CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nyugdíj helyett csak a csodában és a lottónyereményben bíznak sokan

2015. november 06. 03:03 - csú

nyugdij-para_2.PNGNem túl őszinte az állam a polgáraival. Egyre azt sulykolja, hogy a nyugdíjrendszer stabil, s megoldja a problémákat, ám mindeközben az állam tisztában van azzal is: hosszú távon az embereknek maguknak is részt kell vállalniuk az öregkor finanszírozásában.

Az OTP 2011-ben kezdte el mérni a lakosság öngondoskodási hajlamát. A mutató az induláskor 36 százalékot mutatott, ami nem túl acélos ahhoz képest, hogy a skála teteje elvben száz százalék. Az index a válság hatására 2012-ben jelentősen esett, de ezt követően lassú javulás látható, az idei adat már 37 százalékot mutat. Az emelkedő trend önmagában dicséretes, ám jó tudni: a most publikált felmérés szerint a lakosság kétharmada kénytelen lesz nyugdíjas éveiben dolgozni, pontosabban a kutatásban részt vevők ekkora hányada gondolta, kénytelen lesz munkával kiegészíteni a nyugdíjat. Ennek valószínűségét rontja, hogy

a KSH adatai szerint 64 és 74 év közöttiek aktivitási rátája nem túl magas. Az elmúlt években a korcsoportban dolgozók száma 30-33 ezer fő között mozog – a 74 felettiek munkavállalását nem méri a KSH. A 64–74 éves korcsoport egymillió főt számláló létszámát tekintve a 30 ezer munkavállaló igazán nem sok. Ennek fényében – és a foglalkoztatási adatok tükrében – kevés az esély arra, hogy a nyugdíj mellett dolgozók száma a mostani létszám tíz-hússzorosára emelkedjen. Bár az egyéni vállalkozók jelentős része nyugdíjas, az ő bevételeik messze nem olyan mértékűek, ami érdemben kiegészíthetné a havi járandóságaikat.

A munka mellett a megkérdezettek plusz bevételt remélnek még az alkalmi munkából, lakás és ingóságok eladásából, illetve a gyerekektől remélt anyagi segítségtől. Riasztó, hogy még mindig húsz százalék feletti azok aránya, akik a lottónyereménytől várják a nyugdíjuk kiegészítését. Ez az attitűd kiválóan bemutatja, hogy a lakosság több mint negyede egyáltalán nem remél semmilyen kiegészítést az állami nyugdíj mellé, csak csodát.

Ez különösen azért aggasztó, mert nem arról van szó, hogy a lakosság álomvilágban élne. A megkérdezettek pontosan tudják, hogy az állami nyugdíj nem fogja fedezni a nyugdíjba vonulásuk előtti életszínvonalat. A felmérés szerint a lakosság saját érzése szerint bére 83 százalékából tudna megélni - ez nagyjából egyezik a megfelelési rátával.

megtakaritas.PNGA még éppen elegendő nyugdíj összege a bér 75 százalékát teszi ki szerintük, ám ennél a tényleges nyugdíj a lakosság saját bevallása szerint is jóval kisebb lesz, a bér 64 százaléka. Ezt a rendkívül sötét képet tovább rontja, hogy az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége szerint hosszú távon a nyugdíjba vonulást megelőző évi bér 40 százalékát teszi majd ki a nyugdíj.

Vagyis a lakosság annak ellenére 69 százalékban az államtól várja a nyugdíjának biztosítását, hogy tudja, nem fog megélni belőle. Szakértők szerint az állam szerepének felértékelésének egyik oka – ez a szint 2014-ben csak 64 százalék volt – az a rezsicsökkentés, a hitelmentés és általában az állam túlterjeszkedése miatt kialakult kényelmes függés.

Ennek ellenére a lakosság igyekszik spórolni: összesen 3,1 millióra tehető azok száma, akinek van valamilyen megtakarítása. Ebből jelentős részt tesz ki az otthon tartott készpénz, ezt nem számítva a lakosság 52 százalékának van valamilyen öngondoskodási formája, ami messze van még a 2011-es 63 százaléktól.

A legtöbben váratlan kiadásokra tesznek félre. Ez és a nyugdíjcélú megtakarítások aránya is felívelő pályára került, ám ez még mindig nagyon alacsony szintű. Nyugdíjas évekre csak a lakosság ötöde tesz félre. Az látszik, hogy azok, akik korábban terveztek valamiféle megtakarítást, azok most a tettek mezejére léptek, ám a megtakarítást tervezők száma nem ugrott meg újra. Vagyis a felfelé tartó trend tartóssága kérdéses.

A teljes felnőtt lakosságra vetítve a mutatók még rosszabbak, az OTP ugyanis a számlával rendelkező lakosságot vizsgálta. Azokkal együtt, akiknek még bankszámlájuk sincs, minden mutató nagyjából egyharmadával rosszabb lenne.

F. Szabó Emese

Forrás: NOL.HU

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr378042758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása