CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Városvezetői gázsik Csepelen! Mennyibe kerül ez nekünk?

2015. január 21. 05:57 - csú

penzcsap-1.jpgHavonta: Borbély Lénárd fideszes polgármester 860 ezer forint, párttársai - két alpolgármester -( Ábel Attila és Morovik Attila) egyenként 774 ezer forint, plusz mind a hármuknál a gépkocsihasználat és - még hozzá a ráadás - a költségtérítés, amivel nem kell elszámolni. További részletek: 

Azt írta a csepeliek.blog.hu, hogy a Soroksáron megválasztott „polgármester és a két főállású alpolgármester illetménye és költségtérítése a természetbeni juttatások (polgármesteri gépkocsi üdülés) nélkül közel 29 millió forintot tesz ki.” (Mibe kerül ez nekünk? – Soroksáron már kiszámolták! Csepelen tudjuk?, 2015. január 8.) 

A csepel.hu-n fellelhető adatok szerint a csepeli tisztségviselők juttatásai az önkormányzati választásokat követően a XXIII. kerületihez hasonlóan alakultak. Borbély polgármester úr 2014. október 13. óta havi 860.085.- Ft-ot (747.90.- Ft illetmény+ 112.185.- Ft költségtérítés), a két alpolgármestere egyenként 774.065.- Ft-ot (673.100.-Ft illetmény+100.965.- Ft költségtérítés), keres. A képviselő-testületek a fentieken túl, mindkét kerület esetében, ingyenes gépkocsi használatot is biztosítanak az önkormányzatok vezetőinek. (A csepeli polgármester minden korlátozás nélkül, míg az alpolgármesterek 30.000 kilométerig teljesen ingyen használhatják a számukra 2011-2012 fordulóján vásárolt hivatali gépkocsikat.) 

Az előterjesztésekből, illetve a testületi ülések jegyzőkönyveiből azonban ennél jóval több is kiolvasható:

 Borbély úr például az előző ciklusban kapott helyi alpolgármesteri kereseténél polgármesterként 153 %-kal(!) keres többet. Jelenlegi fizetése egyébként Németh Szilárd polgármesteri fizetését is meghaladja, 24 %-kal. Az alpolgármesterek személyi bére pedig, a választási győzelmet követően, közel 138 %-ra emelkedett. Ráadásul az ingyenes gépkocsi használatellenére, mindannyian megtartották a költségtérítést, amellyel a tisztségviselőknek nem kell elszámolniuk.

 A 2010-es választások után létrejött 21 fős képviselő-testület tagjainak fizetett tiszteletdíjakat  is jelentősen emelték. Az akkor megválasztott testület tagjai részére kifizetett bérek nagysága 2014. október 12-én, az új testület létrejöttét követően 147,85 %-ra növekedett. Jelenleg megközelíti a 108 millió forintot. (A különböző járulékok nélkül!) A Fidesz-KDNP frakció 9 képviselője tanácsnok, illetve bizottsági elnök lett. Ezen tisztségükben havi 355.253 forint(!) tiszteletdíjat kapnak fejenként, ami az előző ciklushoz képest több mint 178 %-os növekedést jelent. Egy képviselő most 148,1 százalékkal kerül többe, mint 2010-ben: átlagban 5,1 millió forint/fő a kifizetésre kerülő éves bruttó tiszteletdíj összege. 

A számok jelentős növekedést mutatnak a képviselők juttatásaiban is. Ami azért is elgondolkodtató, mert a parlament által elfogadott 2015. évi költségvetésben 25 milliárd forinttal kevesebb jutott az önkormányzatoknak, mint tavaly, s gyakorlatilag rájuk hárul a szociális ellátás terheinek nagyobb része is. Csökken a közgyógyellátásra fordítható támogatás, megszűnik a rendszeres szociális segély, nem lesz kötelező a lakásfenntartási támogatás, miközben Csepelen az elmúlt négy évben már jelentősen megkurtították az átmeneti szociális segélyezésre, illetve az ápolási díjakra fordított összegeket is. A csepeli önkormányzat négy év alatt 264 millió forintot vett vissza a csepeli SZTK önkormányzati támogatásából, ami miatt többször is át kellett szervezni az intézmény működését, egészségügyi szolgáltatásait. Közben országunk „uniós seregható” lett „az anyagi biztonság szempontjából”, 2006-hoz képest „közel 80 ezer forinttal csökkent az egy főre jutó éves nettó jövedelem értéke” (napi.hu, 2015. január 3.) 

Folytatódik tehát az ország elszegényedése, nő a szociális feszültség. Csökkennek a szociális juttatások, a kormány újabb és újabb adókat vezet be. A kormány négy éve olcsóbb államról papol, miközben hatalmas mértékben növelte, növeli a minisztériumok költségeit, dologi kiadásait, az államtitkárok és helyetteseik számát és bérét, tízmilliárdokat költött és költ el stadionok építésére.

Közben, a még „gazdag” önkormányzatok gátlás nélkül emelik vezetőik és a képviselő-testületek tagjai személyi juttatásait. Ez alól Csepel sem kivétel. Itt még költségvetési koncepció sem készült 2015-re, s nem fogadtak el rendeletet az átmeneti gazdálkodásról sem.  Tort ül a szűk látókörűség. A szűk látókörűség, amely aláássa a képviselők politikai, emberi hitelességét, elfogadottságát is. Azaz a helyi hatalmat alkotók minden áron való megfizetése/lefizetése sem biztosítja a már amúgy is megingott rendszer fennmaradását. A bukás elkerülhetetlen. 

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr227085221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása