CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

35 ígérete volt: Borbély polgármester kínos ügyeiről hallgatni kell?

2015. október 16. 05:59 - csú

borbely_a_tuzolto-35_igeret-621.pngNézem, csak nézem és hallgatom azt a riportot, amelyet az Echo TV készített Csepel egy éve regnáló polgármesterével, és megdöbbenek! Borbély Lénárd már elfeledkezett választási ígéreteinek nagy részéről? Megválasztása előtt hét fejezetben, ezen belül 35 pontban jelölte meg vállalásait. Beiktatása óta azonban  nem akart beszélni például a csepeli betegellátás korszerűsítéséről, a rend és közbiztonság erősítéséről, a természeti kincsek csepelieknek való visszaadásáról, valamint az út-, csatorna- és járdaépítés folytatásáról. Vajon miért? Talán azért, mert az egészségügyi intézmény önkormányzati támogatását a 2010. évi ~ 584 millióról tavaly 33,5 %-ra, az idei költségvetés szerint már csak ~ 314 millióra (~54 %-ra) csökkentették? Vagy azért mert például nem folytatják az elkészült gerincút teljes kiépítését, nyoma sincs a Gubacsi híd 2x2 sávosra való kiszélesítésének, miközben a logisztikai fejlesztések, az utak további terhelése további gondokat okozhatnak a csepeli közlekedésben, és még folytathatnánk, de inkább figyeljünk a visszhangra, lássuk az Echót:

Miként elöljáróban jeleztem, riportot készítettek Borbély Lénárd polgármesterrel az ECHO TV Napi aktuális műsorában. Természetesen megnéztem az október 12-én, a tavalyi önkormányzati választások első évfordulóján leadott, a csepel.hu által is közölt interjút. A kormánnyal és a kormányzópárttal rendkívül lojális csatorna riportere – mintha mikrofonállvány lenne ‑ egyetlen kényes kérdést sem tett fel a polgármesternek.  Csak a már ismert, sokszor ismételt panelokat kellett újra előadni, amiből kiderült, hogy a „korrupció árnyékába belebukott szocialisták” után a fideszesek 2010 óta rendbe tették a kerületet, s ma minden oké. Rendületlen a fejlődés, az emberek elégedettek, az elszámoltatás lassú ugyan, de rendületlenül folyik. Nem volt szó arról, ami az egész riportból érezhető volt: a kerület rendületlen bástyája, igaz, most már nem „Vörös Csepel” néven, a körkörös védelemre berendezkedő „várkapitány” által vezetett országnak.

A riportból megtudtam, hogy 2010-ben a helyi szocialisták tulajdonképpen önmagukat verték meg, hogy a tavalyi választásokon a fideszesek olyan önkormányzatot hirdettek meg, amely három dologra, a munkahelyteremtésre, a családokra és a nyugdíjasokra koncentrál. Mivel erre a riporter nem kérdezte meg, hogy mi van a tavalyi választási ígéretek többi részével, Borbély úr szabadon kifejthette az ezeken a területeken elért hatalmas sikereket, fejlesztéseket. Nem lebecsülve az elért eredményeket, véleményemet, néhány megjegyzés, kérdés erejéig, az alábbiakban próbálom összegezni:

1) A 2010-es győzelem után a gazdasági rendbetétel eredményeképpen eltüntették a négy  milliárdos hiányt – állította Borbély úr, majd később megemlítette, hogy „a mi működésünk kettő milliárddal kevesebbe kerül”. (Ezt mellesleg, ha mikrofonhoz jut, mindig elmondja, akár kérdezik, akár nem.) Elismerte ugyan, hogy ehhez a kormány 800 milliós adósságátvállalása nagy segítség volt (ezt korábban még nem mondta), de arról már nem beszélt, hogy az előző vezetés 3,6 milliárd forintot hagyott meg az úgynevezett északi pénzből, s valamiért megint  elfeledkezett a kultúra, a szociális és egészségügyi területen végrehajtott állami és helyi megszorításokról, sok százmilliós csökkentésekről, a létszámleépítésekről. Csak a létszámleépítés következtében, illetve az oktatás államosítása miatt, majd 2,2 milliárddal kevesebb személyi juttatást, illetve járulékokat kell kigazdálkodni a jelenlegi önkormányzati költségvetésben. Ezt a működési kiadáscsökkentést sok ezer csepeli ember szenvedte és szenvedi meg jelenleg is.

2) Borbély úr már elfeledkezett választási ígéreteinek nagy részéről. A tavalyi önkormányzati választási kampányban ugyanis nem „három dologra koncentrált”, mint ahogy a riportban állítja, hanem hét fejezetben, ezen belül 35 pontban jelölte meg vállalásait. Valamiért nem akart beszélni például a csepeli betegellátás korszerűsítéséről, a rend és közbiztonság erősítéséről, a természeti kincsek csepelieknek való visszaadásáról, valamint az út-, csatorna- és járdaépítés folytatásáról. Vajon miért? Talán azért, mert az egészségügyi intézmény önkormányzati támogatását a 2010. évi ~ 584 millióról tavaly 33,5 %-ra, az idei költségvetés szerint már csak ~ 314 millióra (~54 %-ra) csökkentették? Vagy azért mert például nem megy az elkészült gerincút teljes egészében való kiépítése, a Gubacsi híd 2x2 sávosra való kiszélesítése, miközben a logisztikai fejlesztések további gondokat okozhatnak a csepeli közlekedésben, stb?

3) Amiről viszont beszélt, az meg erősen vitatható. Nem igaz például, hogy „a rendszerváltásig a volt Csepel Művekben 30.000 munkahely volt”, vagy, hogy a szocialisták „lakóparkot képzeltek el helyére”. Egy polgármesternek illik ismernie települése, azon belül a fejlődést meghatározó gazdasági társaság történetét, illetve elődei terveit, elképzeléseit. Előbbi kötelező, míg utóbbi lehet ugyan politikai megítélés kérdése, de, ha már beszélt róla, akkor igazat is szólhatott volna. 

4) Borbély úr egyéves „uralkodása” alatt volt néhány kínos ügy, amire a riporter „elfelejtett” rákérdezni. Így, példának okáért, megkérdezhette volna: lezárult-e már a polgármester január végi ittas vezetésének ügye, vagy miért akarják eltussolni a legutóbbi testületi ülésen tárgyalt vesztett per körüli botrányt, avagy miért nem hozzák nyilvánosságra a 2014-es polgármester változás átadási-átvételi dokumentumait.

Nem vagyok naiv. Tudom, a fiúk más világban élnek. Ettől a kormánytól, médiától és helyi önkormányzati vezetéstől egyébként is ilyet várni, botorság lenne. Nem is várok. Fenti véleményem azonban ettől nem változik.

V O X

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr367972067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajos Csánó 2015.10.16. 18:04:40

Csepel,ha ilyen "politikust" választ,és számon se kéri,megérdemli!

Gyorgy Nagy 2015.10.16. 19:57:14

Leonárd egy tehetségtelen megèlhetési piás fiu.

anyadmajma 2015.10.16. 21:53:17

@Lajos Csánó: Ebben egyetértek. Rohadjanak meg a csepeliek is, meg az esztergomiak is, meg a többi idióta is, aki ezt csinálta-hagyja.
Majd pont én fogom őket sajnálni.
Emberek, Gyáva népnek nincs hazája, ezt nem kéne elfelejteni, amikor azon rugóztok, hogy de hát én mit tehetnék?
Ha meg ezt akarjátok, hát egészségetekre, élvezzétek.
süti beállítások módosítása