CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Önkényúr lesz a polgármester?

2015. június 22. 03:03 - csú

dobrogi-1.PNGA polgármester is dönthet arról, hogy dolgozhat-e valaki az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szabályai szerint valamelyik helyi gazdánál – egyebek mellett ezt is tartalmazza a közfoglalkoztatásról szóló törvényt módosító indítvány. Vagyis: a helyi potentát elhatározásán múlhat, hogy Józsi gazda felveheti-e a munka nélküli Bélát. Ő viszont nem mondhat nemet, különben közmunkára sem számíthat. Józsi gazda még kikerülheti a polgármestert, Béla nem.

Béla a javaslat szerint amúgy is szorongatott helyzetbe kerül, hiszen amennyiben korábbi munkahelyén maga mondott fel, illetve az állásából közös megegyezéssel távozott, három hónapra mindjárt kizárja magát a közfoglalkoztatásból. Aki tehát a jobb kereset reményében lép ki, duplán rajtaveszít, ha nem jönnek be számításai, és ismét álláskeresővé válik. Akkor kilencven napig még a közfoglalkoztatásban sem reménykedhet. Miért?

A tervezet előírná azt is, hogy a helyi munkáltatóknak májustól októberig a településvezetőnél lehet jelezniük az idénymunkásokra vonatkozó igényüket. Neki pedig a munkaügyi hivatalt kell tájékoztatnia erről. Tehát, hogy Józsi gazda földjén vállalhat-e munkát Béla, arról már

nem csak a gazda dönt.

A polgármester helyben még inkább élet és halál urává válhat. Eddig is meghatározó szerepe volt abban, hogy eldöntse, ki dolgozhat alig több mint ötvenezerért az árokparton, s melyik álláskeresőnek marad a nem egészen 23 ezer forintnyi foglalkozást helyettesítő támogatás. A javaslat elfogadása esetén viszont abba is beleszólhat, mehet-e napszámba Béla, s ha igen, melyik gazdaságba. S ha ajánlja Bélát, aki azonban nem vállalja a munkát, megint csak kizárja magát a további közfoglalkoztatásból.

Ez már a középkori, a jobbágyfelszabadítás előtti viszonyokra emlékeztet. Igaz, a szabad költözés jogát még nem törölték el, de nem is kell: egy hátrányos helyzetű kistérségből esély sincs a kitörésre. Akinek ott van lakása, a munkaerőpiacon keresett szakképesítés nélkül biztosan nem tud szabadulni, s az adott – általában szűkös – lehetőségekkel kell élnie. Vagyis: keresnie kell a helyi urak kegyeit. Józsi gazda mellett jóban kell lenni a polgármesterrel is.

Civil jogvédők terjedelmes tanulmányban hívták fel a figyelmet arra, hogy a közmunka, a lakhatási támogatás, illetve a rendkívüli segély választási ígéretével miként befolyásolták a legkiszolgáltatottabb embereket. Aki nem jól szavaz, semmi jóra nem számíthat – figyelmeztettek. Most a helyi hatalmasságok egy újabb eszközt kaphatnak a kezükbe. Abba is beleszólhatnak majd, Józsi gazda felfogadhatja-e a végképp kiszolgáltatott Bélát.

Tételezzük fel, hogy az unortodox kormány nem a középkort tartja kívánatos modellnek. De akkor magyarázza meg valaki, hogy mit remélnek ettől a törvénymódosítástól. Kész szerencse, hogy az előterjesztés megengedően fogalmaz: a foglalkoztató a munkaerőigényét bejelentheti a polgármesternél is. Ez kevés. Ki kellene hagyni ebből az egészből a helyi politikát.

Lencsés Károly

Forrás: NOL

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr367550102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása