CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miért fog drágulni az élelmiszer?

2014. október 31. 05:25 - csú

Áremelkedés-3.PNGA kormány már a látszatra sem ad – panaszolják azok a piaci szereplők, amelyek minden ígérettel ellentétben most újra ágazati sarcot kénytelenek fizetni. A helyzet ismerős lehet számukra, hiszen újracsomagolva kapják vissza a korábbi különadót. Ez alkalommal azonban beleállnak a harcba, melynek első áldozata a vásárló és a magyar beszállító lesz.

Nemhogy a piaci szereplőkkel, de még az érintett minisztériumokkal sem volt előzetes egyeztetés az élelmiszerlánc-felügyeleti díj radikális emeléséről – tudta meg a Népszabadság. A jövő évi adótörvényekkel beterjesztett javaslat szerint a hét legnagyobb kereskedelmi lánctól ezen a jogcímen 2015-től összesen évi közel 30 milliárd forintot szed be az állam. A kabinet ezzel lényegében visszahozza a két éve kivezetett ágazati különadót, és egyúttal felrúgja a kiszámíthatóbb adópolitikára vonatkozó korábbi ígéreteit. Piaci szereplőktől származó értesüléseink szerint az áruházláncok igen rossz néven vették az új, de ismerős sarcot – szokatlanul kemény válaszlépésekre készülnek. A Népszabadság úgy tudja, hogy  a felügyeleti díjat át fogják hárítani a beszállítóikra és a vásárlókra, vagyis jövőre drágulnak az élelmiszerek.

Emellett vége a kabinet és a láncok közötti, 2010 óta létező együttműködéseknek, amelyeket időnként a kormány kényszerített ki. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi cégek mostantól nem lesznek tekintettel a kabinet aktuális óhajaira, legyen szó akár az importélelmiszerek arányának mérsékléséről vagy a hazai tej-, gyümölcs- vagy hústermelők piacra segítéséről – ilyen volt legutóbb a magyar alma promotálása. További részletekért kattintson IDE.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr696849333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása