CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Dokumentumfilm Kolonics Györgyről

2014. november 23. 02:55 - csú

Kolonics György legjobb kép.jpgEgész estés dokumentumfilm készült a hat évvel ezelőtt tragikus körülmények között elhunyt olimpiai bajnok kenus legendáról, Kolonics Györgyről.

Épp a 2008-as pekingi olimpiára készült Koló, amikor edzés közben rosszul lett és elhunyt. Kozmann György és trénere, Ludasi Róbert szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel igyekeztek életben tartani, de nem jártak sikerrel, ahogy a kiérkező mentők sem: a halál szívtágulattal járó szívizombetegség, következményes heveny balszívfél-elégtelenség miatt állt be. A Csepeli Kajak-Kenu Egyesület tizenötszörös világbajnok sportolójának tragédiája nemcsak a sporttársadalmat, de az egész országot megrázta.

Most egész estés dokumentumfilm készült a legendáról. A Kolonics György Alapítvány közleménye szerint a 75 perces alkotás a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a sportállamtitkárság és a csepeli önkormányzat támogatásával, illetve a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közreműködésével, a Super8Group gyártásában jött létre. Zentai Nóra író és Varga András rendező szándéka szerint a film méltó emléket állít a kétszeres olimpiai bajnoknak. Az És az ég a vízre ráhajolt című dokumentumfilmet a közmédia karácsonykor mutatja be.

Kolonics György emlékére 2009-ben kitüntetést alapítottak: a Kolonics-díjat minden évben az év legjobb utánpótláskorú kenusának adják át. Róla nevezték el a magyarországi Világkupa-verseny C1 500 méteres számát, halála napján minden évben fáklyás evezést szerveznek Csepelen. Nevét viseli az a budafoki általános iskola, ahova gyerekkorában járt, valamint a Gubacsi híd csepeli lábánál található Gubacsi Szabadidős Vízi Turisztikai Központ.

Csepel.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr426920045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása