CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A tanár futkározzon a KLIK miatt?

2014. augusztus 06. 04:21 - csú

Balog Zoltán.PNGAz orvosnál derült ki, hogy február óta nem fizeti a társadalombiztosítási járulékot egy tanár után állami munkáltatója, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK). Az óraadó tanár tavaly kötött 2014. júliusig szóló munkaszerződést a KLIK-kel, az összes állami alkalmazásban álló pedagógus munkáltatójával.

A tanár – aki maga jelentkezett történetével az atv.hu-nál – a fizetések átutalásában többször tapasztalt elmaradást, ezért nem csodálkozott áprilisban, amikor egy fogorvosi vizsgálatnál az asszisztens közölte vele: TAJ kártyája érvényes, ám rendezetlen. Ami azt jelenti, hogy a munkáltató nem fizette be a munkavállaló után a társadalombiztosítási járulékot.

A tanár tehát a „szokásos” késedelmek közé sorolta az esetet, ám a napokban egy újabb orvosi vizsgálatnál váratlan meglepetés érte: háziorvosa közölte, hogy TAJ kártyája érvénytelen és rendezetlen. Ami azt jelenti, hogy a munkáltató KLIK már huzamosabb ideje nem fizeti a társadalombiztosítási járulékát, holott ez törvényes kötelessége volna. 

A háziorvos ennek ellenére ellátta a tanárt, és vérvételre is elküldte. A laborban közölték a tanárral, hogy a számítógépes nyilvántartás szerint TAJ kártyája „piros”, ami azt jelenti, hogy elkezdődött az a türelmi idő, melynek lejártáig rendezni kell az elmaradt befizetést, ellenkező esetben megszűnik a díjmentes orvosi ellátása, illetve csak életmentő beavatkozásokat végeznek el.

A tanár, hogy kiderítse, mennyi pénzzel maradt el a KLIK, felkereste az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP). Ott kiderült, hogy a KLIK február óta le sem jelentette, így nem is fizetett „utána” társadalombiztosítási járulékot.  

A hátralék rendezéséig – amíg a TAJ kártya „piros” – a munkavállaló nem jogosult a térítésmentes orvosi ellátásra és nem jogosult a gyógyszerek állami támogatására sem. (ATV.HU)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr166576549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása