CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Még nem kapták meg a Csepeli Munkásotthont

2015. október 30. 05:59 - csú

borbely-nemeth_tuzoltok-333.pngA szélsőségektől sem mentes jobboldali hetilapnak, a Magyar Demokratának nyilatkozott Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere. (41. szám.) A „Támadják, de Csepel akkor is fejlődik című riport egészével nem kívánok foglalkozni, bár a cikk címe és néhány mondata kapcsán jutott eszembe: lehet, hogy az úgynevezett „Krahács szindróma”, magyarul a „Nyomják Krahácsot!” érdekes esetével állunk szemben, mert mintha mind az újságírón, mind a riportalanyon, e „kór” jeleit látnám.

Most azonban, ahogy írtam, nem a „nyomás” jól érzékelhető stigmái érdekelnek. Borbély úrnak a Csepeli Munkásotthon ürügyén elhangzott mondatairól fejtem ki véleményem. Csepel polgármestere a következőket állítja:

> „A Munkásotthon kuratóriumának elnöke, Nagy József hosszú időn keresztül volt szocialista önkormányzati képviselő”. Mi a baj ezzel? Csak nem azt akarta ezzel mondani, hogy ezért nem alkalmas a kuratórium elnökének? Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, volt polgármester még hosszabb ideig volt tagja a Fidesz frakciónak, s mégis őt nevezték ki nem régiben a Munkásotthon egyszemélyi kurátorának. Nála miért nem gond a pártfrakcióhoz való kötődés? Talán azért nem, mert csak fideszes lehet a Munkásotthon kuratóriumának elnöke?  Még akkor is, ha Nagy Józseffel ellentétben, aki 27 éve országosan ismert és elismert pártonkívüli vezetője az intézménynek, neki, mármint Németh Szilárdnak nem sok köze volt és van a Csepeli Munkásotthonhoz? Vagy az a gond, hogy már csak a Csepeli Munkásotthon nem a Fideszé Csepelen? 

> „A tagok többsége, a felügyelőbizottság tagjai vagy korábbi szocialista képviselők, jelenleg DK-sok, vagy pedig a baloldalhoz személyükben is köthetők voltak”. A valóság: a jelenleg is működő kuratórium további négy tagja közül 1 fő tagja a DK-nak, a további 3 fő sosem volt szocialista képviselő, szocialista párttag, sőt közülük 1 fő, az akkor még működő MDF jelöltjeként lett az önkormányzat delegáltja a kuratóriumban. A felügyelőbizottság három tagja, ismeretem szerint, évtizedek óta pártonkívüli. Egyébként Borbély úr honnan tudja, hogy a „tagok többsége…a baloldalhoz személyükben is köthetők voltak.”? Nyomoztatott utánuk? Netán ismét bekapcsoltatta a kerületi térfigyelő rendszer kameráit? 

> „Harmincmillió forintos támogatással segítőkezet nyújtottunk, cserébe kérve az átláthatóságot.” Ez már konkrét hazugság. Sőt! A polgármester saját magát hazudtolja meg. Idézet Borbély úr idei, a január 29-i képviselő-testületi ülésén beterjesztett, saját javaslatából: 

„A közművelődési megállapodásban a támogatás – első részletének – folyósításának feltételeként szabja az Önkormányzat, hogy az Alapítvány kuratóriumában, illetve felügyelő bizottságában az Önkormányzat által delegált 2-2 személy részt vehessen, abból a célból, hogy a támogatási összeg felhasználásának és az Alapítvány szakmai tevékenységének folyamatos ellenőrzését biztosítsa. A megállapodás aláírása esetére az Önkormányzat az Alapítvány kérésére „Működési támogató ajánlást ad ki a Területi Művelődési Intézmények egyesülete részére.” 

Ez kérem nem csere, ez kettős zsarolás! Egyrészt, ha nem fogadják el a kuratóriumba és a felügyelő bizottságba az önkormányzati delegáltakat, akkor nincs támogatás. Másrészt, akkor nincs támogató ajánlás a TEMI felé sem. A támogatási feltételek azonban a Munkásotthon részére nemcsak a zsarolás ténye miatt, de jogilag sem elfogadhatóak, mert az önkormányzati delegáltak sem lehetnek többségben a kuratóriumban és a felügyelő bizottságban. Tehát az átláthatóság nem volt feltétel, egyébként sincs rá szükség. Az Alapítvány valamennyi dokumentuma, így a gazdálkodással összefüggő elszámolások is átláthatók, olvashatók az Alapítvány honlapján. Az tehát, hogy a javaslatot a „Munkásotthon érdekes módon visszautasította, holott likviditási gondokkal küszködött”, törvényszerű volt, elfogadása esetén ugyanis a kultúrház jogtalanul járt volna el. 

Azt pedig, hogy „Németh Szilárd országgyűlési képviselőt” kérte fel az alapítói jogok gyakorlója kurátornak (helyesebben „egyszemélyi kurátornak”), nem tudom másképp minősíteni, mint a hatalom packázásának. Németh Szilárd volt az, aki az elmúlt öt évben offshorozott, kommunistázott, kommunista fészeknek nevezte a Munkásotthont, nem egyszer megsértette az intézmény vezetőit, munkatársait, megszüntette az önkormányzati anyagi támogatást, eljárt az állami támogatás leállítása érdekében, eltiltotta a csepeli önkormányzati intézményeket a Csepeli Munkásotthon látogatásától, mindenfajta együttműködéstől. Nem szeretetitek?! Akkor is Ő lesz a főnök! Mert Ő „méltó helyére emeli majd a kerület kulturális életében” a kultúrházat. Ti képtelenek vagytok erre! Nem értetek hozzá! Meg egyébként is. Németh Szilárd ott is FŐNÖK akar lenni. Akkor az lesz. Punktum!

Ennyit Borbély úr nyilatkozatáról. Szerintem azonban nem Ő ebben a játszmában a kulcsfigura. Németh Szilárd, aki most is a kerület polgármesterének érezve magát, s ezt érezteti is mindenhol, mindenáron végre akarja hajtani a Kedves Vezetőtől, vagyis az Orbán Viktortól  kapott vazallusi megbízatását: hatalma megtartásához, még az írmagját is kiirtani a csepeli baloldalnak. Ehhez azonban kell a Csepeli Munkásotthon is, mint a csepeli közösségi kultúra fellegvára. Még nem kapta meg! Még nem kapták meg!  

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr308028596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása