CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kapuzárási pánik a Hírmondónál

2014. szeptember 29. 05:59 - csú

AMI A CSEPELI HÍRMONDÓBÓL KIMARADT, AZT MI KÖZZÉ TESSZÜK!

Kidobol-2_16.jpgHibát hibára halmoz, hazugságot hazugsággal tetéz a Csepeli Hírmondó. A kerületi fideszes városvezetés közpénzen nyomtatott szócsövének hűbéreseire: kiadójára és szerkesztőire ragályos kórként ráragadt hűbérurainak rettegése. A hatalom elvesztésétől félnek.

A kapuzárási pánik azonban náluk sokkal jobban látható, mert most már nem kéthetente, hanem hetente kell megjelentetniük a végterméket, a lapot. Az e heti végtermék felül- pontosabban alulmúlja az eddigi példányokat. A Fidesz polgármesterjelöltjének, Borbély Lénárd alpolgármesternek a kitüntetését a 2. és a 6. oldalon is közlik. Persze lehet, hogy túl jóindulatúak vagyunk, amikor a pánikból eredő szerkesztői hibára gyanakszunk. Megtörténhet, hogy szándékos manipulációról, túllihegésről van szó? 

A fideszes városvezetők a királyerdeieket megfosztják az évtizedek óta várt áruháztól, és ezt a szócsőben pénzügyi diadalként hirdetik. Németh Szilárd SZTK-s kukkoló akcióját a bíróság jogerősen taccsra tette, de a bukott politikus magyarázza a bizonyítványt úgy, hogy a másik, a győztes, a feljelentett vétlen fél, a baloldali ellenzék még csak véletlenül sem szólalhat meg a szócsőben. A lap bértollnoka a Fidesz és a Jobbik összefekvése mellett agitál, de a csepeli baloldali szövetség sem erről sem más közügyről nem mondhatja el, nem közölheti a véleményét. És akkor, ki tudja miért, megremeg a kiadó és a szerkesztők kezében a toll meg a klaviatúra, és eluralkodik rajtuk a kapuzárási pánik. Mi ilyen körülmények között is végezzük a munkánk, vagyis:

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt közzé tesszük!

A részletek a következők: 

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó szeptember 25-én megjelent 20. számából: 

1)  A cikk címe: Közpark lesz a romhalmaz helyén

A cikk részletesebben „kibontja” a csepel.hu-n, szeptember 10-én, a testületi ülés napján közölt „Rendbe teszi az önkormányzat a királyerdei „Kis Posta” környékét” című, valamint a lap előző, 18. számában megjelent „Üléseztek a képviselők” című írásokban ismertetett képviselő-testületi döntést. Lényege: az önkormányzat megvásárolja, 15 mFt+ÁFA értékben, a Mély utcai romos épületet. A téma ismétlésének valószínű oka, hogy választás előtt állunk, s ennek kapcsán ismét közhírré lehet tenni, hogy milyen jól bánik az önkormányzat a közpénzzel, illetve lehet visszafelé mutogatni, hogy bezzeg 2010-ben a szocialisták 52 millióért akarták megvenni, ráadásul nyilatkozhat Borbély Lénárd alpolgármester, polgármester-jelölt is. Mi másképp ismerjük a történetet. A királyerdeiek évtizedek óta szerették volna, ha ezen a területen épül részükre egy ABC, vagy később egy nagyobb ellátást biztosító üzlet, például a Spar Áruház.  Ehhez a most megvásárlásra kerülő ingatlan, a mellette lévő parkoló és a kis posta területére is szükség lett volna. A vállalkozó elkészítette az 52 millió forintra becsült egész terület rendezési tervét. A terv azonban terv maradt, a politika helyi szereplői elutálták a vállalkozót. Négy év alatt tovább romlott az épület állaga, az ingatlanárak jelentősen csökkentek, és a királyerdeiek Spar Áruház nélkül maradtak. Azért egy kérdésünk még van: mi az oka, hogy négy év kellett az „üzlet” megkötéséhez?  

2) A cikkek címe: Pro Urbe-díj Borbély Lénárdnak (2. oldal)

                               Pro Urbe-díj Borbély Lénárdnak (6. oldal)

Igen, ugyanazon hír két helyen jelent meg a lapban. Találgatunk:

> a szerkesztő elnézte;

> a szerkesztő nem nézte el, mert kétoldalanként kötelező megjelentetni egy-egy írást Borbély Lénárd polgármester-jelöltről, azonban a legutolsó lapszám óta nem volt annyi avatás, kiállítás, kampányprogram, amivel teljesíthetné a politikai előírást, s úgy gondolta, az ismétlés a tudás anyja.

> a szerkesztő elnézte ugyan, de a cenzor is elnézte,

> a szerkesztő nem nézte el, de tudta, úgy sem olvassák el a csepeliek. 

3) A cikk címe: KÖZLEMÉNY

A Németh Szilárd által jegyzett közleménnyel kapcsolatos megjegyzéseink:

> lehet magyarázni a bizonyítványt, a megindult büntetőügyben a bíróság fog dönteni;

> senkinek nincs joga mások méltóságát megkérdőjelezni, megalázni, személyiségi jogaiban megsérteni;

> nem ez az első közleménye, állásfoglalása peres ügyekben sem a polgármesternek. Úgy véljük, szívesen jelentget fel embereket, még szívesebben bírál bírósági ítéleteket, kezdeményez neki nem tetsző ítéletek esetén perújrafelvételt, különösen, ha szocialista, baloldali politikusokról van szó, miközben nem biztosítja a megvádolt fél számára a válasz lehetőségét. Most is ezt teszi. Közleménye, szerintünk hemzseg a sértő, megalázó jelzőktől. Megteheti(!?), hiszen országgyűlési képviselői mandátuma mögé bújhat;

> Borbély úr meg eleget tehetett volna a bírósági idézésnek, s a szeptember 16-i tárgyaláson kiállhatott volna igaza mellett. Nem tette. Igaz, nem festett volna jól a csepeli választók előtt, ha épp most, a választások előtt, magyarázkodásra kényszerül. A baloldali közlemény után adhatott volna ki közleményt, netán nyilatkozhatott volt az ügyről. Nem tette. Menekül, mások háta mögé bújik. 

Javasoljuk olvasóinknak a csepeli baloldali pártok (DK, MSZP, Együtt-PM csepeli szervezeteinek) témával kapcsolatos, blogunkon is megjelentetett közös közleményét (Büntető eljárás Borbély Lénárd csepeli alpolgármester ellen – KÖZLEMÉNY, 2014.09.16.)

4) A cikk címe: Lapszél – Sanyi kérdez

Mi meg a szerzőtől, (korponai péter)-től kérdezünk. Hogy érzi magát egy fideszes pártlap újságírójaként, amikor valószínűleg a tulajdonos politikai nyomására, egy egyébként közpénzből fenntartott újságban, a szélsőjobboldali Jobbikkal kötendő helyi választási együttműködést kell írásában előkészítenie? Nála is természetes, hogy a hatalomért mindenkivel, még a Jobbikkal is össze kell fogni? Vagy csak automatikusan végrehajtja a feladatot?  Szerzőnk egyébként az előző számban, a Szent Imre téri fák körül kibontakozott vita kapcsán, azt írta, hogy „milyen jó volna, ha békén hagynának bennünket a Szabó Szabolcsék, nem volna baloldali és jobboldali fa”. Mint újságíró, soha nem gondolt arra, hogy mennyivel tisztességesebb lenne, ha a közpénzből fenntartott, most a hatalmat kiszolgáló Csepeli Hírmondó a jövőben nem lenne sem baloldali, sem jobboldali, hanem csak független, korrekt közéleti hetilap?   

5) A cikk címe: Csepeli Nyugdíjas Klub: az idősek világnapján adják át

Az ismeretlen szerző szerint a víztorony mellett felújított épületet „még a nyolcvanas években építették, és eredetileg is nyugdíjasháznak szánták”. Sokadszor olvashattuk az idézett mondatot, a csepel.hu, illetve a Csepeli Hírmondó oldalain. Tévedés. Eredetileg körzeti pártháznak szánták az épületet, majd a rendszerváltás idején a jogutód, az MSZP csepeli szervezetének vezetői átadták a Fővárosi Önkormányzatnak.

A cikk nem tisztázza a kerületi önkormányzati hatáskörbe tartozó művelődési házakban működő nyugdíjas klubok és az új Nyugdíjas Klub kapcsolatát, együttműködésük kérdéseit sem. A nyugdíjas klubok tagjai ismereteink szerint nem akarnak átköltözni a rövidesen átadásra kerülő Csepeli Nyugdíjas Klubba. Jogos tehát a kérdés: mi akkor a cél az új klub működtetésével? Akaratuk ellenére átirányítani a működő klubokat az új klubhelyiségbe? Mi lesz, ha nem sikerül? Mi lesz, ha sikerül, és a művelődési házak lesznek „szegényebbek”, közösségekben, programokban, kihasználtságban? Ha a nyugdíjas klubok otthagyják a művelődési házakat, azok legnagyobb rétegüket, leghűségesebb látogatóikat veszíthetik el. Vagy ez a cél? Kiüríteni a művelődési házakat?

Kimaradt témák, események:

 A május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs tavalyi, június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó azóta sem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére sem, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság idei, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> Múlt év július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> Október 18-án blogunkon kérdést tettünk fel: „Mennyit fizetett Csepelen a Fidesz a Királyerdei Művelődési Háznak, a Fidesz-hakniért?”címmel. A kérdésre, azóta sem érkezett válasz.  

Szeptember:

19.   Kiállítás nyílt a Nagy Imre ÁMK-ban, Szécsi Ilona fotóiból.

        Katasztrófavédelmi gyakorlat volt, morgó szirénával, Csepelen.

21.   Sárvár FC – Csepel FC 2-1 (1-1) 

23.   Szabadtéri kiállítást nyitott meg Németh Szilárd polgármester „A XXI. kerület 21 képben” címmel, a Szent Imre téren.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr86737749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása