CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Németh-Borbély duó növelte és elfedte a költségvetés hiányát

2016. február 22. 05:59 - csú

000-2_borbely-nemeth.pngA február 25-i képviselő-testületi ülésen negyedszer is módosítják a 2015. évi önkormányzati költségvetést. Formainak tűnik az egész, mégis úgy éreztem, hogy egy kicsit utána járok a 2010. óta történt változásoknak.  Már csak azért is, mert évek óta azt halljuk a csepeli fülkeforradalmároktól, hogy  sikertörténet az egész. Borbély Lénárd polgármester elődjéhez, Németh Szilárdhoz hasonlóan, valamint Ábel Attila kommunikációs alpolgármester az udvaroncaikkal együtt azt szajkózzák, hogy a szocik mindent tönkretettek, négy milliárdos hiányt halmoztak fel, majdnem csődbe vitték az önkormányzatot, s csak nekik köszönhető, hogy mára „már többletet halmoztunk fel a kerület kasszájában.” (Csepel új utakon, 2010-2014, az önkormányzat választási kiadványa)

A valóság köszönő viszonyban sincs a két fideszes polgármester által folyamatosan mantrázott költségvetési hőstettekkel. Íme a leleplező tények:

Az alábbi számítások az önkormányzati honlapon, a csepel.hu-n fellelhető költségvetési rendeletmódosítások, beszámolók felhasználásával készültek:


tm-koltsegvetesi_elemzes-2016-02-21.PNG

Megjegyzések:

1) Az előző szocialista vezetés a költségvetés hiányát külső forrásokból, folyószámla-és bérhitellel, valamint a költségvetési tartalékok ideiglenes bevonásával kezelte – a törvényi keretek között.

2) Nem igaz az az állítás, hogy a fideszes városvezetés felszámolta a költségvetési hiányt! Növelte! (http://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2015/1215/326_et_Rendeletterv_2015evi_ktgv_szolo_10_2015ormod.pdf)

3) A 2010-ben megválasztott fideszes önkormányzati vezetés a költségvetési hiány „rendezése” érdekében

> felhasználhatta a 2,2 milliárd forintos banki betétet. A KLIK létrejöttével megtakaríthatta a pedagógusok, illetve az „államosított” szakterületek (járási hivatal, okmányiroda) dolgozói bérkiegészítését (az állami támogatás a pedagógusok bérére sem volt elegendő), illetve bérét;

> számolt az önkormányzati adósság 70%-ának állami átvállalásával; az így felszabaduló 800 millió forint átcsoportosításának lehetőségével;

> jelentősen, közel 774 millióval csökkentette az SZTK, a szociális juttatások és a kulturális intézmények önkormányzati támogatását;

> folyamatosan alátervezte a költségvetési bevételeket, illetve túltervezte a működtetési és felhalmozási célú kiadásokat, s az így létrejött éves maradványokkal „kozmetikázva” az éves költségvetéseket, finanszírozta a költségvetés egyre növekvő hiányát.

Összegezve: az előző, szocialista önkormányzattól megörökölt 2,2 mdFt, az iskolák állami központosítása, a kormány adósságrendezése, valamint a korábban jelentősen támogatott egészségügyi, szociális juttatási rendszer és a kulturális intézményrendszer támogatásának csökkentése, illetve gazdasági társaságba való beszervezése, végül a költségvetési tervezési rendszer tudatos „átalakítása”, kozmetikázása mesterkélt költségvetési „egyensúlyt” hozott létre. A költségvetési hiány tehát nem szűnt meg, sőt növekedett, csak kezelésének „technikája” változott. Szerintem rossz irányba, bár mint 2010-ben, most sincs szó csődveszélyről.

Azonban a „hiány” növekedése elfogadhatatlan. A működésre fordított összegek bevételhez viszonyított növekedése előbb utóbb kezelhetetlenné teszi a helyzetet. A 4,5 milliárdos hiány „belső átcsoportosításokkal” való pótlása már évek óta visszafogja a kerület gyorsabb fejlődését, miközben majd 800 millióval csökkentették a szociális, egészségügyi és kulturális kiadásokat.

Akkor mire megy el a pénz? Leginkább az ún. Működési célú pénzeszközátadások államháztartáson kívülre című költséghelynél érzékelhető komoly növekedés. Míg 2010-ben erre a költséghelyre az akkori szocialista vezetés ~628 mFt-ot költött, a fideszesek 2015-ös esztendőben több, mint 2,6 milliárdot (414 %) fordítottak. Ennek nagy részét, 50 %-át, az önkormányzati vagyont kezelő Csepeli Városgazda Zrt. működtetésének(!) támogatására és nem felhalmozásra, fejlesztésre fordították!

Ennek ellenére a társaság 2009-es több mint 8 milliós „nyereségéből”, 2014-re 45 milliós veszteség lett!

Nem hiszem, hogy a képviselő-testületi ülésen megvitatnák fenti véleményemet, nem is ez az előterjesztő célja. A költségvetés ugyanis tömény politika, a hatalmon lévő vezetés politikai célkitűzéseinek megvalósítási eszköze, s Borbély úr nem szokta kikérni senki véleményét. ezzel együtt és ennek ellenére egyszer érdemes lenne már őszintén beszélni a kérdésről. Közösen. Együtt a kerület politikai pártjaival, civil szervezeteivel és lakosság bevonásával. A költségvetés ugyanis nem csak politika. Eszköz a kerület egésze fejlesztéséhez, az itt élő emberek jobb boldogulásához.

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr198409612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása