CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Lángot őrző munkás

2014. november 30. 02:04 - csú

Lángőrző-2-fekvő.PNGCsaknem háromszázan nézték meg szombaton képes rejtvényünket, amelyben azt kérdeztük a fotón látható szoborral kapcsolatban, hogy Ki tud, róla, mit tud róla? Egyik olvasónk pontosan megjelölte az alkotás helyét. Ígéretünkhöz híven ez úton küldjük elismerésünket és gratulációnkat.

Amit a képen látható szoborról és vele kapcsolatban érdemes tudni:

Lángőrző-Szerszámgépgyár-1.PNG Az egykori Csepel Művek hatalmas gyárterületét köztéri alkotások is díszítik. Több közülük sajnos napjainkra eltűnt már.

Az egykori CSM Szerszámgépgyár  irodaépületének beruházásához kapcsolódott a Lángot őrző munkás elhelyezése. A szobor ma is ott áll, elhanyagolt környezetben. Alkotójának, Mihály Árpádnak csak néhány köztéri alkotását ismerjük, így ez a szobor kiemelt figyelmet érdemel! Ezen kívül témája is egyedi: a munkásábrázolás 1970 körül már ritkább a hazai köztéri alkotások között.

Lángőrző-3.PNGKérdéses a gyáróriás területén található szobroknak a mai tulajdoni helyzete, hiszen a sok részre darabolt területen rengeteg a bérlő, a tulajdonos. Ma már bárki szabadon járhet ki-be a valamikori kapukon vagy azok hűlt jhelyén, ellenőrzés nélkül. Vajon kinek a tulajdonába kerültek a szobrok? Nyilvántartja valamely szervezet őket? Gondozza őket valaki? Nem tudjuk. Mindenképpen megőrzésre érdemesek, helyzetük rendezése fontos feladat lenne.

A fotókat Széchényi Péter készítette. Köszönjük!

Forrás: kozterkep.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr266943821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása