CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Két vállra fektették! Méltatlan birkózás a Csepel díszpolgára címmel

2015. július 21. 05:59 - csú

Németh Szilárd -2.pngNémeth Szilárd a háttérben kavar, és keres fogást a csepeli közéletben, közben tiszteletre méltó embereket hoz méltatlan helyzetbe

Nincs semmi bajom Rácz Lajossal. Nagyszerű sportoló volt, komoly hazai és nemzetközi eredményeket ért el, és most is a sportért, azon belül a birkózókért dolgozik. Mesteredzőként, a Magyar Birkózó Szövetség elnökségi tagjaként. Kívánom, hogy még sokáig szolgálja a magyar sportot, amelynek szüksége van rá.

Ami miatt most mégis írok róla, az a részére megítélt Csepel Díszpolgára kitüntetés átadásakor elhangzott néhány méltató mondat, amelyet a csepel.hu-n olvastam. A július 19-én megjelent írás szerzője a következőket írta:

Rácz Lajos Csepelen született, itt nőtt fel és a Csepel SC-ben lett birkózó 1962-ben. Kötöttfogású birkózóként korának egyik legkiválóbb sportolója lett, sorra nyerte az érmeket a világversenyeken. Olimpiai ezüstérmes, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok. A magyar bajnoki címet tizenegyszer nyerte el egyhuzamban, örökös magyar bajnok lett. Egyik legnagyobb példaképe a szintén csepeli sportoló, Balczó András volt. A szerelem szólt közbe, amikor elhagyta Csepelt: feleségét ugyanis Székesfehérváron ismerte meg, s élete azóta oda köti. Versenyzői pályafutása után mesteredzőként szintén kiváló eredményeket ért el tanítványaival.

A leírtakon túl egy kicsit bővebben utána néztem a Rácz Lajos élettörténetének. A www.sportolanemzet.hu-n fellelhető, Rácz Lajosról szóló dokumentum szerint,

Rácz Lajos kilencéves csepeli sportpályafutása alatt az ifjúsági EB második helyéig jutott, 1970-ben. Nagyszerű eredmény volt a 18 éves birkózótól. Ezt követő pályafutásának sikereit azonban már nem a Csepel SC, hanem a Honvéd Szondi SE színeiben érte el. Székesfehérvári lakosként, a Honvéd Szondi SE versenyzőjeként lett „olimpiai ezüstérmes, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok” s nyerte el tizenegyszer a „magyar bajnoki címet”, illetve lett „örökös magyar bajnok”. Időközben „megválasztották Fejér megye díszpolgárává”. Vargha Tamás, Fejér megyei fideszes országgyűlési képviselő, a parlament honvédelmi államtitkára, nemrég a Honvédelemért cím ezüst fokozatával tüntette ki. Jelenleg is a székesfehérvári Honvéd Szondi-Karsai Alba birkózó szakosztály mesteredzője.

Mindebből kiderül, Rácz Lajos 43 éve Székesfehérvárhoz, az ottani birkózósporthoz kötődik. A fentiekben idézett indoklásban viszont erről egy sor sem olvasható. Amint arról sem, hogy  a Magyar Birkózó Szövetség elnökségi tagja is. Utánanéztem, azok egyike, aki személyesen is támogatta Németh Szilárd elnökké választását, a sokak szerint vitatható körülmények között lezajlott „választásban”.

Akkor, mi az, ami a Csepel Díszpolgára cím odaítélését indokolhatta a fideszes többségű csepeli képviselő-testületnél. Egyesek szerint lehet, hogy Németh Szilárd országgyűlési képviselő azért javasolta, hogy „meghálálja” támogatását a birkózó elnöki székért folytatott harcában, s ez döntött frakciótársainál is? Nem tudom. Azt gondolom azonban, hogy a felvetés jogos is lehet. Sőt! Ennek tükrében talán az is érthető, hogy miért hallgatták el Rácz Lajos kitüntetésének indoklásánál, hogy a javasolt személy 43 éve nem Csepelért, nem az itteni sportsikerért dolgozik, továbbá, hogy annak a birkózó szövetségnek elnökségi tagja, amelynek Németh Szilárd az elnöke.

Véleményem szerint Németh Szilárd, sem országgyűlési képviselőként, sem a birkózó szövetség elnökeként nem hozhat senkit ilyen méltatlan helyzetbe. Ráadásul mindezek eredményeként egyre többször hallom ismerőseimtől, barátaimtól: ezek még a kitüntetéseket is barátaik, támogatóik, esetenként a nem éppen Csepelhez kötődő híveik közt osztogatják, kétségessé téve ezáltal a csepeli kitüntetés jogosságát, lebecsülve a csepeliek véleményét, munkáját.

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr97641104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása