CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Március 15.: Emlékeznek és tüntetnek

2015. március 15. 02:34 - csú

marcius_15.PNGMa van az 1848-as forradalom 167. évfordulója
Sűrűnek ígérkezik és várhatóan nem csak megemlékezésről szól az idei március 15-e: az állam egész napos programmal, miniszterelnöki beszéddel, a parlamenti és a civil ellenzék pedig tüntetéssel is ünnepel. 
Csepelen reggel nyolc órakor a Petőfi-szobornál rendez koszorúzást az önkormányzat a kerületben működő pártok és civil szervezetek képviselőinek részvételével. Két óra múlva a Királyerdei Művelődési házban tartanak ünnepi megemlékezést, és kitüntetéseket adnak át. Ezt követően 15 órakor ismét a Petőfi szobornál lesz ünnepi esemény: A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala kezdeményezésére az összegyűltek a Nemzeti dalt szavalják el
A  Demokratikus Koalíció csepeli tagjai, szimpatizánsai a Béke téri Olvasó Munkás-szobornál 10 órakor tartanak megemlékezést, és onnan vonulnak át a Petőfi-szoborhoz, ahol virágokat, koszorúkat helyeznek el.
Az MSZP csepeli szervezete csatlakozik a civilek budapesti tüntetéséhez, amelynek részvevői a Keleti pályaudvartól az Astóriáig vonulnak.
Az Együtt2014 csepel-soroksári szervezete Táncsics Mihály csepeli emléktáblájánál március 13-án idézte fel a 167 évvel ezelőtti forradalmi eseményeket és azok máig ható következményeit, tanulságait. 

Budapest Belvárosában katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth téren – a hagyományoknak megfelelően ezzel kezdődik ma reggel kilenc órakor az állami ünnepség. Az egész napos programsorozat a Nemzeti Múzeumnál folytatódik a díszünnepséggel, amelynek végén előbb Tarlós István főpolgármester, majd Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Mindeközben a Budai Várban egész nap családi programokat – egyebek mellett bábelőadásokat, kézműves foglalkozásokat, vetélkedőket, gyerekkoncerteket – tartanak.

A parlamenti ellenzéki pártok sem maradnak ki az ünneplésből: az MSZP-nél szombaton adják át a Szabad Sajtó-díjakat, vasárnap pedig több kisebb-nagyobb vidéki és fővárosi rendezvényen emlékeznek a szocialisták. Tóbiás József pártelnök Pad Ferenccel, az MSZP tapolcai országgyűlési képviselőjelöltjével koszorúz Ajkán vasárnap. A Jobbik az V. kerületi Március 15. téren tart megemlékezést 15 órától: felszólal mások mellett Apáti István, a Jobbik alelnöke és Janiczak Dávid, Ózd polgármestere. Vona Gábor Gyöngyösön mond ünnepi beszédet. Az MTI összefoglalója szerint az LMP vasárnap 10 órától a fővárosi Pilvax kávéházban tart megemlékezést, beszédet mond Schiffer András társelnök-frakcióvezető.

A Demokratikus Koalíció elnöksége koszorút helyez el a Pilvax kávéháznál vasárnap 11 órakor, ahol Gyurcsány Ferenc pártelnök politikai nyilatkozatot tesz. Az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor vasárnap délután negyed négykor a párt debreceni rendezvényén szólal fel, míg Pápa Levente alelnök a fővárosi Március 15. téren mond beszédet délután kettőkor. A Párbeszéd Magyarországért délelőtt a Várban, a Táncsics börtönnél tart rendezvényt 11 órakor.

A legnagyobb ellenzéki rendezvény szinte bizonyosan az őszi tüntetéshullám során ismerté vált Százezren az internetadó ellen és a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért Facebook-csoport megmozdulása lesz. Az új magyar köztársaságot! címmel meghirdetett rendezvény vasárnap délután három órakor a Keleti pályaudvarnál kezdődik, a megjelentek – tegnap délutánig majd hétezren jelezték a Facebookon, hogy ott lesznek – együtt vonulnak majd az Astoriához. A rendezők a kezdetektől jelezték, nem csak ünnepelni szeretnének, hiszen mindjárt a tüntetés „kedvcsinálójában" úgy fogalmaztak: „A Fidesz ellopta a köztársaságot még a hazánk nevéből is, ezért mi egy új köztársaságot akarunk. Március 15-e a szabadság, a polgári jogegyenlőség, a közteherviselés és a függetlenség szimbóluma. Egy olyan Magyarországé, amely minden polgáré és nem egy párt látványosan gazdagodó politikusaié. Egy olyan köztársaságé, amelyet a Fidesz kormányzása megszüntetett."

Az Astoriánál – várhatóan délután négy órától – beszédek hangzanak majd el. Mások mellett Parti Nagy Lajos, Kossuth-díjas költő, drámaíró, Závada Péter, zenész, költő, Kész Zoltán, „a fideszes kétharmadot lebontója" mond beszédet, de szól a közönséghez a két szervező, Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen és Vajda Zoltán, a 60ezren a magánnyugdíjukért csoport képviseletében. Gulyás Balázs  közölte: a demonsrtációt demokratikus ellenzék minden pártja támogatja, részvételre kérte támogatóit az MSZP, a DK, az Együtt, a PM és a Liberálisok is.

A baranyai megyeszékhely központjában Pécsnek Hangja Van mottóval rendez az ellenzék megemlékezést, majd pedig kormányellenes demonstrációt. Az ünnepséget az ellenzék is a Kossuth téren tartja, vasárnap délután 3-kor, a tüntetés négykor a Széchenyi téren kezdődik. Ott Tamás Gáspár Miklós, filozófus, Majtényi László, jogtudós, korábbi adatvédelmi biztos, Konok Péter, történész, Juhász Péter, az Együtt 2014 Egyesület alelnöke és Schilling Árpád, Jászai-díjas rendező mond beszédet. A rendezvényen „felavatnak" egy szobrot, aminek címe: Tiborc a lámpagyújtogató. A politikai hepening műfajába tartozó szobor-leleplezés arra utal, hogy Orbán Viktor kormányfő veje, Tiborcz István vállalkozása országszerte sorra nyeri az utcai világítás-korszerűsítési projekteket. Pécsen is Tiborcz cége diadalmaskodott, az előrejelzések szerint tíz év alatt megtérülő beruházás okán a város egymilliárdos hitelt vett fel. Az avatás a városainkat benépesítő giccses zsánerszobrokat is megfricskázza. Ismert, hogy Pécs is kapott egy ilyet, s a Weöres Sándort megörökítő Kligl Sándor mű ellen egy képzőművész oly módon tiltakozott, hogy az átadó ünnepségen liszttel öntötte le a szobrot. Azóta is sokan követelik, főleg művészek, hogy vigyék el a portrét a sétáló utcából.

Amúgy a pécsi tüntetésnek volt egy érdekes előzménye. Mint arról írtunk, az önkormányzat valamennyi demonstrációra alkalmas belvárosi teret lefoglalt jó előre, így az ellenzék a rendőrségtől nem kapott helyet a maga rendezvényére. Páva Zsolt, fideszes polgármester – belátva ennek a helyzetnek a képtelenségét – lemondott a terek egy részéről. Két nappal később a bíróság is úgy döntött, hogy az ellenzék utcai demonstrációit nem lehet ellehetetleníteni a leírt, foglalásos módon.

A szocialisták hagyományos fáklyás felvonulást tartanak március 13-án Miskolcon. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés a Herman Ottó Múzeum képtáránál található Görgey szobornál kezdődik, innen indul el a felvonulás a Mindszent téren és a Papszeren keresztül az avasi református temető előtt lévő Palóczy-síremlékhez.Az itteni ellenzéki pártok rész vesznek a városi ünnepségen, s a koszorúzáson. Egerben nem lesz ellenzéki megmozdulás, de úgy tudjuk, itt az Együtt külön koszorúz. Ezt teszi a DK Debrecenben, közlésük szerint a kormánypárt diktatórikus módszerei miatt nem kívánják velük közösen elhelyezni a megemlékezés virágait. Győrben nem lesz ellenzéki demonstráció, itt a pártok együtt koszorúznak.

A szegedi programot a Köz-Hasznáért Mozgalom szervezi, amely a demokratikus értékek által elkötelezett, országos önszerveződő csoport. Célja, hogy széles körű állampolgári részvétellel hozzájáruljon az igazi rendszerváltozáshoz. A szónokok egy része ismerős a korábbi kormányellenes demonstrációkról. Ami újdonság, hogy szót kaphatnak a demonstráción részt vevő polgárok is. (nol.hu)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr237270015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása