CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh Szilárdot is örökre kitiltják majd az Egyesült Államokból?

2014. november 16. 05:57 - csú

002-NSZ-indián-333_1.jpgNem feladatom, hogy M. André Goodfriend védelmére keljek, a budapesti amerikai ügyvivő meg tudja védeni magát.

De amerikai állampolgárként figyelem a budapesti történéseket, és egyre inkább meghökkenek. Nekem úgy tűnik, hogy a budapesti kormánypolitikusok elveszítették a józan eszüket, zuhanórepülésben van a magyar diplomácia.

Nyilvánvalóan lehet kritizálni az amerikai kitiltást, lehet kérdéseket feltenni, és lehet az amerikai Külügyminisztérium döntésére dühösen is reagálni, lehet vele egyet nem érteni.

De Budapesten kormányszintű személyeskedés folyik, az ügyvivő M. André Goodfriend személyét támadják. Az amerikai külügyminisztérium kitiltási döntéséért a magyar sajtó egy része és a magyar kormánypolitikusok Goodfriendet személyesen teszik felelőssé, nyíltan támadják, sőt, ha valaki az internetes hozzászólásokat is olvassa, fenyegetik is őt.

Futó Barnabás ügyvéd egy televíziós műsorban perrel fenyegette meg az ügyvivőt. De a csúcsot Németh Szilárd fideszes képviselő tartja, aki a magyar parlamentben hosszasan kirohant az ügyvivő személye ellen, kijelentette, hogy Goodfriend úr „személyes indíttatású, politikai nyomásgyakorlási kísérletet” folytat. Személyes indíttatású?!

Az amerikai külügyminisztérium jogi specialistái és diplomatái valószínűleg számos információt mérlegeltek, mielőtt meghozták a döntésüket. A kitiltás nem Magyarországról szól; a 7750-es proklamáció szövege világosan kifejti, hogy alkalmazása mindig az Egyesült Államok érdekében történik („in the interest of the United States”).

Az amerikaiak nem szeretik a személyeskedést, főleg nem a magyar politikában és sajtóban annyira kedvelt és nagyon is gyakran alkalmazott személyeskedő lejáratást és ellehetetlenítést. A Goodfriend úr személye ellen indított hadjárat, a származására tett homályos célzások és az, hogy Rogán Antal kijelentheti, hogy Goodfriend nem szavahihető ember (!) – ez minden képzeletet felülmúl. Azt jelzi, hogy az amerikai kapcsolatokban csak rosszabbodásra lehet számítani.

Ha egy amerikai politikus nevezne egy magyar diplomatát hazugnak az amerikai képviselőházban, valószínűleg az lenne ott az utolsó beszéde. Természetesen ilyesmire Washingtonban még sohasem került sor. De Budapesten vezető politikusok alázhatják, pocskondiázhatják Goodfriend urat, nevezhetik szakszerűtlennek, hiteltelennek, sőt hazugnak is. Pedig ő csak a dolgát végzi, az amerikai kormány politikáját hajtja végre, és számtalan nyilatkozatában türelmesen magyarázza a 7750 proklamáció lényegét.

Az Egyesült Államokban már korábban feltűnést keltett Németh Szilárd, aki 2008-ban még csepeli polgármesterként avatta fel Wass Albert egyik első szobrát Magyarországon. Az avatáson az is elhangzott, hogy Wasst háborús bűnösként halálra ítélték, de ott úgy magyarázták, hogy Wasst azért  „hurcolták meg”, mert „azonosult az erdélyi magyarság helyzetével”.

Az Egyesült Államok hatóságai szerint Wass Albert jogerősen halálra ítélt fasiszta gyilkos volt, háborús bűnös, akit öngyilkosságáig vizsgálat alatt tartottak. Szobrot emelni neki, méltatni őt – provokáció.

A néhai Tom Lantos már 2008-ban benyújtott egy törvényjavaslatot, amel lehetetlenné tette volna a magyar újfasiszták és támogatóik belépését az Egyesült Államokba. A HR 4197 sz. javaslatot végül Lantos halála miatt nem fogadták el.

Ideje lenne, ha az amerikai képviselőház új törvényt alkosson, és megtiltsa a magyar újfasiszták és szimpatizánsok belépését az Egyesült Államokba. Úgy vélem, jó néhány magyar kormánypolitikust is örökre kitilthatna egy ilyen rendelet – talán Németh Szilárdot is.

Lázár György

Forrás: Galamuscsoport

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr436895971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása