CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A keserű igazság fogadása balról

2015. december 20. 05:37 - csú

peto_peter_nepszabi_1.PNGA magyar baloldal nem győzi le a 2018-as választáson Orbán Viktort.

Nem mintha erre eddig több esélye mutatkozott volna, mint radikális laktózérzékenyeknek szánt tejcsárdának a piaci sikerre.

Ám a Fidesz-kongresszus egyértelműen mutatta meg, hogy a narancssárgákat aligha lehet megverni: az esemény maga az üzenet. Azt láttuk, hogy egy borzongató erejű politikai közösség tartotta ünnepét. Élén Orbán Viktorral, a korszakos leaderrel.

Ezért lényegtelen is, mit hord össze a sok retorikai gerilla a rendezvényen. Persze okkal lehet elemezni Kövér László genderügyi meglátásait, rácsodálkozni, Németh Szilárd hogyan visel háborút  az értelem ellen, de ez csak a pillanat mondásainak akasztása. És amíg sorra kivégezzük e mondásokat, elfogy a jövőnk. Orbánék ugyanis, akik építenek valamit, amivel az igazság- és egyenlőségpártiaknak szemben kell állniuk, nem momentumokra, hanem ciklusokra szerződtek.

A vezető ennek megfelelően épített egy közösséget, amelyet nem lehet legyőzni a csupán az érdekek finom egyensúlyával létrehozott konstrukciókkal. Meghökkentő, hogy a baloldal nem érti a közösség jelentőségét, miközben születése szolidaritáson építkező közösségek akaratának eredménye. Sokan még mindig azon lamentálnak,

hogyan lehet valaki fideszes, miközben ez lop, amaz azt mondja, s egyébként meg határolódjon el. Mintha futballcsapatából kiszeretne bárki is, ha a balbunkó tippmixezik, a center meg nem szeret gólt rúgni. Ha identitásunk része az odatartozás, csak azért nem váltunk, mert jobb labdarúgás-esztétikai élményt nyújt a szomszéd város együttesének játéka. Aki tartozik valahova, csak végső esetben megy el. Ráadásul a Fidesznél jövőkép is van: Orbán mer vezetni, kockáztatni, sőt lázadni, ellenállni.

Méghozzá akkor, amikor a gazdasági ügyekben liberalizált baloldal szerte Európában nem álmodik, hanem emlékezik. A haladás lett a maradás. Idehaza minden második ígéret úgy kezdődik, hogy visszaállítjuk, újrateremtjük, visszaadjuk. Így lesz reakciós az, ami amúgy tagadja a „reakciósságot”, csak mert nem meri elképzelni, hogy felfordíthatja a világot. Pedig a baloldali politika létezésének értelme aligha a jobban fékezett és egyensúlyozott tegnap, tán inkább az egalitáriusabb holnap. Oda viszont csak közösségekkel vezet út. Ettől még előfordulhat, hogy a Fidesz megveri magát, mert belefullad a korrupcióba, megmérgezi a közösséget Habony Árpád Ibiza-konzervativizmusa, megirigylik az őszödi beszédet, ám erre kevés az esély, amíg Orbán van.

Ezt mutatta meg a vasárnapi Fidesz-fesztivál is, amelyen felvonult Kövér, Szájer, Navracsics, Kósa, Lázár, Rogán, Tarlós… Van fideszes sztori, hiszen megalapították, csinálják majd három évtizede. Kiráz a hideg attól, amivé lettek, de a lényeg az: vannak.

Baloldali politikai közösség meg nincs: se leader, se erő, se hit, se álom. Közösségi élménynek megmarad a közös lista aláírása.

Így lázadunk mi.

PETŐ PÉTER

Népszabadság (főszerkesztő-helyettes)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr808172966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása