CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Befürdetés csepeli nyugdíjasoknak?

2015. január 06. 05:41 - csú

nyugd.jpgKiverte nálam a biztosítékot a csepel.hu-n megjelent „Nem csak a húszéveseké a világ – még jobb lesz Csepelen nyugdíjasnak lenni” c. írás. Nemcsak a címmel van problémám, a változásokat felvezető két mondattal is. Azt írja a szerző, hogy 

„Borbély Lénárd polgármester programjának fontos részét képezi a nyugdíjasok és a szép korúak támogatása, egészségük megőrzése. A közelmúltban két, a csepeli nyugdíjasok életét pozitívan befolyásoló döntést is hozott az önkormányzat.” 

Az idézett mondat után megtudjuk, hogy az önkormányzati döntést követően a csepeli nyugdíjasok bizonyos időpontok között ingyen strandolhatnak, illetve nyugdíjas szervezeteik és a szép korúak januártól – a kritériumok teljesülése esetén(!) –, térítésmentesen vehetik igénybe a művelődési házak egyes helyiségeit. 

A szerkesztő szerint ezzel a két intézkedéssel „még jobb lesz Csepelen nyugdíjasnak lenni.” Ezek szerint eddig is jó volt, csak éppen ez a két dolog hiányzott boldogságukhoz. Hurrá!

A csepeli nyugdíjasok minden gondja megoldódott. Mostantól nem szólhatnak egy szót sem. Mindennapi életüket pozitívan befolyásoló fontos döntések születtek. Ingyen fürödhetnek a boldogság kék, langyos strandvizében, s utána a közpénzből működtetett kulturális intézmény helyiségeiért sem kell egy fillért sem fizetniük. Bulizhatnak, szórakozhatnak, ha van még erejük az ingyen fürdés után. Sőt, fordítva is lehet. A nyugdíjas mulatozás után is fürödhetnek. Fantasztikus. Mekkora fejlődés! Már látom a csepeli strand előtt botra támaszkodó, netán kis sámlikon üldögélőket, a luxusautójukban bejutásra váróakat, a nyugdíjasokkal zsúfolt művelődési házakat, s  a mindezek következtében egyre egészségesebb, erőtől duzzadó, boldogabb nyugdíjasokat. Most már övék az egész világ, számukra ez a Kánaán! 

Borbély úr meg máris teljesítette a velük kapcsolatos választási ígéreteit! Ugyanis ezt ígérte a nyugdíjasoknak! (Lásd: 35 pontos választási kampányanyag, 5. oldal, 12., 13. pont.) Nem azt, hogy 

> több szociális segélyt ad az anyagi gondokkal küzdő, esetenként egyoldalúan étkező nyugdíjasoknak;

> növeli a közgyógyellátásra fordítható összegeket, hogy ne legyen olyan nyugdíjas, aki nem tudja minden gyógyszerét kiváltani;

> javítja az egészségügyi ellátásukat, hogy visszaállítja, korábbi ígéretüknek megfelelően a Csepeli Kórház valamennyi részlegét. 

Nem. Ő, a nyugdíjasok megnyerése érdekében az ingyenes fürdést, a nyugdíjas klubok számára ingyenes helyiségek biztosítását tartotta fontosnak. Ugye milyen lenyűgöző a nyugdíjasok valódi problémái, megélhetési gondjai iránti „érzékenysége”, gyors intézkedése a több mint 15 ezres csepeli nyugdíjas réteg szociális helyzetének azonnali „javítása” érdekében?  Az állandóan károgó, hazugságokat terjesztő, a növekvő szegénység ellen csak tüntetéseket szervező, az ország tönkretételét akaró, az „amerikai kormányt kiszolgáló” ellenzék, meg mehet, ahova akar. A Kövér László szerint évek óta zajló „negyedik világháború” ellenére, a rezsiharcok szünetében, Csepel továbbra is új utakon, jól teljesít! 

Mindezek fényében érdemes néhány, a csepel.hu által elhallgatott tényre felhívni az olvasók figyelmét. Tényekre, amelyek ismeretében ki kell, hogy mondjam: ámítás az egész!  Ámítás, mert négy év alatt több százan, jobb megélhetést keresve hagyták itt Csepelt, költöztek vidékre, vagy kerestek külföldön munkát. Még mindig közel 3000 fő a munkanélküliek száma. A kisvállalkozásokat sújtó helyi adók novemberi „csökkentése” ellenére a csepeli városközpontban, illetve a Csepeli Plázában üres üzlethelyiségek sora látható. Mert az itt élők átlagéletkora hét évvel alacsonyabb a budai oldalon élőknél, és a csepeliek halandósága a kilencedik legmagasabb a fővárosi kerületek között. Vagy azért, mert például 2013 elején Budapest 23 kerületéből Csepelen volt a legalacsonyabb(!) az egy adófizetőre jutó éves jövedelem, és a csepeliek majd 450 millióval tartoznak az önkormányzatnak. 

Mi több, nem csak ámítás, félrevezető hazugság is a cikk, mert véleményem szerint az eltelt négy esztendőben a Csepeli Önkormányzat – éppen Borbély Lénárd korábbi alpolgármester, most polgármester tevékeny közreműködésével, az általa is jónak minősített szociális és egészségügyi intézményrendszer kiadásainak durva csökkentésével –, sokat tett a nyugdíjasok helyzetének, körülményeinek további romlása érdekében. Konkrétabban: 

> működésük négy éve alatt több mint 58 százalékkal csökkentették a csepeli SZTK, a kerület meghatározó egészségügyi intézménye önkormányzati támogatását (484 millióról 200 millióra, csepel.hu). Eredményeként az intézmény vezetése többszöri átszervezésekre, a dologi kiadások közel 50 milliós csökkentésére kényszerült, amely a működés biztonságát, technikai felszereltségét, feltételrendszerét is rontotta;

> komoly pénzkivonást hajtottak végre a szociális segélyezés területén: 33 %-kal csökkentették a közgyógyellátásra, 23 %-kal az ápolási díjakra és 34 %-kal az átmeneti szociális segélyezésre fordítható kereteket (csepel.hu), amelyek leginkább az idősebb korosztályt, köztük a nyugdíjasokat érintették.

Mindezekről a csepeli fideszesek nem beszélnek. Vagy ha igen, akkor sikerként, a szocialisták által tönkretett Csepel talpra állításaként könyvelik el. A hatalmuk alá hajtott média csakis a sikerekről ír. A csepel.hu naponta jelenti, hogyan halad Borbély Lénárd 35 pontos választási programjának végrehajtása. A közpénzekből fenntartott önkormányzati honlap – Ábel Attila alpolgármester irányítása, szoros ellenőrzése alatt –, jól teljesít. Az önkormányzat vezetése szerint.

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr307041985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása