CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lendvai Ildikó: Gyöngytyúkvadászat

2015. július 26. 03:35 - csú

semjen_gyongytyukkal.PNGA gyöngytyúk vesztére az egyetlen baromfink, ami Afrikából származik. Hogy már a XIII. század óta él Magyarországon, tehát nem tekinthető frissen jött gazdasági bevándorlónak? Az ilyen érvelés nem sokat számított a szegedi félvér fiút megtámadó gazembereknek sem. Magyarország a turuloké. Itt ne legyél gyöngytyúk

Gyöngytyúk se lennék Magyarországon. Legalábbis szeptember 1-től, amikortól a Semjén Zsolt által vezetett Vadászati Védegylet kezdeményezésére engedélyeznék a szerencsétlen háziállat levadászását.

Persze nem a baromfiudvarban lődözhetnénk rájuk, még megriadna a kutya vagy a gyerek, hanem először

kirakják majd őket a vadászterületre. A tyúkok, kakasok, kacsák, libák egyelőre megússzák, de ki tudja. Ha egyszer Semjénék belejönnek… A gonosz Index mindjárt képet is közölt a miniszterelnök-helyettesről vadászruhában, amint délcegen meglovagol egy óriási gyöngytyúkot. Ez persze minden alapot nélkülöző rágalom, hiszen a KDNP elnöke soha nem ülne olyan állatra, amit társai kilőhetnek alóla. Ez a képessége jól látszik a politikában is. Civilben amúgy kedves ember, de a szenvedély az szenvedély. Egy interjúja szerint „ a vadászat az ember antropológiai természetéből következik, ahogy a szerelem”. És mivel egy gyöngytyúkba (még ha nőnemű is) mégse való beleszeretni, esetében marad a vadászat.

Különben is az interjúból kiderül, hogy „számos szent vadászott”. Mivel nem akarom, hogy a miniszterelnök-helyettestől én is megkapjam az „anarchonihilista” minősítést, amellyel ugyanitt a család- és nemzetellenes gaz liberálisokat sújtotta porba, nem jövök olyan gyanúsan gyöngytyúkbarát érvekkel, hogy háziállatra tán mégsem illik lőni.

Semjén helyettese a Vadászati Védegylet élén elmagyarázta: a gyöngytyúkok levadászásával a vadmadarak arisztokratáit, a fácánokat védjük. Amikor a lövésekhez nem szokott, ijedős házi gyöngytyúk a maga jellegzetes, érces hangján rikoltozni kezd, a fácánok időben elhúzhatnak. De ha a nyomorult proletár gyöngytyúkok már úgyis ott vannak, a helyettes szerint „nem lenne szerencsés, ha kárba vesznének (jelentős költségei voltak nevelésüknek), ezért indokolt vadászati lehetőségüket biztosítani”.

Ez az érvelés magával ragadott. A „tegyük vadászati célponttá” ötlet átvitt értelemben felmerült már más társadalmi dimenziókban is. Csak mutassunk rá valakire, aki eddig itt élt velünk a közös portán és rakjuk ki a vadászindulat prédájának.

Hogy ki a védendő fácán, és kire adnak kilövési engedélyt, mint a gyöngytyúkokra, az akár változhat is. Nagyon ritkán, de van arra is példa, hogy valakit fácánból gyöngytyúkká fokoznak le, pláne, ha túl sokat rikoltozott. Ez történt például Simicskával. Korábban a Közgép nem tudott olyan pályázaton elindulni, ahol nem ő nyert, most meg három évre eltiltották minden közbeszerzéstől. Az ürügy eléggé piti: egy kikötőfejlesztésre benyújtott pályázatban rosszul adta meg egy komp fedélzetének alapterületét. Na ja, aki már gyöngytyúknak számít, arra lehet lőni.

Persze gyakoribb, hogy valaki gyöngytyúknak születik. Ő az igazán hálás társadalmi célpont. Nyilván maga tehet szerencsétlen sorsáról, merő gonoszságból és lustaságból keres olyan keveset, hogy nem képes fenntartani a lakását. Minek etetnénk tovább? Eddig megtűrték az udvarban, folyamodhatott lakásfenntartási támogatásért. Ennek vége, így aztán 300 ezer család egyből hálás célponttá válik. Ha hajléktalan lesz, pláne ő az ideális „társadalmi gyöngytyúk”, szabad üldözni, utálni.

Egyre inkább kirakják a vadászmezőkre a betegeket is. A Fidesz legutóbbi közleménye, amely szerint „az MSZP mindig csak nyerészkedni akart a betegeken”, nyíltan beszél saját koncepciójukról: „a tragikus népegészségügyi állapotokat az egészségesebb életmóddal, a dohányzás visszaszorításával, az egészségesebb élelmiszerekkel, a mindennapi testneveléssel és sportolással tudjuk csökkenteni”. Vagyis a kórházaknak coki, az egészségügyet eztán a trafiktörvény, a csipszadó, a kötelező tornaórák és a stadionok szolgálják, Harrachból a próféta szólt annak idején, amikor a stadionépítést egészségügyi beruházásnak nevezte. Nem akarok közvetlen összefüggést felfedezni, sok más oka is lehet, de mégiscsak érdemes gondolkodni azon, mitől nőtt az év első felében a KSH szerint csaknem 10 százalékkal a tavalyihoz képest a halálozások száma. Az sem jelent túl biztató perspektívát, hogy a tervek szerint az országot elhagyó ápolónőket állítólag a nyolc osztály után rövid tanfolyamon „kiképzett" munkanélküliekkel akarják pótolni. A szakmai szervezetek persze tiltakoznak, mert még nem fogták fel: mostantól a betegek is gyöngytyúkok, nem kell védeni őket.

Ez a kis vadászkaland a gyöngytyúkokkal még egy szempontból is rávilágít közéletünk működésére. Vezetőink bokros érdemeik jutalmaként államilag hódolhatnak szenvedélyeiknek. Jól végzett munka után édes a pihenés. Orbán kezdte a focimániával, nyomában Semjén vadászhat, Matolcsy milliárdokért képeket gyűjthet, tanszéket alapíthat. Ha egyszer ezt szereti!? Neki a tanszék a gyöngytyúkja.

Egyébként megértem, miért pont a gyöngytyúkra szabad vadászni, és nem a kiscsirkére. A gyöngytyúk vesztére az egyetlen baromfink, ami Afrikából származik. Hogy már a XIII. század óta él Magyarországon, tehát nem tekinthető frissen jött gazdasági bevándorlónak? Az ilyen érvelés nem sokat számított a szegedi félvér fiút megtámadó gazembereknek sem. Magyarország a turuloké. Itt ne legyél gyöngytyúk.

Lendvai Ildikó

Forrás: Népszava

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr747653732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása