CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csak a baloldali jelöltek győzelme hozhat változást Csepelen!

2014. szeptember 24. 05:57 - csú

BALOLDAL JELÖLTEK Csepelen.PNG
Az október 12-i önkormányzati választásokon, Csepelen öt fő indul a polgármesteri címért, a 14 önkormányzati választókerület önkormányzati képviselői helyére pedig 66 pályázó közül választhatunk. Az előző, 2010-es választásokhoz képest egy kicsit tisztultabb lett a kép, legalábbis az egyéni választókerületek vonatkozásában. Akkor ugyan csak hárman indultak a polgármesteri pozícióért, de 89-en a választókerületi képviselőségért.

Négy esztendeje az egyéni jelöltek közül hét volt független, míg a többiek mögött nyolc párt, illetve szervezet állt, míg 2014-ben már csak két független található, a párttámogatottak hat pártot, illetve szervezetet képviselnek. A mindkét választáson, minden egyéni választókerületben jelöltet állító Fidesz-KDNP, Jobbik, LMP és a most pártszövetséget alkotó baloldal (DK, Együtt-PM, MSZP) mellől már hiányzik az MDF, eltűnt a Civil Mozgalom, az akkor szerveződött Új Pólus, és csökkent a Munkáspárt jelöltjeinek a száma is.

A 2010-es önkormányzati választásokon a 14 egyéni választókerületből 13-at nyert meg a Fidesz-KDNP pártszövetsége, egyet az MSZP. Idén tavasszal, az országgyűlési képviselői választásokon azonban változott a helyzet, bár nem lehet egy az egyben összehasonlítani az önkormányzati választásokkal. A regnáló polgármester és országgyűlési képviselő, Németh Szilárd Csepelen elvesztette a parlamenti képviselőségért vívott harcot a baloldal jelöltjével szemben. Szabó Szabolcs több mint 2 %-ot vert rá Németh Szilárdra és a 14 egyéni választókerületből 9-ben nyerni tudott. Még jobban alakult a baloldali összefogás helyzete a pártlisták közötti választás vonatkozásában. A kormányváltó erők 11 önkormányzati választókerületben nyertek a 14-ből, de a többiben is közel álltak a győzelemhez.

A baloldal csepeli előretörését csak látszólag fékezte meg a május 25-i európai uniós választás. Egyrészt, mert ezen lényegesen kevesebben vettek részt, másrészt a baloldal erői külön-külön indultak Csepelen is, harmadrészt az azóta végzett közvélemény kutatások szerint az őszi önkormányzati választásokon, Csepelen az egységes baloldalnak vannak győzelmi esélyei.

A 2010-es és az idei választások eredményeit összehasonlítva egyértelműen megállapítható,

 a küzdelem két erő, a Fidesz és a baloldali összefogás között dől el. A többi párt, illetve a függetlenek szavazatokat vehetnek és vesznek el mindkét oldaltól, azonban győzelmi esélyeik nincsenek.

A választásokig hátralévő rövid időszak kérdése tehát, hogy ki tud több erőt mozgósítani saját választói körében, illetve sikerül-e a választópolgárok többségét megnyerni a választásokon való aktív részvételre. Még egy témáról azonban „beszélnünk” kell. Szerintem a csepeliek többsége változást akar, elege van a Fidesz csepeli uralkodásából, a polgármester és csapata négy éves ámokfutásából. A változást akaró szavazatok közül azonban minden, nem a baloldali jelöltekre adott szavazat valójában elvész, azaz csökkenti a valódi változás esélyét, a Fidesz csepeli hatalmának megtörését.

Lehet tehát utálni a baloldali összefogás erőit, együtt és külön-külön is, de  Csepelen más jelölteknek nincs lehetősége megakadályozni a Fidesz hatalmon maradását. Néhány száz szavazattal, de még 2-3 ezerrel sem lesz a jelöltből polgármester, vagy a választókerületi képviselői versenyben el lehet csípni egy vagy két képviselői helyet. A változás tehát a változást akarók szavazatainak „koncentrálásától” is függ. Megértik-e, hogy csak a baloldali jelölt, jelöltek győzelme hozhat Csepelen változást? Változást, amelyben a biztonság, a munka és a fejlődés reményében, természetes a demokratikus pártok, szervezetek működése, a civil mozgalmak sokoldalú támogatása, a teljes körű nyilvánosság, a kerület valamennyi változást akaró erejével való együttműködés, a valódi párbeszédre való törekvés.

Bízom benne, hogy a választásokon induló pártok, jelöltek és maguk a változást akaró választópolgárok is így látják. Még van három hét a közös gondolkodásra.

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr106716655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása