CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Felkészülni, vigyázz, előre! Vasárnaptól jön a nyári időszámítás

2015. március 28. 05:55 - csú

oraallitas_elore.jpgVasárnap, azaz 2015. március 29-én hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítanunk óráinkat, azaz 60 perccel rövidül meg a hétvégénk – hívja fel a figyelmet a hazai áramrendszert irányító állami Mavir. Az 1980 óta hazánkban is alkalmazott módszerrel áttérünk a nyári időszámításra. Így a több évtizedes gyakorlattal évente hazánk egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztását takaríthatjuk meg – írja a cég.

Az Európai Unió egységes módszere azon alapul, hogy az órák átállításával a szokásos ébrenléti idő jobban egybeesik a természetes világosság idejével. Ebből adódóan reggel 7 és este 10 óra között kevesebbet kell használni a világítást.

 

A nyári időszámítás ötletét már Benjamin Franklin is felvetette. Az első komoly próbálkozás William Willett nevéhez fűződik, aki 1907-től éveken át sikertelenül szorgalmazta a bevezetését. Elsőként az USA-ban, 1916-ban, energiatakarékossági okokból vezették be az alternatív időszámítást. Ezt Magyarország is átvette, de voltak évek, amikor szünetelt. A módszert 1954-57-ben még a munkanapok esti csúcsterhelésekor jelentkező kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt. 

Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről évre a nyári időszámítást, szintén energiatakarékossági okokból. A nyári-téli időszámítást jelenleg kormányrendelet szabályozza, amit az EU tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. 1996-ig Magyarországon a nyári időszámítás szeptemberben ért véget. Ekkor igazították egy kormányrendelettel a nyári-téli óraátállítást az Európai Unió tagállamaiban érvényes rendszerhez. Eszerint a nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart.

 

Miért van szükség az óraátállításra?

Mellette szóló érvek:

Energiatakarékossági okokból jó


Ellenérvek:

- felborítja a szervezetünk természetes ritmusát
- alvás- és koncentrációs zavarokat okozhat
- az óraátállítást követő hetekben több a baleset
- fáradtabbak, bágyadtabbak vagyunk

2014-ben a Szallas.hu által végzett kutatás szerint a magyarok nagy részének kellemetlenséget okoz az óraátállítás. Az online kutatás szerint 85 százalék megszüntetné a félévente esedékes időzónaváltást. A résztvevők 35 százaléka mondta, hogy a félévente esedékes óraátállítás idején napokig nem tudja kialudni magát, és minden 10. válaszadóval előfordult már, hogy elkésett vagy túl korán érkezett a váltás miatt. (Hírösszeállítás)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr987310634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása