CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Zabolátlan fideszes személyi kultusz és kampány közpénzből Csepelen

2014. október 06. 05:52 - csú

Kidobol-2_16.jpgEgy héttel az önkormányzati választás előtt tizenhárom,  Borbély Lénárdot népszerűsítő cikkel, három Borbély Lénárd képpel és két fizetett politikai hirdetéssel járult hozzá a fideszes polgármester-jelölt kampányához a fideszes városvezetés közpénzből fenntartott hazugsággyűjteménye, a Csepeli Hírmondó

A Magyar Nemzetben (a Fidesz-kormány félhivatalos lapjában), Lukács Csaba írja: A bunkóság, az agresszivitás, de még a lihegő szervilizmus sem tartozik a polgári, keresztény, konzervatív erények közé.” A mondat szerintük nemcsak a köztisztviselőkre, hanem a lapok szerkesztőire, kiadóira és az újságírókra is igaz. Még Csepelen is!

AMI A CSEPELI HÍRMONDÓBÓL KIMARADT, AZT MI KÖZZÉTESSZÜK

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó október 2-án megjelent 21. számából:

1)  A cikk címe: Polgármesteri köszönet a munkatársaknak

A cikk átvette a csepel.hu-tól a legutóbbi, szeptember 25-i képviselő-testületi ülésről szóló tudósítást. Az újságíró a megtárgyalt napirendekből mindössze 10 témát emelt ki, egy-két mondattal „bemutatva” azok lényegét. Ami kimaradt a tájékoztatásból:

>  a 44 megtárgyalt előterjesztésből 15(!!!) mellé került oda a jelzés: „sürgősségi helyszíni kiosztás.” Ez azt jelenti, hogy a testület tagjai csak a testületi ülés kezdetén, vagy néhány esetben menet közben ismerhették meg a javaslatokat. Ilyen témák kerültek például ebbe a körbe:

>> a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának (Werner Péter) munkaszerződése, a felügyelő bizottság újraválasztása, az alapító okirat módosítása;

>> a Csepeli Városkép Kft. ügyvezető igazgatójának (Vida István) munkaszerződése, a felügyelő bizottság újraválasztása, az alapító okirat módosítása;

>> a képviselők által használt technikai eszközök (mobiltelefon, SIM  kártyával, mobil stick adatkártyával, előfizetői szolgáltatással; hordozható személyi számítógéppel, polgármester esetében számítógépes munkaasztallal, telepített szoftverekkel) térítésmentesen átadják a képviselőknek;

>> a közterület-felügyelet beszámolója a 2011-2014 között végzett munkájáról;

>> a térinformatikai rendszer bővítéséről szóló közbeszerzési eljárás megindítása, a hozzá szükséges 25 milliós „fedezet”biztosítása;

>> javaslat intézményvezetők megbízására, zárt ülés kereti között.

A helyszíni anyagok oldalszáma összesen 134 oldal volt. Ennyit kellet volna a helyszínen elolvasni, értékelni, s végül felelősséggel megszavazni vagy elutasítani. Az előző ciklusban ilyen nagyszámú helyszíni kiosztású javaslatot nem terjesztett elő a korábbi vezetés, ha megtette volna, az akkori Fidesz frakció azonnali tiltakozással kivonult volna az ülésről. Az MSZP frakció most ezt tette.

A testületi ülés napirendjeivel, elsősorban a nagy botrányt kiváltó vezetői „bebetonozásokkal” több írásunk is foglalkozott, de a hír megjelent például az index.hu-n, az RTL Klub, az atv műsoraiban is. Ezért figyelműkbe ajánljuk a „Két botrány egy hétvégén Csepelen a fideszes városvezetéstől” (csepeliek.blog.hu; 2014.09.29.), a „Botrány a csepeli képviselő-testület csütörtöki ülésén” (csepeliek.blog.hu; 2014.09.25.) című írásokat, továbbá az egyéb napirendekkel kapcsolatos „Csepel fideszes vezetői fizetni fognak! Fellebbezés nincs, döntött a bíróság” (csepeliek.blog.hu; 2014.09.24.) című írásokat. A testületi ülésen történtekkel kapcsolatosan szeptember 27-én az RTL Klub megszólaltatta Horváth Gyulát, a csepeli baloldal polgármester-jelöltjét is.

Mivel fenti írásainkra Csepel vezetői azóta sem reagáltak, a Csepeli Hírmondó ebben a számában nem is foglalkozik az idézett cikkek tényszerű megállapításaival, két előterjesztésre külön felhívjuk olvasóink figyelmét:

> a Kodex-Kontroll Kft.-vel folytatott három éves pert az önkormányzat elvesztette, 3,1 millió forintot ki kell fizetni a cégnek, mert a 2010-es választások előtti szerződés alapján fizetendő összeget az új önkormányzati vezetés, jogtalanul, nem fizette ki;

> a fideszes városvezetés 2010-2013 között 40 %-kal csökkentek az SZTK költségvetési bevételei, ezen belül 52 %-kal az intézmény önkormányzati támogatása, illetve hogy a 2014-ben győztes fideszesek 171 millióról, 13 millióra vették  vissza az SZTK esetében a  beruházásra, felújításra, a tárgyi feltételek javítására fordított összegeket.

2) A cikk címe: Cáfolják a háttéralkut

A szerző nélküli írás tökéletes példája, hogyan kell egy hírt elhallgatni, és az ellenfélre terelni a gyanút. A hír ugyanis nem az, hogy a helyi Jobbik titkos megállapodást kötött volna a csepeli baloldallal, hanem éppen az ellenkezője: a Jobbik és a Fidesz-KDNP csepeli szervezetei között érzékelhető csendes háttér-megállapodás. Olvasóink szerint ugyanis több egyéni választókerületben a Jobbik nem is kampányol, jelöltjeinek munkája egyáltalán nem érzékelhető.

Ami azonban a legérdekesebb, az a cikk következő állítása: „Vona Gáborék országszerte több helyen valóban nem indítottak polgármesterjelöltet, így gyengítették a polgári oldal esélyeit.” Teljesen hülyének nézik az olvasót! Ha a baloldalt elutasító Jobbik valahol nem indított jelöltet, az nem gyengíti, hanem erősíti a „polgári oldal”, a Fidesz helyi győzelmi esélyeit. A helyi jobbikos polgármester jelölt ki is mondja: „Ha már valamelyik oldal felé közelítenénk, az biztos nem a baloldal lenne.”

3) A cikk címe: Lapszél – lovakrul

(korponai péter) úr, aki szerintünk lassan kinövi magát a „szervilista médiamunkások ikonikus” csepeli „figurájává”, most aztán mindenkit kioszt, aki a fideszesek ellenfeleként jelent, jelenik meg Csepelen, illetve a fővárosban. Megkapja a magáét Falus Ferenc, Bokros Lajos, Horváth Gyula, Gyurcsány Ferenc, mert a „baloldalon nem pusztán rendetlenség van. A baloldalon ordas nagy az összevisszaság.” Fantasztikus! Micsoda aggódás érezhető ki a cikkből. Nem osztjuk aggodalmát, de olvasva írását, nekünk nem Széchenyi, hanem a Magyar Nemzetben 2014. júliusának végén megjelent Lukács Csaba cikk jutott eszünkbe, amiben a szerző többek között ezt írta: „A bunkóság,az agresszivitás, de még a lihegő szervilizmus sem tartozik a polgári, keresztény, konzervatív erények közé.” A mondat szerintük nemcsak a köztisztviselőkre, az újságírókra is igaz.

4) A cikk címe: Négy esztendő alatt előbbre léptünk

A Szent Imre téren szeptember 23-án megnyitott szabadtéri kiállításról tájékoztat a szerző. Mivel már foglalkoztunk a témával, ezért figyelmükbe ajánljuk a blogunkon megjelent alábbi két írást:

„Borbély Lénárd leleplezte Borbély Lénárdot: volt képe hozzá.”- 2014.09.26, illetve a szeptember 28-án megjelentetett „Sértődötten, hazugságokkal búcsúzik Németh Szilárd a csepeli polgármesterségtől” című cikket.

5) A cikk címe: Durva támadás a szakrendelő ellen – az intézmény reagálása

A csepel.hu-n megjelent írás átvétele helyett a Csepeli Hírmondó szerkesztőség tagjai elolvashatták volna a szeptember 25-i képviselő-testületi ülésen az SZTK igazgatója által készített, az eltelt négy évről szóló beszámolót, amiben az igazgató úr összegzi, hogy milyen veszteségek érték az intézmény költségvetését az önkormányzati támogatás csökkentésével, s mennyi fejlesztési támogatástól estek el az előző négy esztendőben. (Lásd írásunk 1) pontját.)

Egyébként meg minden nagyon szép mindenki mindennel elégedett. Csak a csepeliek nem.

Kimaradt témák, események:

> A május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs tavalyi, június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság idei, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> Múlt év július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> Október 18-án blogunkon kérdést tettünk fel: „Mennyit fizetett Csepelen a Fidesz a Királyerdei Művelődési Háznak, a Fidesz-hakniért?”címmel. A kérdésre, azóta sem érkezett válasz.

Nem adott egy sor hírt sem a közpénzen fenntartott Csepeli Hírmondó szeptember végén a következőkről sem:

25.     A csepeli baloldali ellenzéki pártok közös antikorrupciós nyilatkozatot tettek közzé a tiszta csepeli közélet érdekében.

          Németh Szilárd polgármester a Szárcsa utcai Általános Iskolában tartott tankerületi igazgatói értekezleten köszönt el az intézményvezetőktől.

          A Csepeli Gyermekbarátok Mozgalom jól sikerült gyermekprogramot tartott a Csepeli Munkásotthonban.

26.     A csepeli rendőrök elfogták a csepeli fiatalok drogdílereit.

27.     A Népszabadság cikket jelentetett meg arról, hogy már át kellett volna adni, de még egy kapavágás sem történt a csepeli zsinagóga határidőre történő átadás ügyében.

30.     Németh Szilárd polgármester és dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes avatta fel a Margitszigeten a dr. Rakovszky Iván emlékhelyet.

          Kilencedik alkalommal rendezték meg az Anyatejes Világnap csepeli programját. 

           A csepeli Polgármesteri Hivatalban tartott fórumot a csepeli civilek képviselőinek Borbély Lénárd polgármester-jelölt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr476762317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása