CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

21 pont a XXI. századi Csepelért Baloldali program 2014-2019-re

2014. október 08. 05:55 - csú

BALOLDAL JELÖLTEK Csepelen.PNG„Mi Csepelen tudjuk, hogy nem a múltat kell visszaállítani,hanem a 21. századi Európa felé kell Csepelt fordítani.”

I. KÖZREND, KÖZBIZTONSÁG 

1. ÚJ RENDÉSZETI PONTOKAT CSEPEL MINDEN VÁROSRÉSZÉBE!

Csepel vezetői  azt szuggerálják nekünk,  hogy a kerületünkben  a  közbiztonság kiváló (?)  és minden  rendben van.  A hús-vér csepeli emberek visszajelzései alapján messze  nem  ilyen rózsás a  helyzet!  Teljesen új szemléletű közbiztonsági intézkedésekre van szükség.

Csepel minden  városrészében új – részben állandó,  részben mobil - rendészeti pontokat fogunk létrehozni. Ezeken a rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség koordináltan és együtt  teljesít  majd szolgálatot, helyben és azonnal elérhető módon szolgálva és védve  a csepelieket!

Elfogadhatatlan, hogy egyesek egész társasházak, lakóközösségek életét  teszik  pokollá. A hatályos jogszabályi kereteken belül szigorúan fel fogunk lépni a társasházak együttélési szabályait be nem  tartók ellen!

A csepeli közterület-felügyelők és polgárőrök munkakörülményeinek javítására,  jobb megbecsülésére van szükség. Díjat alapítunk, mellyel minden  évben jutalmazzuk és elismerjük  a legjobban dolgozó  csepeli rendőrök, közterület-felügyelők és polgárőrök munkáját.

2. KERÜLETI SZINTŰ TÁVFELÜGYELETI ÉS RIASZTÓ- RENDSZERT MINDEN VESZÉLYEZTETETT CSEPELI TÁRSASHÁZBA, LÉPCSŐHÁZBA!

Önkormányzati támogatással  egységes,  rendőrséghez bekötött távfelügyeleti-  és riasztórendszert építünk  ki és ezzel biztosítjuk  minden  veszélyeztetett csepeli társasházi, lépcsőházi közösség és intézmény biztonságát. A társasházakban lévő lakások, háztartások védelme a lépcsőházi bejárat és a közös  terek védelmével kezdődik!

A kerületünkben működő  térfigyelő  rendszert fenntartjuk,  fejlesztjük,  de  szigorúan szabályozni fogjuk. Szigorú  szabályozással  egyszer és mindenkorra véget  vetünk  a

„polgármesteri kukkolás” lehetőségének!

3. SZEMÉLYI BIZTONSÁGI- ÉS SEGÉLYKÉRŐ RENDSZERT MINDEN AZT IGÉNYLŐ CSEPELI HÁZTARTÁSBA!

Legfontosabb kincsünk  a  saját  házunk, lakásunk védelme, az otthon nyugalma. Olyan  rendszert fogunk  kialakítani,  amely  igény  esetén az  adott  lakásba közvetlen riasztásra és (akár  orvosi) segélykérésre alkalmas készüléket biztosít. Az új önkormányzati vezetés támogatni fogja a rendszer kialakítását és kezdeti  üzemeltetését a csepeli háztartásokban.

II. MUNKAHELYTEREMTÉS, VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS

4. SEGÍTJÜK A CSEPELI MUNKAHELYTEREMTŐ

VÁLLALKOZÁSOKAT!

A kormány  gazdasági ámokfutását, a vállalkozások agyonadóztatását  a csepeli cégek  is megszenvedik. Csepel érdeke, hogy  az  új kerületi  vezetés helyben minél inkább vállalkozásbarát viszonyokat teremtsen! Csak  így keletkezhet sok ezer  új, valódi munkahely Csepelen a következő ciklusban.

Ennek  érdekében teljesen új, munkahelyteremtő és beruházásösztönző  helyi adó- politikát hirdetünk  meg.  Partnerként kezeljük  a helyi cégeket, és új városvezetőként négy év után  szóba állunk a vállalkozókkal.

Az önkormányzati beszerzések  során a  messziről jött haverok helyett  a  mellőzött csepeli vállalkozásokat és cégeket fogjuk preferálni!  Támogatjuk a kisvállalkozói  és szociális vállalkozás keretében történő  munkahelyteremtést.

A helyi adóbevétel meghatározott része átlátható módon  a  csepeli vállalkozásokat segítő infrastruktúra vagy egyéb fejlesztésekre fog fordítódni.

5. SIKERES IPARI PARKKÁ FEJLESZTJÜK A CSEPEL MŰVEK TERÜLETÉT!

Az egykori Csepel Művek területével kapcsolatban az elmúlt négy  év az alibizés  időszaka volt. Alibi tanulmányok, erőt-

len kezdeményezések, a CSM területén lévő vállalkozások „ellenségként” kezelése. A nagyhangú ígéretek ellenére állami forrás sem  a kármentesítésre, sem  a fejlesztésekre nem  érkezett erre a területre.

Mi végre  érdemben el fogjuk indítani a Csepel Művek területének Gazdaságfejlesztési  Körzetté  alakítását. Az ott működő  vállalkozásokkal közös  fejlesztő-koordináló szervezetet hozunk  létre, uniós és önkormányzati forrásokból barna mezős mintaprojekteket  indítunk.

Preferáljuk a megújuló  energia szektor, a környezetkímélő munkahelyek bejövetelét és Csepel hagyományaihoz méltón Kerékpár Klasztert szervezünk a gyártó, szervize- lő, kereskedő és vendéglátó-kiszolgáló vállalkozások bevonásával.

6. UTAT ÉPÍTÜNK A VALÓDI MUNKAHELYEK FELÉ

A Fidesz egyik első  intézkedése volt, hogy a munkájukat el- vesztő csepelieket ma  már  csak  3 hónapig kapnak ellátást, utána repülnek a  munkanélküli ellátó  rendszerből.  Senkit

nem  hagynak az út szélén, igaz?  Inkább  beterelik  az árokba, hogy ne látszódjon!

Az ellátó rendszerből kiesett,  de munkát  hiába  kereső csepelieket kiemelten kívánjuk segíteni. A térségi vállalkozások szövetségeivel és a szakszervezetekkel párbeszédben  non-profit  munkaerő kölcsönző, közvetítő  irodát  működtetünk, mely érdemben segíti az állástalanokat a munka  világa felé.

A közmunka program nem elég,  mert éhbért ad és nem vezet  vissza a munka  világába. A közfoglalkoztatást a szociális segítéssel összehangoltan, a valódi munkahelyek felé kivezetést is nyújtó rendszerben fogjuk szervezni.

Kiemelt támogatással segítjük a fogyatékos, a megváltozott munkaképességű csepeli emberek helyi foglalkoztatását, hogy végre  valódi esélyt  kapjanak.

III. VÁROSTERVEZÉS, BERUHÁZÁSOK 

7. FELÚJÍTÁSI PROGRAM A TÁRSASHÁZAKNAK ÉS KERTES HÁZAKNAK

Újra  lendületet kell adni a csepeli panel-  és társasházak elmúlt években döcögő felújításának. Az önkormányzat anyagi  részvállalásával fel kell gyorsítani az összes csepeli panel-  és társasház felújítását, beleértve a szigetelést és nyílászáró cserét is, a fűtésrendszerük átalakítását, illetve a mérhető és lakásonként szabályozható fűtő- és melegvíz-rendszer fejlesztését.

A társasházak támogatása mellett a kertes házak tulajdonosainak is azt kell éreznie: Csepel közössége valamilyen  mértékben értük  is felelősséget vállal! Uniós  és ön- kormányzati források  biztosításával pályázati lehetőséget biztosítunk a kertes házak tulajdonosainak napkollektor rendszerek kiépítésre és fűtéskorszerűsítésre.

Csak  az ehhez hasonló lépések adnak esélyt  a valódi és hosszú távon  fenntartható rezsicsökkentésre!

8. CSAPADÉKVÍZ ELVEZETÉSI ÉS ÚTBURKOLÁSI PROGRAM

Örvendetes, hogy még Tóth Mihály polgármester idején  elő- készített brüsszeli pályázat célba  ért,  és az  uniós  források lehetővé tették  Csepel szennyvíz csatorna hálózatának teljes kiépítését! Szerencse, hogy az Európai  Unió nem  veszi  komolyan  a szabadság- harcos dumákat, amivel egyes politikusok a csepelieket is kábítják.

Mi partnernek tekintjük  Brüsszelt, és minél  több  uniós  pályázaton szeretnénk sok pénzt  hozni a következő években Csepelre!

Most, hogy a föld alatt kiépültek  a dolgok,  ideje,  hogy a felszínen is rendben legyen minden!  A ciklus végére pályázati forrásból  kiépítjük  a  teljes  csapadékvíz elvezető rendszert az egész kerületben. Minden érintett csepeli utcába szilárd útburkolat kerül. Ezzel  Csepel valóban megérkezhet a XXI. századba! 

9. CSEPEL KÖZLEKEDÉSI HÁLÓZATÁNAK FEJLESZTÉSE

Nem kérdés, hogy Csepel közlekedési hálózatát még  komolyan  fejleszteni kell, hogy  mindenben megfeleljen a  kerület lakosai  igényeinek.

A Csepeli Gerincút  teljes  kiépítése az  elmúlt ciklusban totálisan megrekedt. Az első szakaszt, melyre  már a 2010-es választáskor aláírt szerződés (!) volt, nagy  csindrarattával  felavatták. A Gerincút  meghosszabbításával kapcsolatban azonban 4 éven  át egy lapátot  sem  tett arrébb a mostani városvezetés.

Mindenképpen folytatjuk a Gerincút  M0-sig történő  meghosszabbításának előkészítését és harcolni  fogunk azért, hogy forrásokat szerezzünk a kivitelezésre. E mellett gyalogos és kerékpár hidat szeretnénk Csepel és Soroksár között.

IV. EGÉSZSÉGÜGY

10. A CSEPELI SZAKORVOSI RENDELŐINTÉZET ÚJRA MÉLTÓ HELYÉRE KERÜL A CSEPELI EGÉSZSÉGÜGYBEN 

2010  óta folyik városunk büszkesége, a csepeli szakorvosi rendelőintézet anyagi  és szakmai kivéreztetése. Az intézményben dolgozók  a  szó  legszorosabb értelmében hősök:  a folyamatosan romló körülmények között  is a lehető  legmagasabb színvonalon  próbálják  a betegeket ellátni. Az új városvezetés első  intézkedései között lesz ennek a lecsúszásnak a megállítása.

A rendelőintézet anyagi  konszolidációja elengedhetetlen,  a dolgozók  bérének érzékelhető  fejlesztése szükséges. Helyre  kell állítani a megszüntetett vagy  csökkentett kapacitású szakrendeléseket, felszámolni a sorban állást.

Sürgősségi betegellátási központot és egy napos sebészetet fogunk beindítani, egyben fejlesztjük a védőnői  hálózat és a gyermekorvosi ellátást.

11. CSEPEL-SZIGETI KÓRHÁZAT!

A Csepel-sziget – rajta  kerületünkkel és a  szigeti  településekkel  – olyan speciális földrajzi egységet alkot, mely külön- leges megoldásokat igényel.

Megválasztásunk esetén a Csepel-szigeti önkormányzatokkal karöltve kezdeményezzük, hogy a kormány  a soha egyetlen percre be nem  zárt csepeli kórház  bázisán új gyógyító  intézményt alapítson. Ez az intézmény magas színvonalon, részben specializálódva az egész Csepel-sziget és lakosságnak ellátását szolgálja. A leendő intézménynek Csepelen feltételek  nélkül helyet biztosítunk!

Az új gyógyító  intézmény beindulása kedvező döntés esetén sem  történik meg  máról-holnapra. Ennek  elkészültéig a csepeli lakosok  számára – megkönnyítendő a kezelésre járást  és a beteglátogatást - kedvezményes árú,  közvetlen buszjáratot indítunk a Szent Imre tér és Jahn Ferenc kórház  között.

V. SZOCIÁLPOLITIKA ÉS SZOLIDARITÁS

12. KERÜLETI SZINTŰ OTTHONMEGŐRZÉSI PROGRAM

ÉS LAKHATÁSI TÁMOGATÁSI RENDSZER BEVEZETÉSE

Az elmúlt 4 év gazdaságpolitikája, embertelen szociálpolitikája sokakat hozott  nehéz helyzetbe. Felrémlik az egyik legszörnyűbb eshetőség, az otthon elvesztése, aminek

megakadályozása a legfontosabb. Ennek  érdekében kerületi szintű Otthonmegőrzési Programot és lakhatási támogatási rendszert vezetünk be,  hogy  lehetőség szerint megakadályozzuk az utcára kerülést.

Sok  idős  lakótársunknak még  van  otthona, de  egyedülállóként egyre  nehezebben tudják  magukat ellátni.  Kerületünkben erre  korábban szolidáris, jó rendszer működött. Szükség van a házi segítségnyújtás és az otthonápolási szolgáltatások korábbi rangjának megteremtésére, ebben az  önkéntes munkát  vállaló és civil szervezetek szerepét és lehetőségét igénybe akarjuk venni.

13. SZOCIÁLIS TEMETÉS HELYETT INGYENES TEMETÉS

Elutasítjuk  a  Fidesz által  bevezetett szociális temetés embertelen  intézményét! Felháborítónak tartjuk,  hogy  akinek

nincs  pénze eltemettetni hozzátartozóját, annak személyesen kell részt  vennie  a temetés lebonyolításában, a sírásásban, a halott lemosdatásában, a sírhelyhez szállításában.

Rászorultsági alapon a csepeli önkormányzat átvállalja  a temetés költségeit, és szociális temetés helyett  ingyenes temetést biztosítunk az érintett  csepeli családok számára.

14. ÚJ, BŐVÍTETT RECEPTKIVÁLTÁSI TÁMOGATÁSI RENDSZER BEVEZETÉSE

Ma már rengetegen vannak a kerületben, akik vagy az élelmiszereken vagy a gyógyszereken spórolnak. Egyre több fel-

írt recept marad kiváltatlan, egyre  többször nem jutnak hozzá emberek a létfontosságú gyógyszereikhez. Az egészségi állapot  pedig  medicina hiányában nem  javul, sőt, tovább  romlik, ami már kihat a teljes életminőségre.

Új, bővített  receptkiváltási támogatási rendszert vezetünk be Csepelen, csökkentendő a meredeken emelkedő gyógyszerszámlákat. Ezt kívánja a szolidaritás és az emberi tisztesség.

VI. OKTATÁS, GYERMEKNEVELÉS, SZÓRAKOZÁS

15. GYERMEK- ÉS ISKOLATÁMOGATÁSI PROGRAM INDÍTÁSA

Teljes  önkormányzati súlyunkkal  fogunk  fellépni,  hogy  visszaköveteljük a  kerülettől elvett iskoláinkat!

Rászorultsági alapon kiemelt iskolakezdési támogatást biztosítunk. Hozzájárulunk a kerületi oktatás mai kornak  megfelelő technikai  felszereléséhez.

Ha  már  a  kormány  kötelezővé tette  a  mindennapos testnevelést, de  a  feltételeket ehhez nem biztosította, ezért  az iskolákban kialakuló méltatlan körülményeket és fel-

tételeket javítani fogjuk, a kerületi sportintézményekkel összehangoltan.

Külön program keretében ösztönözzük és támogatjuk a kerületi  családi napköziket, oldandó a bölcsődei, óvodai helyhiányt.

Támogatni kívánjuk a hátrányos helyzetűeket tanító általános, középiskolákat és civilek által üzemeltetett tanodákat.

16. DIPLOMÁT MINÉL TÖBB CSEPELI GYERMEKNEK! 

Mentor programot indítunk, hogy a főiskoláig el nem jutó csepeli fiatalok becsületes szakmát szerezzenek és sikerrel  jut- hassanak el a munka  világába.

Csepeli Ösztöndíj programot indítunk, hogy minél több, tehetséges csepeli fiatal jusson  el az egyetemi diplomáig.

17. KERÜLETI SZÓRAKOZÁSI LEHETŐSÉGET MINDEN KOROSZTÁLYNAK

Helyi vállalkozók  bevonásával biztonságos, kábítószermentes  kerületi  szabadidő- és szórakoztatási centrumot létesítünk a  csepeli gyermekek, fiatalok kikapcsolódásának, szórakozási lehetőségeinek biztosítására.

Az elmúlt négy évben szétvert csepeli kulturális hálózatot újraszervezzük, ezzel  teret adva  a sokszínű kerületi kulturális irányzatoknak és kezdeményezéseknek.  Megerősítjük a Csepeli Munkásotthon hagyományőrző szerepét.

VII. SPORT ÉS SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉGEK

18. ÚJ, MODERN, FEDETT SPORTCSARNOKOT CSEPELNEK, MÉLTÓ TÁMOGATÁST A CSEPELI SPORTEGYESÜLETEKNEK

Új, modern, fedett sportcsarnokot építünk a csepeli teremsportok és kulturális rendez- vények  (koncertek és szalagavatók) számára, illetve ebben a kerületi iskolák számára sportolási lehetőséget biztosítunk.

A jelenleginél nagyobb összeget  fordítunk a csepeli sportegyesületek és utánpótlás- képzés támogatására.

Kezdeményezzük, hogy a Béke  téren  a Csepel SC tradícióira  építve,  új XXI. századi élsport  központ  épüljön.

A jelenleg  szinte  nem  is létező  csepeli turizmus  fejlesztése érdekében kerékpáros túraútvonalakat, valamint  a csepeli építészeti, kulturális és történeti  hagyományokat bemutató retró városnéző túraútvonalakat jelölünk ki.

19. ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ, KOMPLEX SPORT- ÉS SZABADIDŐS PARK KIALAKÍTÁSA A KIS-DUNA PART TELJES HOSSZÁBAN

A Kopaszi-gát mintájára a Kis-Duna  partot  egy nagy  kiterjedésű, minden  generációra kiterjedő  kulturális,  sport  és szabadidős övezetté fejlesztjük,  ahol a fürdőtől a futópályán  át az  extrém  sportpályákig minden  megtalálható.

Családi piknikezési lehetőség, csónakház, csónak és kajak-kenu bérlés mind  egy helyen  megtalálható lesz.

Kerületi szabadidős sport- és szabadidő-központ létesítése a célkitűzés, ahol idősnek és fiatalnak egyaránt az egészséges életmód lehetősége állhat a szolgálatukra. Kulturált körülményeket teremtünk a Kis-Duna parti horgászat számára is.

VIII. ZÖLD CSEPELT!

20. „NULLA HULLADÉK” PROGRAMOT INDÍTUNK CSEPELEN, GYÖKERESEN MEGVÁLTOZTATJUK A HULLADÉKKEZELÉS RENDSZERÉT

Átalakítjuk a lomtalanítás rendszerét, megszüntetjük azt  az  áldatlan állapotot,  hogy napokra szemétteleppé változik a kerület.  Megteremtjük a lomtalanításból származó hulladékok újra használatának/hasznosításának lehetőségét.

A ciklus végére minden csepeli háztartás számára lehetőséget biztosítunk a házi komposztálási programhoz való csatlakozásra, ezzel  csökkentjük a zöld hulladék  szállításából  és kezeléséből eredő környezetszennyezést is.

Lakosok  bevonásával, illetve civil szervezetekkel és az illetékes  szervekkel közösen “szemétkommandót” hozunk  létre,  amely  megakadályozza az  illegális hulladéklerakást Csepelen.

21. „KLÍMABARÁT”, FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSSÉ VÁLTOZTATJUK CSEPELT

A kerületi  társasház- és lakásfelújítások során pályázati támogatással segítjük a megújuló energiaforrások használatát.

Az önkormányzati intézményekben is ilyen beruházásokat végzünk.

Zöldtetőket építünk  Csepel közintézményeire. Ezzel  növeljük az energiahatékonyságot, javítjuk az épületben tartózkodók közérzetét, javulni fog a kerület mikroklímája és vízháztartása.

A lakótelepeken összegyűlő csapadékvizet a zöldfelületek öntözésére fogjuk felhasználni, ezáltal  valódi zöld, virágzó  parkokat hozunk  létre,  a jelenlegi  kiszáradt, gazos területek helyett.  Ezzel  ráadásul csökkenteni lehet az ivóvíz öntözési célú felhasználását.

HÉV megállóknál zárt, őrzött kerékpártárolókat hozunk  létre, ösztönözzük a kerületen belüli kerékpározást, ezzel  csökkentjük a gépjárművek káros  anyag kibocsátását.

CSEPEL LEGYEN ISMÉT A CSEPELIEKÉ!

Horváth Gyula

Bosnyák Norbert                                                          Paál  Géza, Dobák  István                                                     Hudák János, Kulinyi Márton                                     Takács Krisztián, Szántóné Józsa  Julianna                     Paál  Gabriella, Csendes Imre                                     Dobos Bálint Sipos Zsolt                                                 Takács  Mónika, Losonci Róbert                                 Borka-Szász Tamás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr866762789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása