CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hudák János: Folytatódik a csepeli óvoda-botrány

2015. április 07. 04:17 - csú

Szép lassan a csepeli óvodák összevonásának kérdése országos üggyé válik Borbély Lénárd fideszes polgármesternek és hű szolgáinak köszönhetően. Már a Népszabadság és az index is cikket közölt a kialakult helyzetről.

hudak_janos-jo-221_1.pngNem csillapodnak  a kedélyek, ami nem is csoda, mert a polgármester konokul kitart az összevonás terve mellett, pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy a szülők és a pedagógusok tiltakozása ellenére elfogadott javaslat nem sok jót hoz a kerületi intézményrendszernek. 

Az ügy legújabb fordulata, hogy a legutóbbi testületi ülésen ismét megjelentek az összevonást ellenző szülők képviselői, akik több mint 600 aláírást gyűjtöttek most össze és az átszervezésről szóló határozatok visszavonását szerették volna elérni az ülésen.Kompromisszumos javaslatuk lényege az lett volna, hogy akkor kerülhet újra testület elé az összevonás kérdése, ha széleskörű és a véleményeket valóban integráló javaslat készül.

Nem meglepő módon Borbély Lénárd kitért a javaslat napirendre vétele elől, mondván az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata nem teszi lehetővé, hogy a javaslatot tárgyaljuk, mert erre megvannak a szabályok. Erre még rákontrázott a jegyző is, felhívva a figyelmet, hogy a testület csak olyan előterjesztést tárgyalhat, amit ő törvényességi szempontból előtte ellenőriz. Mindketten igazat mondtak, de természetesen mindketten tisztában voltak vele, ahogy mi is, hogy ettől függetlenül csak szándék kérdése, hogy a technikai akadályokat leküzdjük és megtárgyaljuk a szülők javaslatát.

Szenteczky János (MSZP) amint lehetett, meg is ragadta az alkalmat, hogy ügyrendi javaslatot tegyen. Azt kérte, halasszuk el egy órával az ülést, ennyi idő biztosan elég lesz, hogy a jegyző úr ellenjegyezze a javaslatot és így már fel tudjuk venni napirendre. Némi keserűséggel, de azt mondhatjuk, hogy természetesen a FIDESZ frakciója nem támogatta ezt a javaslatot. Ezután még Horváth Gyula (DK) is újra felvetette ezt a lehetőséget, de bizony másodjára sem kapott zöld utat a dolog.

Én is meg szerettem volna szólalni a vita során, de végül erre nem jutott lehetőség, mert annyira azért zavarba jött Borbély Lénárd, hogy az ellenzéki képviselők ügyrendi javaslata után egyszerűen elfelejtette megnyitni a napirendről való vitát, a kérdések és hozzászólások lehetőségét. Ezért csak az első napirendi pont vitájánál tudtam elmondani, hogy mennyire cinikus a hozzáállásuk, hiszen az aktuális testületi ülésre is "hoztak" 5 sürgősségi előterjesztést, amit a képviselők csak helyszíni kiosztással kaptak meg, nyilvánvalóan a jegyzői ellenjegyzés is csak az utolsó pillanatban kerülhetett rájuk. Szóval, ha 10 milliós kárpátaljai támogatásról, a közterületek használatáról szóló rendeletről, településfejlesztési koncepcióról lehet mindenféle előzetes felkészülés nélkül szavazni, akkor talán az óvodák összevonásának folyamatát felfüggesztő határozat is beleférhetett volna.

Persze, a polgármester mondta, hogy ilyen horderejű ügyről nem egy óra alatt kell dönteni, csak ha vette volna a fáradtságot és elveszi a javaslatot a szülők képviselőjétől, akkor kiderült volna számára, hogy nincs benne semmi bonyolultság. Annyit kellett volna tenni, hogy a józan eszükre hallgatva figyelembe veszik a tiltakozást és felfüggesztik az átszervezés folyamatát.

Mint ahogy sajnos várható volt, ez nem történt meg, sőt Borbély Lénárd úgy látta jónak, hogy öntsön még egy kis olajat a tűzre és megint bedobta, hogy ez a szülői tiltakozás valójában csak a baloldali pártok felbujtására történik. Lett is komoly zúgolódás és beszólások, többen kikérték maguknak a vádat. Gondolom, a polgármesternek ez a hozzáállása is hozzájárulhat ahhoz, hogy úgy tűnik, ez a kudarc sem veszi  el a kedvét a tiltakozóknak és a további lépések megtételéről újabb gondolkodás indult el.

Erre szokták mondani az öregek, hogy aki szelet vet, az vihart arat. Nagy kérdés, hogy meddig fog még a dolog fajulni, de azt már most biztosan merem állítani, hogy a pár hónapja megválasztott polgármesternek ez az ügy a végső elszámolásnál még komoly fejtörést fog okozni. Csak az a szomorú, hogy ez egyáltalán nem vigasz azoknak, akik saját bőrükön tapasztalják majd az összevonás "áldásos" hatásait.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr677341808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása