CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rettegjetek rektorok?

2014. augusztus 06. 02:33 - csú

Rettegés.PNGAmit szabad Jupiternek, azt nem szabad a kisökörnek. Ezt nem csak az ókorban gondolták így. Legalábbis, aki elolvassa a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) készülő jelentését az egyetemi visszaélésekről, nem is gondolhatja másként. A kormánykörök által liberális gondolkodás egyetemi fellegvárának mondott Corvinus Egyetem "gazdálkodásának visszaélései" körül már jó ideje fogást keresnek, s erre a legalkalmasabbnak a KEHI revizorait találták. A napokban a kormányközeli napilapban nyilvánosságra került az a még nem véglegesített "jelentéstervezetük", amelyben kifogásolják az egyetemi vezetők "felháborító visszaéléseit".

Egy kirívó példa: az intézmény gondnoka havi majd másfél millió forintot vett fel, miközben a cége szinte minden feladatot alvállalkozóknak adott ki. Ő az egyetem egyik "kisökre", neki nem szabad ilyet tennie. Más a helyzet az olyan Fidesz-közeli nagyvállalkozókkal, akik mindenféle uniós pályázatot megnyernek. Azoktól mégsem várható el, hogy minden felvállalt munkát saját embereikkel kelljen elvégeztetniük! Több tízezer munkást volnának kénytelenek foglalkoztatni. Természetesen alvállalkozóknak adják tovább a megbízást, ám abban nem lehetünk biztosak, hogy a pénzzel is ezt teszik, amikor az elvégzett munka után a "kisökröket" kellene kifizetniük. Ők Jupiterek.

Az egyetem visszafoglalkoztatta a volt rektort és a gazdasági főigazgatót, akiket korábban végkielégítéssel mentettek fel. Hogy nem rektornak és főigazgatónak vették vissza egyiküket sem? Szakmai felkészültségükre és tudásukra volt szükség az oktatásban. A "kisökrök" esetében ez szégyentelenül arcpirító. Más a helyzet, amikor egy volt minisztert vagy államtitkárt mentenek fel, aztán néhány hónappal később egy másik helyen, másik állami beosztásban ismét feltűnik a nevük. Nehogy már a nyugdíjból kelljen megélniük a pikszisből kipottyant kormányközeli főembereknek! Ezt nem várhatja el senki egy Jupitertől!
A gazdálkodástudományi kar dékánja hivatalos útjain átlag feletti, vagy luxusszállodákban hajtotta álomra a fejét, és nem diákszálláson. Hihetetlen pazarlás egy kisökörtől, s alighanem búcsút mondhat az állásának. Más volna a megítélés, ha Londonba utazó Jupiter volna.

Somfai Péter

Népszava

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr666576617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása