az áprilisi választáson a Fidesz mégis meg tudta ismételni 2010-es győzelmét, ezzel megszerezve a parlamenti mandátumok kétharmadát. A kormányalakítás óta eltelt alig néhány hét bebizonyította, hogy Orbán Viktor és pártja a korábbinál is gátlástalanabbul használja ki parlamenti többségét.

Ez a súlyos, csaknem kilátástalan helyzet óriási felelősséget ró pártunkra. Ha ennek meg akarunk felelni, akkor alapvető változtatásokat kell végrehajtanunk. Nem üres jelszóként hangoztatott, és - mint kiderült - eredménytelen "megújulásra", generációváltásra, hanem új stratégiára, új politikára, újfajta magatartásra és szervezeti működésre van szükség. Meg kell vizsgálni, hogy miként kell a szociáldemokrata értékrendre épülő politikai céljainkat hozzáigazítani a választók többségének elvárásaihoz. Módosítani kell az alapszabályt, hogy az jobban szolgálja a párton belüli demokráciát, és ugyanakkor szervezeti működésünk hatékonyságát.

Változtatni kell az okkal bírált kommunikációnkon, összehangolva a tartalmi pontosságot és a közérthetőséget, hogy az elérje, és meg is érintse a választók minél nagyobb többségét. Hiteles, reális, végrehajtható programot kell kidolgoznunk a riasztó mértékű szegénység visszaszorítására, a gyermekszegénység, az éhezés megszüntetésére. Meg kell teremteni jelenlétünket a kistelepüléseken. Nyitnunk kell a civil társadalom, a civil szervezetek felé. Helyre kell állítanunk a korábbi jó viszonyt a baloldali értelmiséggel.

Tevékenységünket egyszerre kell jellemezze az Orbán-rendszer kemény, egyértelmű, következetes és folyamatos kritikája, valamint az általunk kínált alternatíva, az általunk javasolt konkrét megoldások bemutatása.

Ezek a változtatások elengedhetetlenek ahhoz, hogy 2018-ben ne ismétlődjön meg a 2010-es és a 2014-es választási kudarc.
Ezeknek a mélyreható változtatásoknak a kimunkálása természetesen nem a mai kongresszus feladata. Többéves, folyamatos, magas szintű szakmai műhelymunkára és az ott kidolgozott javaslatokról döntő további kongresszusokra van szükség. Elkerülhetetlen az áprilisi és a májusi választásokon elszenvedett súlyos vereség okainak alapos feltárása és ezekből a tanulságok levonása. De ez sem a mostani kongresszus feladata.

A mai kongresszusnak meg kell erősítenie a változtatás szándékát és jeleznie kell annak irányát, főbb területeit. Első lépésként pedig, a hetek óta tartó tisztújítás befejezéseként, meg kell választania az országos testületeket és tisztségviselőket. Az alkukat és a személyes kötődéseket félretéve olyanokat kell megválasztani, akiknek megvan a szükséges tudásuk, tapasztalatuk, meggyőző képességük, akik ismertek és elismertek, hitelesek. Ha 2018-ban győzni akarunk és meggyőződésem hogy az ország érdekében győznünk is kell, akkor csak a tehetség és a teljesítmény lehet a mérce.

A kongresszus után pártunk számára az első erőpróba az önkormányzati választás lesz. Ne várjunk csodát, még kezdeti eredmények sem nagyon fognak mutatkozni, mert ahhoz túl rövid az idő. Ám ha a kongresszuson megtesszük az első lépéseket, akkor az ezek nyomán erősödő bizalom már hozhat kezdeti eredményeket is.

KOVÁCS LÁSZLÓ

Az MSZP volt elnöke (1998-2004)

NÉPSZAVA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr306520623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása