CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tényleg Orbánt újfasisztázta le az amerikai republikánus szenátor

2014. december 03. 10:47 - csú

Kovács Zoltán-államtitkár.PNGKovács Zoltán (képünkön) kormányszóvivő szerint John McCain nem Orbán Viktorra gondolt, amikor újfasiszta diktátort emlegetett kedden a szenátusban. Az arizonai republikánus szenátor sajtófőnöke  azonban több magyar hírportálnak megerősítette, McCain  bizony a magyar miniszterelnökre értette a kifejezést.

„A magyar diplomácia haladéktalanul felveszi a kapcsolatot John McCain amerikai szenátorral a budapesti amerikai nagykövet kinevezéséről szóló szenátusi szavazáskor tett kijelentéseivel kapcsolatban" – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán az MTI-nek. Kovács leszögezte, hogy a hozzászólás sajtóban nagy visszhangot kapott azon része, amelyben a szenátor kemény kifejezésekkel „újfasiszta diktátort” emleget, a hanganyag és a leirat ismeretében egyértelműen nem a magyar miniszterelnökre utal.

 

Erről eleinte a magyar sajtóban valóban különböző értelmezések jelentek meg, mintha nem lett volna világos, hogy McCain Vlagyimir Putyint vagy Orbán Viktort nevezte újfasiszta diktátornak. A Népszabadság kérdésére McCain kommunikációs igazgatója, Brian Rogers elmondta, a szenátor Orbánra gondolt az „újfasiszta diktátor” kifejezéssel.

A keddi washingtoni szavazás előtt McCain republikánus szenátor két indulatos felszólalásban is a jelölt elutasítására szólította fel kollégáit, „totálisan alkalmatlannak" nevezve az Egyesült Államok új budapesti nagykövetét, Colleen Bellt arra, hogy azon a Magyarországon legyen nagykövet, amely egy „nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek”.

McCain szerint Bell hollywoodi producerként alkalmatlan arra, hogy egy olyan országban legyen nagykövet, amelynek kormánya korlátozza az igazságszolgáltatás függetlenségét, lecsap a civil szervezetekre és Moszkvához közeledik. McCain azt mondta: „Nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy hogy játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal és mi a Gazdagok és szépek (szappanopera) producerét küldjük nagykövetnek” – mondta a szenátor. Kovács erre a mondatra reagálva közölte, hogy a kifejezés nem a magyar miniszterelnökre utal.

McCain idén januárban járt Budapesten, ahol egy amerikai törvényhozási küldöttség vezetőjeként tárgyalt Orbánnal és az ellenzék vezetőivel is. A kiszólása a miniszterelnökre és a magyar kormányra nézve azért is nagyon kínos, mert a Fidesz nem Barack Obama elnök demokratáinak, hanem a Republikánus Pártnak a kegyeit keresi már évek óta, külpolitikai kérdésekben pedig McCain a párt vitathatatlan tekintélyű alakjának számít. A Fidesz erőfeszítéseire jellemző, hogy 2012 augusztusában Szijjártó Péter jelenlegi külgazdasági és külügyminiszter még államtitkárként kint volt a republikánusok országos elnökjelölt-állító konvencióján. (no.hu)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr746953881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyorgy Nagy 2014.12.03. 19:56:44

Eza Kovács egy tehetségtelen seggnyaló PRIMITIV F..z !
süti beállítások módosítása