CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Honnan veszi Ábel alpolgármester és csapata ezeket a sületlenségeket?

2015. december 22. 05:59 - csú

AMI A CSEPELI HÍRMONDÓKBÓL KIMARADT, AZT MI KÖZZÉTETTÜK EGÉSZ ÉVBEN

kidobol-2_2.jpgRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó december 17-én megjelent 24. számából:

1) A cikkek címe: Testületi ülés

A december 15-i képviselő-testületi ülésen történtekről kaptunk tájékoztatást a Csepel.hu aláírással megjelent írásból. (A Csepel.hu-n lapzárta előtt nem volt fenn az írás, amely csak a CSH megjelenésének napján december 18-án, 11:02 órakor került fel az önkormányzat honlapjára. A Csepel.hu-ra való hivatkozás tehát nem állja meg a helyét!) Egyéként az ülésen tárgyalt 17 napirendből, amelyből 5 sürgősséggel került előterjesztésre, mindössze 7-ről adott némi-nemű tájékoztatást az ismeretlen szerző. A költségvetés Borbély féle értelmezése mellett lényegében a támogatásokra (utánpótlás együttes, bálok, alapítvány támogatása) koncentrált a cikk írója.

Kimaradtak viszont az idei és a jövő évi költségvetés gyenge pontjai:

> Egyre növekszenek az önkormányzat működési kiadásai, miközben idén a felhalmozási jellegű kiadások 18 %-kal csökkentek, jövőre pedig további csökkentést terveznek.

> Egyre kevesebbet köt az önkormányzat az ellátottak pénzbeli juttatásaira. Ebben az esztendőben 41 %-kal kevesebbet, 2016-ban további kivonást terveznek ezen a költséghelyen.

> Szórják a pénzt az államháztartáson kívüli szervezetek (alapítványok, egyesületek, egyéb civil szervezetek) működési célú támogatására, azaz a nem önkormányzati alapfeladatokra.

> Az adócsökkentés ígérete nem teljesült, helyette plusz adóbevétel várható 2015-ben, míg nemrégiben jóváhagyták a január elsejétől induló év adóemeléseit.

> A tervek szerint 28 %-kal csökkentik a közfoglalkoztatásokra fordítható összegeket, ami ellentétes Borbély úr választási ígéretével, azzal, hogy újabb munkahelyeket teremtenek.

A jövő évi költségvetésről való tájékoztatás nem tért ki arra sem, hogy a Kerületi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala eddigi történetében először írta le a következőket:

„A KÉT ülés törvényileg a határidő figyelmen kívül hagyása miatt nem tekinthető érdekegyeztetésnek, csak megbeszélésnek, információcserének.

Ez így nem biztosította az érintettekkel történő érdemi konzultációt, a megalapozott, átfogó vélemény kialakítását.”

A hárosi terület rendezésének csúsztatásáról is hallgat a CSH cikket fogalmazó újságíró. Ami azért is érdekes, mert határidő a másfél évvel történő meghosszabbítását a területen működő civil szervezettel sem egyeztették.

Olyan támogatást is jóváhagyott a testület, amelynek semmi köze az előterjesztésben jelzett „jelentős csepeli ipari termék”-hez. A támogatás okát csak találgathatjuk, valószínűsíthető, hogy Németh Szilárd korábbi támogató javaslatát nem akarták vagy nem merték „felülírni”.

2) A cikk címe: Új városkép, új pavilonok

Az aláírás nélküli írásból kiderül, megszüntetik a régi pavilonokat, új pavilonokat akarnak elhelyezni a kerület városközpontjában. Nem kaptunk választ, viszont arra, miért kellett akkor egyes pavilonokat négy éve felszámolni, de arra sem, hogy mit szólnak hozzá az érintettek, a csepeliek, a pavilonok tulajdonosai, illetve bérlői.

3) A cikk címe: Tizenöt tonna krumpli, háromezer család

Az ismeretlen szerző tollából származó írás eredetije a Csepel.hu-n jelent meg, november 29-én, LG aláírással. A CSH-ban most megjelent cikk felvezetése és első két bekezdése, továbbá az utolsó mondata megegyezik az LG aláírással közölt Csepel.hu cikkel, a többi, egy-egy, a krumplira várók sorában álló csepelivel történt beszélgetésnek, a krumpli osztást dicsérő lényege. Már csak az a kérdés, hogy ki szerkesztette meg az idézett mondatokat, s miért nem vállalta aláírását?

4) A cikk címe: Németh Szilárdot a Fidesz alelnökévé választották

Az új alelnök nyilatkozott a CSH-nak. Vajon miért nem kérdezte az újság munkatársa, hogy most már pártalelnökként lesz-e ideje betartania a lap 16. számában tett ígéretét:

HOL VAN A MEGÍGÉRT VÁLASZ?

A lap 16. száma 3. oldalának alján a szerkesztőség a következőket közölte:

„Lapzártánk után érkezett a hír, hogy Németh Szilárd országgyűlési képviselőt, kerületünk volt polgármesterét és családját, ugyanezen a portálon, ugyanilyen hazug és gátlástalan módon érte politikai támadás. A képviselő a következő lapszámban fog válaszolni.”

Mivel Németh Szilárd országgyűlési képviselő tizenhatodik hete nem tartja be ígéretét és nem válaszol a Csepeli Hírmondóban az őt ért „hazug és gátlástalan …politikai támadás” – ra, úgy vesszük, hogy a nyugatifeny.hu- megjelent cikk igazat állított, s Németh Szilárd valóban „kisgyerekek osztálykirándulását tette pokollá”. (nyugatifenyblog.hu, augusztus 13.) Ismételt kérdésünk: legalább bocsánatot kért már a kisgyerekektől, illetve szüleiktől?

5) A cikk címe: Nem kellettek az illegális bevándorlók?

Egy állítás és egy kérdés a cikkhez:
abel_sapkaban_te_szedd.PNGÁbel Attila alpolgármester keményen csúsztat, amikor a közmeghallgatás egyik hozzászólójának kifogására válaszol. A hozzászóló azt kifogásolta, hogy a CSH –ban megjelent mondat, miszerint „Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő 15 ezer bevándorlót telepítene le Csepelen”, nem igaz. Ábel Attila erre a következő csúsztatással válaszolt: Szabó Szabolcs pártja 15 ezer „illegális bevándorló betelepítését” javasolta, s „mivel Szabó Szabolcs pártja egyéni képviselője, az is nyilvánvaló, hogy kerületünket kiemelten, valószínűleg mintaprojektként érintenék az általuk javasolt betelepítések.” Szabó Szabolcs pártjának, az Együttnek, a kvótarendszerrel kapcsolatos állásfoglalásában mintaprojektről, Csepelről egy szó sem szerepel. Tessék mondani: a Csepeli Hírmondó miért nem kérdezte meg: honnan veszi Ábel úr, ezeket a sületlenségeket?

6) A cikk címe: Egy fúvószenekar évtizedei

miss úr, a cikk aláírója az idén 70 éves Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar gálakoncertjéről „tudósít”. Csak amiről egy szó sincs az írásban: a fúvószenekar hivatalos története a http://csaffka.hu/tortenet.htm, - n olvasható, s amely szerint a zenekar 1945-ben jött létre, Csepeli Munkásotthon Fúvószenekara néven. Hatvanöt évig a Munkásotthon adott neki otthont, teret, biztosította hazai és nemzetközi fellépéseit. A Munkásotthonban működve nyerte el először a koncertzenekar, majd 1993-ban a fesztiválzenekar címet. Ez utóbbit Auth Henrik karmester irányításával, aki 1983-tól, haláláig vezette a zenekart. A zenekar 2010-ben otthagyta az alma matert, egykori nevelőiskoláját. Ma a nevét viselő Közhasznú Alapítványt az önkormányzat támogatja.

Végül néhány kérdés a CSH szerkesztőségéhez, a lap 30. oldalán megjelent két hirdetéssel kapcsolatban:

> az egyik hirdetés összefogásra hív a betelepítési kvóta ellen. „Feladója”: fidesz.hu. Miért nem került a hirdetés alá, fölé, mellé a „politikai hirdetés” jelzése?

> Mennyit kellett a „HIRDETÉS”- ért fizetnie a „fidesz.hu” – nak?

> A lap alján lévő hirdetés a Telekom kerületi hálózatának kerületi fejlesztéséről szól. A kormánydöntés után, vajon a Csepeli Önkormányzat is felmondja a Telekommal kötött szerződéseit?  

***

További kimaradt témák, események:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> Tavaly november elején elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a Csepeli Hírmondó is testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

> Idén, január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről immár 329 napja nem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek, azóta sem tudják lezárult-e már az eljárás, vannak-e következményei a polgármesteri feladat ellátásával kapcsolatosan.

November:

  1. NBIII-as labdarúgó bajnoki forduló volt: Csepel-Érd 2-0.
  2. Mórádi Zsolt, a csepeli Halker-Király Team versenyzője 8. világbajnokságát nyerve lett minden idők legjobb kick-boxosa.

December:

  1. Lakossági fórumot tartott Hudák János képviselő a Kék Iskolában, a szelektív hulladékgyűjtés és a lomtalanítás helyi tapasztalatairól.
  2. Új adományozási formát indított el az Együtt Csepeli Szervezete, A II. Rákóczi Ferenc u. 155. sz. alatti irodájuknál két ládába lehet betenni és elvinni élelmiszereket.
  3. Csepel kiürítésének megakadályozására szervezett 1944. december 4-i csepeli tüntetés 61. évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött emlékezés volt az Önkormányzat épületén elhelyezett emléktáblánál.

Pénztárcát loptak el a Csepeli Piac egyik üzletéből. A tolvajt azóta is keresi a rendőrség.

  1. Elgázolt egy embert a csepeli HÉV, nem messze a csepeli végállomástól. A műszaki mentés után a sérültet korházba szállították.
  2. Gyerekek szenvedtek szénmonoxid-mérgezést a kerület Máramarosi úti egyik családi házában.
  3. „Egy régvolt karácsony” címmel tartotta ünnepi előadását a Csepeli Munkásotthon Csepel Táncegyüttese. Fellépett még a Csepeli Öregtáncosok Egyesülete, a Csemeték Óvodás Néptánc csoportja, és a Klasszikus Balett Iskola.
  4. Karácsonyi Gyermek Party-t szervezett a Csepeli Gyermekbarátok Mozgalma, a Csikó sétányi 4H Klub és a Nagycsaládosok Csepeli Egyesülete közreműködésével, az ADU Oktatási Kft. Tanéttermében.
  5. Több mint 15 percig állt a forgalom a Gubacsi hídnál. egy hattyút kellett leterelni a hídról.
  6. Megújult a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház Csepeli Telephelye, a Weiss Manfréd Kórház A és C épülete, mintegy 150 millió forintból. A külső felújítás EU és kormányzati pénzből valósult meg.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr388190326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása