CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Veszélyes, mérgező anyagok csepeli raktározása ellen tiltakoznak

2016. január 14. 05:32 - csú

Az MTI és az ittlakunk.hu információja:

stop221_2.jpgTiltakozik a Jobbik az egykori Csepel Művek területén, közvetlenül a Duna partján, a lakóövezet szomszédságában építendő, veszélyes anyagok raktározására, felnyitására alkalmas logisztikai központ ellen.

Lehmann Viktor, a párt csepeli elnöke a tervezett logisztikai központ helyszínén - ahol már folyik az építkezés - szerdán sajtótájékoztatón elmondta: a Metrans Konténer Kft. logisztikai telephelyének létesítését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be. A céget 2013 októberében jegyezték be, tulajdonosa szlovák, a cég alapítása óta 0 forint árbevételt ért el és december végéig egy embert foglalkoztatott.

A társaság 2015 januárjában vette meg a csepeli telket, a csepel.hu oldalra feltöltött biztonságijelentés-kivonat alapján szállítókonténerek fuvarozása, tárolása, a szállításból ideiglenesen kivett konténerek felnyitása és azok tárolása történik majd a telephelyen. A kivonat szerint akár 22-25 ezer kilogramm veszélyes anyagot is tárolnának ott - tette hozzá Lehmann Viktor, aki szerint egy esetleg bekövetkező konténersérülés esetén - az anyag tulajdonságaitól függően - toxikus gázfelhővel, tócsatűzzel, csatorna- és talajszennyezéssel kell számolni.

A politikus kitért arra, a telephely csaknem egy kilométer hosszan húzódik a Duna mentén, ráadásul a terület egynegyede "belóg" a Fővárosi Vízművek ivóvízbázis-védő területébe, miközben ott egyáltalán nem lehetne veszélyes vagy radioaktív anyagot kezelni. A telephelytől 600 méterre található kórház, 350 méterre szakközépiskola, annak közvetlen szomszédságában pedig laképületek vannak - jelezte.

A Jobbik csepeli szervezete mindent megtesz annak érdekében, hogy a beruházást megállítsa az emberek egészségének védelmében.

Kepli Lajos, a párt országgyűlési képviselője arról beszélt, a beruházás jól mutatja, hogy a pénz, a tőke, a beruházói érdek sokszor fontosabb a környezeti és lakossági érdekeknél. Azt mondta, "sokatmondó", hogy a külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a beruházást, és "a beruházó cég fő tevékenysége alatt külügyek szerepelnek", logisztikában, veszélyes anyagok kezelésében, tárolásában azonban nem rendelkeznek tapasztalattal.

Sorra szűnnek meg vagy jelentéktelenednek el a környezetvédelem érdekében fellépő hivatalok, szervezetek, amelyek körültekintőbben járnának el például az ilyen létesítmények engedélyezésénél - rótta fel.

Mint mondta, fontosnak tartják a munkahelyteremtést - a cég 200 munkahelyet teremtene a logisztikai bázissal -, de ezt nem veszélyesanyag-tárolókkal és -kezelőkkel akarják megvalósítani.

Azzal kapcsolatban, hogy a telephelyen a beruházó tájékoztatása szerint is bármilyen veszélyes anyag előfordulhat, Kepli Lajos jelezte: "nincs olyan haváriaterv, ami jó minden veszélyes anyagra", ezért nem lehet megfelelően felkészülni egy természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás okozta balesetre. 

Szólt arról is, megtámadják a jogerős engedélyeket a vízbázis érintettségére hivatkozva, és a jogi út mellett a lakosság támogatásával akadályozzák meg a beruházás megvalósulását. Jelezte: pénteken közmeghallgatás lesz az ügyben a városházán.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr228269890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása