CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kalocsai Imre: Még van képük?!

2016. február 17. 02:42 - csú

habony-kep.PNGVan képük a köztulajdont bagóért birtokolni. Szűk körben mutogatni, felvágni „na, ezt is megtehetjük”. Egy kis barokk pompát bevinni új polgári miliőjükbe. Igaz, a képek raktárakban pormentesen „porosodtak”, de biztonságban. Biztonságban magukat érzik, de ez a festményekre nem állt. Azért már minden képkölcsönzőnek ne legyen külön hadserege. Nem tudom, hogy bankvezérünk magát védeti, vagy elvetélt elveit, vagy

beszerzett műtárgyait. Előbbi nem olyan időt- és értékálló.

Most nem kimondottan a festményekről van szó, hisz az ő helyük olyan közgyűjteményekben, közintézményekben van, ahol adottak az állagóvási és őrzési feltételek. Ezt eddig nagy szakértelemmel és kevés kivételezéssel kezelték. Kisebb múzeumokban, időszakos kiállításokon biztosították a raktárakból kimazsolázott alkotásokkal egy-egy korszak, egy-egy stílus bemutatását, a nagyközönség számára. Jutott a megfelelően biztosított bankok, közintézmények reprezentációs helységeibe, sőt neves „névtelen” műgyűjtők is kölcsönözhettek privát galériájukba, kevesek gyönyörűségére.

Na de most, csak úgy egy anyós lakásába, mint egy színes tv-t? Felelőtlen, engedelmes kiszolgálása egy kivagyisági hóbortnak. Ami eddig képtelenségnek tűnt, most mindenre képes képességgé vált.

Kalocsai Imre

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr68397842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása