CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel fideszes városvezetése törvénytelenül adóztatta meg a Csepeli Temetőt

2014. december 05. 05:59 - csú

Ábel sapkában Te Szedd_2.PNGTörvényellenes volt a Kúria szerint, hogy telekadót vetettek ki a köztemetőkre. A  testület önkormányzati tanácsa a napokban határozott a Csepeli Temető ügyében.

Ábel Attila Csepel fideszes  alpolgármestere szerint ők nem akartak adóztatni, de nem tehettek mást.

Törvényellenes volt az a 2012-es kerületi rendeleti szabály, amely alapján Csepel önkormányzata telekadót vethetett ki a helyi köztemetőkre – így döntött a Kúria önkormányzati tanácsa. A Magyar Közlönyben is megjelent határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Nem tehettek mást?

A temetőkre is érvényes telekadó 2014 januárja és májusa között létezett, és egy helyi adókról szóló törvény módosítása tette lehetővé a kivetését. „Nem volt más lehetőségünk, törvényben előírt kötelességünk volt a temetők adóztatása, amíg egy újabb májusi módosítás meg nem szüntette ezt az előírást" – mondta az Origónak Ábel Attila, Csepel fideszes alpolgármestere.

A városvezető hangsúlyozta, hogy nem szorultak volna rá az ebből származó, közel 4,5 millió forintos helyi bevételre, hiszen 2012-re már rendezték Csepel költségvetését. A temetőadó kivetése szerinte automatikusan történt, és még a büdzsében sem számoltak vele többletforrásként.

Helyi sajátosság

A Kúria a döntését viszont azzal támasztja alá, hogy az önkormányzat a helyi adókról szóló törvény alapján köteles lett volna figyelembe venni az úgynevezett "helyi sajátosságokat" a telekadó mértékének megállapításakor. Ilyen helyi sajátosságnak minősül, ha egy temető közszolgálati funkciót lát el, ami indokolttá teszi a telekadó-mentességet is.

Nem fizetnek, perelnek

Az Origo úgy tudja, a kivetett telekadót eddig egy temető után sem fizették be, az adó jogossága vagy törvényellenessége miatt viszont máig pereskedés zajlik. A Kúria következesen törvénysértőnek ítéli meg a temetők adóztatását előíró szabályt: eddig négy ilyen jellegű ügyben jártak el – kettőben már döntést hoztak, két ügyben pedig felfüggesztették az eljárást, további felülvizsgálatig.

Folytatása következik

Az Önkormányzati Tanács egyik határozatát egyébként épp a napokban támadta meg a Fővárosi Kormányhivatal, ami 2012-ben még másodfokú hatóságként hagyta jóvá a csepeli temetőre kivetett telekadót.

A kormányhivatal alkotmányjogi panasszal élt az ügyben, a beadott panasz jelenleg még a Kúrián van, azt a testület továbbítja majd az Alkotmánybíróság felé.

Forrás: Koncz Tamás, Origo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr766958117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása