CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Vasárnaptól téli időszámítás: az órákat egy órával kell visszaállítani

2015. október 24. 05:21 - csú

teli_idoszamitas.PNGOktóber 25-én, vasárnap hajnali 3 órakor 2-re állítjuk vissza az órákat, egy órával többet alhatunk. A téli időszámítás 2016. március 27-ig tart. Az őszi óraátállítással térünk vissza a csillagászatilag indokolt időszámításhoz, amitől az órák tavasszal való előreállítása idején térünk el. 

oraigazitas_1.gifEredetileg azért vezették be az óraátállítást, hogy a nappalokat hozzá igazítsák a lakosság napi menetrendjéhez. Az 1973-as olajárrobbanást követően 1976-ban Franciaországban vezették be először. Az indoklás nem volt más, mint az, hogy ezzel nagyjából 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia takarítható meg. Energiatakarékosság céljából vezették be a téli és nyári időszámítási rendszert Magyarországon is 1980-ban. Ma már rendelet szabályozza az időszámítást az Unióban, melyet a tagállamokhoz igazítottak.

A vélemények napjainkban megoszlanak az óraátállítással kapcsolatban, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. Legfrissebb számítások szerint az energiafogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani. (MTI)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr248015405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása