CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Növekvő hiány a Csepeli Hírmondónál

2014. december 22. 05:59 - csú

Borbély Lénárd polgármester már nem tartja fontosnak a Csepeli Hírmondó hetenkénti megjelentetését, a lakosság tájékoztatását 

kisbiro-kicsi.pngVáltozatlanul háttérbe szorítják a lapban az ellenzék megszólalásait, véleményét, miközben számarányuk jelentősen megnőtt a képviselő-testületben – Nem válaszolnak a kérdésre: Az újságíró a nyilvánosság képviselője vagy a hivatalé és a hatalomé? – Elhallgatják Werner Péter költséges búcsúztatását, a cégek szaporodását – Nem beszélnek a Csepeli Munkásotthonnak tett 30 milliós ígéret teljesítésének tologatásáról, a polgármester újabb ígéretéről, a volt aljegyző elbocsátásának okairól – Nem adnak hírt fontos és érdekes csepeli eseményekről. Éppen ezért: 

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük: 

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó december 18-án megjelent 25. számából: 

Megismételve hangsúlyozzuk: Borbély Lénárd polgármester most már nem tartja fontosnak a Csepeli Hírmondó hetenkénti megjelentetését, a lakosság tájékoztatását. Hogy miből gondoljuk? Az októberi választások előtt, amikor a Csepeli Hírmondó volt a polgármesteri kampány „vasökle”, még hetente, azóta csak havonta jelenik meg az önkormányzat lapja. Impresszumában olvasható is: a következő szám „2015. január 15-én” jelenik meg. Azt már elfelejtik a tulajdonosok képviselői, illetve a lap szerkesztője, hogy a változást az impresszumban is végig vigyék. Abban ugyanis az olvasható, hogy „megjelenik két hetente”. Ámha már az impresszummal foglalkozunk, van egyéb kritikai megjegyzésünk is. Kitzinger Adrien neve egyaránt olvasható a lap munkatársainak, illetve a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak névsorában is. Kérdéseink az illetékesekhez:

> két fizetést kap?;

> az újságíró a nyilvánosság képviselője, s nem a hivatalé, a hatalomé. Miért hoznak ilyen helyzetbe újságírókat?   

Változás a lapban, hogy a tulajdonos képviselője, Borbély Lénárd polgármester 35 pontos választási programjában megfogalmazottak végrehajtása került a szerkesztői munka középpontjába. (Lásd a 24. számról írt Eltűnt egy szerkesztő a csepeli szócsőnél, de nincs kegyelem: folytatják a sikerpropagandát című írás 1. pontját.) Ezt most, a cikkek utáni, nagy betűvel, színesben szedett 35 PONT – tal is jelzik. Ebben a lapszámban öt cikk után látható a figyelemfelhívó jelzés. Lehet, hogy a polgármester úr 35 pontos programja hét lapszám után teljesül? 

1)  A cikk címe: Novemberi testületi ülés

A november 27-i képviselő-testületi üléssel korábban három írásunk is foglalkozott: „Mi lesz itt? Remények és kétségek a csepeli képviselő-testület ülésén”, november 28., illetve „Csepeli fideszes városvezetők trükkös mutatványa az adókkal”, november30., valamint a „Fideszes hazugságok, hat millió forintos prémiumok Csepelen”, december 8. Az első a testületi ülésen elhangzottakkal, a másik az „adócsökkentéssel” foglakozik. Ez utóbbi témával kapcsolatban néhány ellenzéki megszólalásból idézünk, amelyek szerint óvatosan kellene bánni az adócsökkentéssel:

„ …a kiegészítésként kapott kimutatásból számára az igazolódik, hogy a javasolt módosítás következtében összességében tovább nő az építmény és telekadó terhelés.” (csepel.hu, jegyzőkönyvek) 

„…értelmetlen azt kommunikálni az előterjesztésben, valamint a csepeli médiában, hogy a vállalkozások adóterhei csökkennek. …Ha ezeket a számokat bárki összeadja, akkor az építményadó plusz 73.000.000 forinttal, a telekadó pedig plusz 8.000.000 forint törzskivetésre alapozott adónövelése történik a csepeli vállalkozásoknak összességében….ami a csepeli gazdaságfejlesztést és munkahelyteremtést nem fogja elősegíteni.” (csepel.hu, jegyzőkönyvek) 

A cikk bevezetőjében olvasható egyik mondatrészhez, miszerint „nem emelkednek az étkezési térítési díjak.”, egy megjegyzésünk van.Valóban így döntött a testület, azonban a 2010-es étkezési díjakhoz képest a most szinten hagyott díjtételek a bölcsődék esetében 15,8 %-kal, az óvodáknál 15,5 %-kal, az általános iskoláknál 15,5 %-kal, illetve 16,1 %-kal, a középiskolák esetében pedig 16,8%-kal magasabbak. Ehhez már csak az inflációt kell hozzátenni, ami bár csökkenő mértékű volt, azonban hatása nem lebecsülhető. Tehát a szinten tartás ellenére, rosszabb a helyzet, mint 2010-ben volt. 

A cikk pár mondatban foglalkozik a jóváhagyott Szervezeti és Működési Szabályzattal is. Vitánk van azonban a „sok – az ellenzéknek is kedvező – intézkedés lép életbe.”, illetve az

„Ennek ellenére a baloldali politikusok tartózkodtak a napirendi pont megszavazásánál.”, mondatrésszel, illetve mondattal van. Egyrészt szívesen olvastunk volna az ellenzékiek véleményéről, másrészt megismerve a javaslatot, nekünk is komoly fenntartásaink vannak a testület működési szabályzatával. Például:

> túlszabályozza, erősen korlátozza a képviselők tevékenységét, az önkormányzati törvényt meghaladó kötelezettségeket ír elő;

> korlátozza a nyilvánosságot, amikor a sürgősségi indítványok esetében nem írja elő a társadalmi vita lefolytatását;

> változatlanul hiányzik az SZMSZ-ből a képviselői interpelláció lehetősége, sőt az Egyebek napirend elvetésével nincs lehetősége a képviselőknek a csepelieket foglalkoztató kérdések felvetésére.

Különösen nem értünk egyet a testületi ülésen elhangzott ellenzéki javaslat – „biztosítsák az ülés interneten történő figyelemmel kisérésének lehetőségét” – ismételt elutasításával. 

2) A cikk címe: Újra gyermektraumatológia és –sebészet

Az írás a december 16-i képviselő-testületi ülés néhány témájáról ad tájékoztatást, a „fókuszban a polgármesteri program és a fejlesztések” jegyében. Ami hiányzik a cikkből, annak nagy része elolvasható a december 18-án a csepeliek.blog.hu-n megjelent: „Szórják a pénzt, új céget, egyesületet hoznak létre, emelik a cégvezetők bérét Csepel fideszes városvezetői”, illetve a december 15-i „Csepelen a Munkásotthon támogatására nem ad pénzt a fideszes városvezetés…” című írásokban. Az idézett cikkek reagálnak a testületi javaslatokra, döntésekre, így

> Werner Péternek a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának felmentésére;

> a Csepeli Városgazda Zrt. kettéosztására, a Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft. létrehozására;

> az új vezetők személyére, személyi bérük alakítására, a Csepeli Városkép Kft. ügyvezetőjének béremelésére;

> az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételeit szigorító javaslatra;

> a lakbérek „befagyasztására”,

> a „saját sportegyesület alapítására”, ezzel a 47. sportegyesület létrehozásának szándékára;

> és az SZTK főigazgató főorvosának „megjutalmazására”. 

A Csepeli Hírmondó cikkéből hiányzik az is, hogy képviselői kérdésre válaszolva, Borbély Lénárd polgármester nyilvános ígéretet tett a Csepeli Munkásotthon Alapítvány részére, 2013 végén jóváhagyott 30 milliós támogatási összeg, 2015. január 31-ig történő átutalására. 

Végezetül a 2014. évi költségvetési rendelet módosításáról szóló tájékoztató is elmaradt. Ennek kapcsán megjegyezzük: az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25-ik §-a szerint, ha a képviselő-testület a költségvetési rendeletét a költségvetési év kezdetéig nem fogadja el, az átmeneti gazdálkodásról rendeletet alkot. A 2015-évi átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet késik, okai nem ismertek, a cikk írója sem feszegette a problémát. Vajon miért nem? 

3) A cikk címe: Adócsökkentés Csepelen

A cikk a csepel.hu-tól került átvételre, a „fókuszban a polgármesteri program” további kommunikációja érdekében. A 2. oldalon, a november 27-i képviselő-testületi ülésről szóló tájékoztatásban a szerkesztőség már írt a témáról, de mivel az ismétlés a tudás anyja, meg jót tesznek vele a főnök egójának, egyazon lapszámon belül, az 5. oldalon folytatják. Ezek szerint egy cikk kevés volt a vezetésnek. Ezért ismételten felhívjuk olvasóink figyelmét a blogunkon november 30-án megjelent, „Csepeli városvezetők trükkös mutatványa az adókkal?” című írásra, valamint a december 8-án közölt „Fideszes  hazugságok, hat millió forintos prémiumok Csepelen c. cikkre. 

4) A cikk címe: Emlékezés a főjegyzőre

Csepel kiürítése megakadályozásának 70. évfordulójáról dr. Koncz János főjegyző csepeli sírjánál(!) emlékezett meg az önkormányzat vezetése. A témához ajánljuk a blogunkon december 2-án közzétett „Megtévesztő. áthelyezett kegyelet Csepel fideszes városvezetőitől” c. írást. 

Kimaradt témák, események: 

> A május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?; 

> A Magyar Narancs tavalyi, június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság idei, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért? 

> Múlt év július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz. 

> Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva. 

> November elején elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> Borbély Lénárd Csepel polgármestere az M0-os körgyűrű fizetőssé tételének bejelentése, december 11. óta nem nyilatkozott álláspontjáról, arról, hogyan akarja a csepeliek érdekeit ebben a kérdésben képviselni. 

November:

22.   A Nefelejts Bábszínház matiné előadást tartott a Csepeli Munkásotthonban. 

        Idős bácsit mentettek meg a csepeli rendőrök. A férfit és feleségét gépkocsival a kerületi  SZTK-ba vitték, ahol sikerült életét megmenteni. 

23.   Hatvani Kiss Gyöngyi és Tarnai László nótaénekesek jubileumi estje volt a Csepeli Munkásotthonban.

25.   Betörés volt Csepelen, a Repkény utcában, délelőtt. A betörő a lakás ajtaját feszítette fel. A hazaérkező sértett megpróbálta feltartóztatni, de elmenekült. 

26.   Pabar Lajos, a Csepel-Háros Lakossági Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Egyesület elnöke nyílt levelet írt Háros ügyében Borbély Lénárd polgármesternek. A polgármester úr válaszát természetesen szívesen közöljük… 

27.   Különleges táncdrámát mutatott be a holocaust 70. évfordulója emlékére a Khamoro Táncszínház, a Csepeli Munkásotthonban. 

December: 

  2.   Tűzifát osztott a Katolikus Karitász munkatársaival együtt Soltész Miklós államtitkár, Csepelen. 

        Bázisolajjal üzletelő bandára csapott le a NAV Csepelen. 

  5.   Véradás volt az Adu Oktatási Központban, a Magyar Vöröskereszt szervezésében.

  6.   Az MSZP csepeli Szervezete ismét rajzpályázatot hirdetett meg 6-14 gyerekek részére. Az első száz rajz beküldője fenyőfát kap.

        Életének 83. évében elhunyt Kun Jenő, a csepeli labdarugó sport jelentős személyisége. Hamvasztás utáni búcsúztatása december 19-én volt a Rákoskeresztúri Új Köztemető szóróparcellájában. 

10.   A Közbeszerzési Értesítőben megjelent eredmény szerint a MAHART-Szabadkikötő Zrt. által kiírt nyílt közbeszerzési eljárást a Simicska Lajos nevével fémjelzett KÖZGÉP  nyerte meg. Feladata a Csepeli Szabadkikötő 3 milliárd forint értékű bővítése.

12.   Véradás volt a Csepeli Plázában, a Magyar Vöröskereszt szervezésében. 

        Trafikot raboltak ki Csepelen, a Szent Imre téren. 

13.   Hudák János önkormányzati képviselő „Fenntarthatóság a mindennapokban” címmel tartott öko-programot a Rákóczi Kertben.

        Karácsonyi Gyermek Party-t rendezett a Csepeli Gyermekbarátok Mozgalma, a Csikó Sétány 4H Klub és a Nagycsaládosok Csepeli Egyesülete az Adu Tanétteremben.

        Csepelre jött hajléktalanokat nézni, jótékonykodni az V. kerület polgármestere és a kerület képviselő-testülete.

14.   Csepelen, az Árpád u. 6. szám alatti tízemeletes házban csőtörés miatt 250 lakásban nem volt fűtés, víz és áram.

        Törvénytelenül adóztatták meg Csepelen a Csepeli Temetőt. A Kúria döntése után Ábel Attila az Origónak nyilatkozva azt mondta: „törvényben előírt kötelességünk volt.”

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr817002947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása